Koronavírus: České krčmy a pivovary obrala pandémia o miliardy korún
1.8.2020 08:12
akt. 30.03.2021 05:12

Koronavírus: České krčmy a pivovary obrala pandémia o miliardy korún

Uložiť článok
Všetko dôležité zo zahraničia v súvislosti s koronavírusom sme sledovali ONLINE.

To najdôležitejšie: 

– koronavírus: otázky a odpovede,

– včerajšie dianie v zahraničí sme sledovali tu,

– dianie na Slovensku sledujeme tu.

ONLINE prenos sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

17:31 - NEMECKO:  Približne 15 000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc nemeckej metropoly Berlín, aby vyjadrili svoj nesúhlas s obmedzeniami, ktoré v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy novým koronavírusom zaviedla vláda. Mnohí demonštranti držali v rukách cedule s názvami miest a obcí, z ktorých do Berlína prišli, ako aj zástavy jednotlivých nemeckých spolkových krajín. Len máloktorí z protestujúcich mali na tvárach rúška a dodržiavali pravidlá odstupu. Na tých, ktorí prišli demonštrovať v rúškach, navyše podaktorí protestujúci kričali, aby si ich sňali. (TASR)

3fotky v galérii Demonštrácia proti sprísňovaniu opatrení v Berlíne, 1. augusta 2020 Zdroj: TASR/AP

14:35 - ČESKO: České pivovarníctvo, vrátane dodávateľov, rozvozu a odberateľov, zaznamenalo počas núdzového stavu v krajine vyhláseného v dôsledku šírenia koronavírusu straty za viac než 4,7 miliardy Kč (179,56 milióna eur). Vyplýva to zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz, ktorú zverejnil denník Právo.

Najväčšie škody spôsobilo zatvorenie gastronomických zariadení. Predaj piva v krčmách, baroch a reštauráciách klesol za obdobie marec až máj o 55 %, fyzicky o 728 000 hektolitrov. V nerealizovaných tržbách to predstavuje okolo 4,2 miliardy Kč. (TASR)

13:26 - POĽSKO: V Poľsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín 658 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 46 346, informovala v sobotu tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva.(TASR)

12:02 - NEMECKO:  Nemecký minister ekonomiky Peter Altmaier vo svetle stúpajúceho počtu nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v krajine vyhlásil, že požaduje prísnejšie tresty pre tých, ktorí porušujú príslušné zdravotnícke nariadenia. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA.(TASR)

10:51 - RUSKO:  Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5462 na celkovo 845 443 nakazených osôb, informovalo v sobotu tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.(TASR)

8:21 - USA:  Spojené štáty zaznamenali v piatok 1442 nových úmrtí na koronavírus za posledných 24 hodín, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na americkú Univerzitu Johnsa Hopkinsa. Piatok sa tak stal štvrtým dňom, čo počet úmrtí prekročil hranicu 1200.(TASR)

8:18 - GRÉCKO: Grécko od soboty zavádza opäť povinnosť nosiť rúška na verejnosti v priestoroch interiérov budov, informovala agentúra AFP. „Nosenie rúšok je povinné vo všetkých interiéroch počas celého mesiaca august,“ štátny tajomník ministerstva civilnej ochrany Nikos Hardalias oznámil v piatok v mimoriadnom prejave k situácii v Grécku.(TASR)

8:16 - FÍNSKO: Fínsko od soboty povoľuje hromadné podujatia s účasťou do 500 ľudí vzhľadom k nízkemu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom, uviedla agentúra DPA. Uvoľňovanie reštriktívnych opatrení sa týka aj podujatí konajúcich sa v interiéroch, pod podmienkou dodržania bezpečnostných opatrení na zamedzenie šírenia vírusu.(TASR)

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.