Dym z požiarov na Sibíri je toxický a ohrozuje obyvateľov

Veronika Sádovská

Požiare ničia Sibír každý rok, ale tie tohtoročné sú zatiaľ najväčšie v histórii. Dym z nich je toxický s ohrozuje obyvateľov.

Aktuálne horí asi 58 prírodných požiarov na rozlohe viac než 70 000 hektárov lesa, ktoré sa snažia hasiči uhasiť. V odľahlých oblastiach horia ďalšie, ktorých počet a rozlohu poznajú len z radarových snímkov. Uhasiť sa ich nesnažia, pretože údajne nepredstavujú riziko pre obyvateľov.

Väčšina z nich je v neobývaných oblastiach a priamo neohrozujú žiadne sídlo, hoci podľa ruských médií sa približujú k menším dedinkám.

Oveľa horšie je na tom dym, ktorý obsahuje veľa splodín horenia a iné toxické látky. Už niekoľko dní ohrozuje blízke mestá ako napríklad Jakutsko.

Nachádza sa asi 4 800 km východne od Moskvy a žije v ňom asi 270 000 obyvateľov. Prevažne severný vietor preto dym odnáša práve sem.

Vlani dym z požiarov trápil obyvateľov Sibíri niekoľko týždňov. Najmä starší ľudia sa sťažovali na zdravotné problémy spôsobené dymom a mnohí ochoreli. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd