Z mosta ponad Váh sa stane korzo

Starý železničný most v Trenčíne, ktorý sa po modernizácii trate pred tromi rokmi stal zbytočným, čaká rekonštrukcia. Mesto ho premení na zelené korzo pre chodcov ponad Váh a cyklotrasu pre cyklistov.

01.08.2020 10:00
most, Trenčín Foto: ,
Plánovaná rekonštrukcia by mala trvať do roku 2023.
debata (14)

„Revitalizáciu mosta predpokladáme v troch etapách,“ vysvetľuje Eva Mišovičová z kancelárie primátora mesta Trenčín. V prvej etape upravia a vybavia zóny pre peších a cyklistov. Práce by sa mali skončiť do konca roka 2023, odhadované náklady dosiahnu približne 1,57 milióna eur. Momentálne sa pracuje na projektovej dokumentácii a žiadosť o financovanie z eurofondov môže byť podaná až po získaní stavebného povolenia.

V rámci druhej etapy majú na moste vzniknúť kocentrum s čajovňou alebo street art galérie so street foodom, teda objekty, ktoré dotvoria promenádny charakter. Financované by mali byť zo súkromných zdrojov, prípadne tiež z eurofondov.

V tretej etape mesto predpokladá zastrešenie mosta, čím sa vytvorí pešia zóna a korzo. Náklady mesto odhaduje približne na 1,35 milióna eur. „Po revitalizácii bude súčasná lávka, ktorú využívajú cyklisti a chodci, rozšírená a bude slúžiť výhradne cyklistom,“ dodáva Mišovičová. Zámer predpokladá, že na moste pribudne reštaurácia alebo kaviareň s terasou, pitné fontánky, lezecká stena alebo trampolína.

Starý železničný most cez Váh získal Trenčín od Železníc Slovenskej republiky s podmienkou, že bude využívaný na verejnoprospešné účely. Pôvodný most postavili v roku 1883, približne po sto rokoch železnice nahradili starú konštrukciu novou. Po sprevádzkovaní nového mosta ho už železnice nevyužívali.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín