LiveBlog: V Tatrách zomrel po 100-metrovom páde poľský horolezec
1.8.2020 08:01
akt. 30.03.2021 05:12

LiveBlog: V Tatrách zomrel po 100-metrovom páde poľský horolezec

3fotky v galérii
Zdroj: Horská záchranná služba
Uložiť článok
Všetky najdôležitejšie správy z domova aj zo sveta na jednom mieste.

Prehľad dôležitých správ a zaujímavých tém:

- Krajniak pracuje z kancelárie a nevie ako fungujeme, tvrdia osobní asistenti

- Psychologický výskum na vlastnej koži. Koľko trvá a ako prebieha?

- V kauze Čistý deň nastal zvrat. Oznámil to Kočner na súde

LiveBlog:

20:43 - BIELORUSKO/RUSKO:  Bielorusko je pripravené na spoluprácu s Moskvou v prípade zadržaných ruských občanov, vyhlásil v sobotu bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. (TASR)

20:04 - POŽIARE: Počet lesných požiarov v brazílskej Amazónii vzrástol minulý mesiac o 28 percent v porovnaní s júlom 2019. Vyplýva to zo satelitných údajov zverejnených v sobotu. Podľa agentúry AFP to vyvolalo obavy, že najväčší dažďový prales na svete spustošia tento rok opäť požiare. (TASR)

18:57 - UTOPENIE: V Turnianskom rybníku v katastri obce Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie sa v sobotu utopil podľa prvotných informácií 27-ročný muž z Maďarska. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach na sociálnej sieti.

Hasiči dostali informáciu o topiacom sa mužovi krátko po 14:00. Na mieste zasahovali piati príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Moldavy nad Bodvou. Osobu vo vode vyhľadali, vytiahli ju na breh a začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou, žiaľ, neúspešne. Lekár po príchode konštatoval exitus,“ spresnil operačný dôstojník KR HaZZ v Košiciach. (TASR)

17:10 - DROGY:  Pezinskí policajti v spolupráci s policajtmi Národnej kriminálnej agentúry rozložili skupinu dílerov, ktorá sa zaoberala distribúciou metamfetamínu v Pezinskom a Seneckom okrese. Počas akcie s názvom Občan zaistili policajti po prehliadkach domov a vozidiel väčšie množstvo metamfetamínu, z ktorého by bolo možné vyrobiť minimálne 130 jednorazových dávok drogy. (TASR)

15:36 - VYSOKÉ TATRY: V dopoludňajších hodinách oznámil poľský horolezec HZS výpadok 32-ročného spolulezca z Dupkeho lávky vo Vysokých Tatrách. Okamžite po nahlásení udalosti bola o súčinnosť požiadaná posádka VZZS z Poradu. Po prílete na miesto už poľskému horolezcovi záchranári HZS pomôcť nedokázali. Muž po približne 100-metrovom páde skalnou stenou utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Druhý Poliak zostúpil do príchodu záchranárov na miesto nehody. Po príchode záchranárov HZS pokračoval do údolia samostatne.

14:37 - RUSKO: Prírodné požiare, ktoré už niekoľko týždňov sužujú Rusko, predstavujú čoraz väčšie riziko pre zdravie obyvateľstva. Sibírske mesto Jakutsk v sobotu varovalo svojich obyvateľov pred šíriacim sa toxickým dymom. Severný vietor prináša dym do tohto mesta, kde žije takmer 270 000 obyvateľov. Jakutsk sa nachádza približne 4800 kilometrov východne od Moskvy. (TASR)

13:27 - SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY: Spojené arabské emiráty (SAE) v sobotu spustili do prevádzky svoju prvú atómovú elektráreň a zároveň prvú v celom arabskom svete. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. „Prvý jadrový reaktor SAE v atómovej elektrárni Baraka dosiahol svoj prvý kritický stav a úspešne bol uvedený do prevádzky. Ide o historický medzník, s víziou poskytovať novú formu čistej energie pre náš národ,“ uviedol na Twitteri zástupca SAE pri Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) Hamad Alkaabí.(TASR)

12:37 - USA:  Federálne bezpečnostné zložky, ktoré boli pre týždne trvajúce protesty rozmiestnené v meste Portland v štáte Oregon, zostanú na mieste až do vyčistenia mesta od anarchistov a agitátorov. Oznámil to v sobotu na svojom twitterovom účte americký prezident Donald Trump, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.(TASR)

11:41 - MINISTER ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA:  Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) podáva trestné oznámenie pre zistenia o činnosti Environmentálneho fondu. TASR o tom informovala poradkyňa ministra Ľuba Lesná. Vysvetlila, že Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v rámci auditu zistilo, že niektorí pracovníci envirofondu navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií v rámci projektov financovaných z dotačných schém envirofondu.(TASR)

11:21 - ZÁPADNÉ TATRY:  Značne unavené, premrznuté a vo veľmi nepriaznivých poveternostných podmienkach zostali v piatok (31. 7.) v  noci po celodennej túre v Západných Tatrách dve poľské turistky. Jedna z nich si poranila členok a mala i povrchové odreniny. Ženám pomáhali horskí záchranári.(TASR)

11:12 - NEMECKO:  Nemeckú metropolu Berlín čaká napriek koronavírusovej pandémii víkend plný demonštrácií. Iba na samotné najväčšie podujatie, ktoré sa bude konať v sobotu, sa zaregistrovalo približne 10 000 účastníkov, oznámila polícia. Pod heslom „Koniec pandémii: Deň slobody“ chce iniciatíva zo Stuttgartu na hlavnej komunikačnej tepne vedúcej cez park Tiergarten v Berlíne demonštrovať medzi 15.30 h a 20.00 h, informovala tlačová agentúra DPA.(TASR)

10:29 - KORONAVÍRUS:  V piatok (31.7.) na Slovensku pribudlo 45 prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá vykonali 2884 testov. Celkovo v krajine evidujú 2337 nakazených. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informáciÍ.(TASR)

9:46 - POLÍCIA:  Polícia Českej republiky pátra po všetkých medzinárodne hľadaných osobách, ktoré sú v medzinárodných databázach, vysvetlil pre TASR vedúci tlačového oddelenia Policajného prezídia ČR Ondřej Moravčík na margo informácií, že polícia ČR už pátra po právoplatne odsúdenom podnikateľovi Jozefovi Majskom.(TASR)

9:44 - GENERÁLNA PROKURATÚRA:  Bratislava 1. augusta (TASR) - Vypočutie kandidátov na funkciu generálneho prokurátora by sa mohlo konať vzhľadom na zákonné lehoty najskôr začiatkom novembra. TASR to povedal predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO). Pripomienkami prezidentky Zuzany Čaputovej by sa mal parlament podľa Vetráka zaoberať na septembrovej schôdzi. Šéf Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) pripustil zvolanie schôdze ešte skôr, hovorí o prvom septembri.(TASR)

8:56 - MINISTERSTVO VNÚTRA: Letecké útvary Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva obrany (MO) SR by sa mohli zlúčiť. Rozhodnúť sa má na základe výsledkov analýzy. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) poukazuje na to, že Slovensko je jedinou krajinou v rámci Európskej únie a NATO, kde funguje vládna letka pod rezortom vnútra. Pre ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) zatiaľ možné zlučovanie nie je témou dňa. Odborná diskusia môže začať podľa neho až po vytvorení komisie so zástupcami oboch rezortov.(TASR)

8:20 - USA:  Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zakáže v USA čoraz populárnejšiu aplikáciu TikTok po tom, čo americké úrady prejavili obavy, že táto sociálna sieť by mohla slúžiť ako nástroj pre čínsku spravodajskú činnosť. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.(TASR)

8:19 - USA:  Prví americkí astronauti, ktorí sa dostali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) na palube kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa zrejme nevydajú na spiatočnú cestu podľa pôvodného plánu v sobotu. Situáciu totiž komplikuje hurikán Isaias, uviedla v piatok vesmírna agentúra NASA.(TASR)

8:11 - FRANCÚZSKO:  Štart európskej rakety Ariane 5, naplánovaný na piatok z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane, opäť odložili kvôli technickým problémom. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Podľa európskej spoločnosti Arianespace je príčinou odkladu porucha funkcie jedného z čidiel nádrže tekutého vodíka. Raketa Ariane 5 mala pôvodne vzlietnúť už v utorok, avšak termín štartu sa presunul na piatok pre dodatočnú technickú kontrolu.(TASR)

8:07 - EURÓPA: Mnohé regióny Európy postihli tento týždeň silné horúčavy. Ako informovala agentúra AFP, na mnohých miestach - od Británie po Taliansko - namerali v piatok teploty blížiace sa k 40 stupňov Celzia.

V tejto situácii mnohé štáty či regióny a mestá pre nárast počtu nakazených sprísnili nariadenia platné počas krízy vyvolanej koronavírusom a žiadajú od ľudí, aby nosili rúška alebo respirátory aj v exteriéri.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.