Na Austráliu udrie mimoriadne chladné počasie

Austrália Veronika Salayová

Austrália bude v najbližších dňoch čeliť mimoriadne chladnému počasiu, varujú meteorológovia. Niektorí vyslovili obavy, či sú obyvatelia dostatočne pripravení na takéto chladné poveternostné podmienky. 

Nízkotlakový systém rapídne ochladí najmä juhovýchod Austrálie. Najprv udrie na Tasmániu, kde už v priebehu dnešného dňa prinesie intenzívne sneženie a silný vietor, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 90 km/h. 

Systém sa postupne presunie smerom do Viktórie, kde v utorok zhorší počasie. Silné ľadové vetry s nárazmi do 90 km/h budú pravdepodobné od utorka večer na väčšine územia štátu Viktória. 

Na pocit bude na juhu Austrálie chladno. Teplota cez deň nevystúpi nad +10 °C.

Pretože ide o mimoriadnu situáciu na východnom pobreží Austrálie, austrálsky meteorológ Simon Louis vyslovil obavy, že ľudia nie sú dostatočne skúsení a nie sú pripravení na takéto chladné podmienky. 

Varovanie platí pre turistov a aj pre vodičov, ktorým hrozia zhoršené podmienky na cestách v dôsledku snehových búrok so silným vetrom.

V hlavnom meste Melbourne zajtra teploty nepresiahnu +11 °C a k sneženiu a búrkam sa môže pridružiť aj krupobitie. V celej Viktórii bude v utorok veľmi chladný deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd