Až do júla budúceho roka nechá Alphabet, materská spoločnosť Googleu, pracovať svojich ľudí z domu. Stala sa tak prvým technologickým gigantom, ktorý kvôli pandémii koronavírusu pristúpil k tomuto kroku, píše The Wall Street Journal.

google
Neprehliadnite

Austrália prinúti Facebook a Google platiť za spravodajský obsah

Týkať sa to má všetkých zhruba 200-tisíc zamestnancov pôsobiacich na plný úväzok a zmluvných zamestnancov v celej spoločnosti Alphabet. Jej výkonný riaditeľ Sundar Pichai uviedol, že to nebolo ľahké rozhodnutie, no predchádzala mu diskusia v rámci manažmentu Google. Motiváciou bola aj snaha o vytvorenie podmienok pre zamestnancov s rodinami, ktoré musia zabezpečiť vyučovanie svojich detí doma. Tiež fakt, aby si mohli dohodnúť celoročný nájom v prípade sťahovania sa.

Väčšia flexibilita

„Dúfam, že to ponúkne flexibilitu, ktorú potrebujete na vyváženie práce so starostlivosťou o seba a svojich blízkych v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov,“ citovali noviny S. Pichaia.

Predĺžený čas práce z domu sa vzťahuje na zamestnancov spoločnosti vo väčšine jej hlavných kancelárií vrátane ústredia Mountain View v Kalifornii a ďalších kancelárií v USA, Spojenom kráľovstve, Indii, Brazílii a inde. Predtým Google svojim zamestnancom povedal, že sa do úradu majú vrátiť začiatkom januára 2021.

Teraz ale platí nový termín. Šéf Alphabetu ešte uviedol: „Stále sa veľa učíme, ako efektívne pracovať z domu a tieto znalosti využijeme pri nastavení prístupu k takémuto druhu práce v Google v budúcnosti.“

Technologické firmy to majú ľahšie

Technologické spoločnosti v Silicon Valley nastavili návrat svojich ľudí do kancelárií rôzne. Faktom ale je, že pracovné miesta v týchto firmách sa môžu ľahšie prispôsobiť práci na diaľku. „Zatiaľ odporúčame, aby väčšina zamestnancov pracovala na diaľku,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Microsoft. Jej zamestnancom v mestách, ako je New York, povedali, že sa môžu do kancelárie vrátiť na jeseň.

Spoločnosť Salesforce.com odporúča svojim ľuďom návrat až na konci roka. Apple otvorila a zatvorila niektoré zo svojich maloobchodných predajní.

Zakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg nedávno potvrdil, že v nasledujúcom desaťročí očakáva, že asi polovica zamestnancov sociálnej siete bude pracovať z domu. Twitter povedal svojim zamestnancom, že môžu pracovať z domu na neurčito, ak sa tak rozhodnú.

Spomalený proces

Na druhej strane, firmy poskytujúce finančné služby to s prácou z domu nemajú až také jednoduché. Niektoré si vyžadujú sofistikované obchodné zázemie a iné technológie, ktoré nie je možné vytvoriť v domácom prostredí.

„V digitálnom veku je rýchlosť kľúčová a práca z domu spomalí náš proces,“ povedal Joseph Biasi, analytik v dátovej spoločnosti CoStar.