Donovaly nám bude Európa závidieť. Pri krytej lyžiarskej hale multifunkčný projekt nekončí

  • V Nízkych Tatrách vzniká unikátny areál cestovného ruchu, ktorý je jediný svojho druhu v strednej Európe
  • Celoročné lyžovanie na Slovensku pomôže rozvoju zimných športov a mladých talentov
  • Kryté lyžiarske haly však nie sú žiadnou novinkou, v Európe ich nájdeme až 24
vizualizácia interiéru haly
Donovalley Resort
  • V Nízkych Tatrách vzniká unikátny areál cestovného ruchu, ktorý je jediný svojho druhu v strednej Európe
  • Celoročné lyžovanie na Slovensku pomôže rozvoju zimných športov a mladých talentov
  • Kryté lyžiarske haly však nie sú žiadnou novinkou, v Európe ich nájdeme až 24

Je leto a ty sa vraciaš z rannej prechádzky v prírode. Je omračujúcich 30 stupňov a rád by si sa schladil. O pol hodinu si obúvaš lyžiarske topánky, vyberáš vhodný model lyží a v zimnej bunde, čiapke a rukaviciach vstupuješ do krytej lyžiarskej haly.

Nejde o futuristickú víziu, ale nový projekt investorov v regióne Donovaly s názvom Donovalley Resort, ktorý má potenciál zmeniť Slovensko na celosvetovo vyhľadávanú turistickú destináciu.

Na ploche 22 500 m² ponúkne tri hlavné zjazdovky a dve menšie pre lyžiarsku školu. Zjazdovky pre lyže však tvoria len malú časť pozoruhodného športového celku.

Možnosti v Donovalley Resort
  • lyžovanie
  • snowboarding
  • bežecké lyžovanie
  • hokej
  • plávanie
  • korčuľovanie
  • adrenalínové športy
  • sánkovanie
  • guľovanie

zdroj: Donovalley Resort

Rezort, ktorý zmení strednú Európu

Krytou lyžiarskou halou je známy napríklad Dubaj – pre mnohých je preto neuveriteľné, že sa takto neobyčajný projekt dokáže uskutočniť aj na Slovensku. V Európe je však takýchto úspešných projektov niekoľko.

Donovalley Resort to však myslí seriózne a argumentuje tým, že Donovaly sú vyhľadávanou rekreačnou oblasťou, ktorú treba zveľaďovať.

A majú pravdu. Donovaly sú cieľovou destináciou tisícok domácich turistov, ale aj návštevníkov z okolitých krajín a ambiciózny projekt môže cestovný ruch na Slovensku ešte znásobiť. Projekt by mal byť preto veľkou posilou pre región. Vytvorí nové pracovné miesta a pomôže miestnej komunite podnikateľov ubytovacích a stravovacích zariadení.

Vyjadri svoj názor v ankete:

Pôjdeš vyskúšať nový rezort na Donovaloch?

Nadšenci zimných športov to majú navyše s plánovaním dovolenky v okolí Nízkych Tatier zvyčajne ťažké. Ubytovanie vo svojom obľúbenom rezorte si musia v súčasnosti rezervovať s predstihom pol roka a ani to častokrát nezaručí, že si bude možné zimné športy naozaj užiť.

Husté sneženie, silný vietor alebo dážď sú len zlomok vrtochov prírody, ktoré dokážu deň na svahu poriadne znehodnotiť.

Nezvyčajný areál cestovného ruchu, ktorý je jediný svojho druhu v strednej Európe, tak dáva zmysel nielen z prevádzkového, ale aj kultúrneho a rekreačného hľadiska.

Donovalley Resort s krytou lyžiarskou halou bude onedlho predstavovať všestranné miesto trávenia dovolenky, bez ohľadu na ročné obdobie či poveternostné a snehové podmienky.

zdroj: Donovalley Resort

Lyžiarske stredisko pod jednou strechou

Na ploche 22 500 m² budú pripravené tri hlavné zjazdovky pre lyžovanie a snowboarding – a dve ďalšie určené pre lyžiarsku školu.

Pre najmenších lyžiarov bude k dispozícii bezpečná trať s dostatočne veľkým priestorom a nízkym sklonom, kde sa deti spolu s maskotom a inštruktormi naučia robiť prvé oblúčiky. Lyžiarsku výučbu značne uľahčia posuvné pásy.

Väčšie deti si môžu vyskúšať aj slalomové bránky, čo na bežných zjazdových tratiach nie je možné. Zážitkom bude určite aj štart z nájazdovej rampy pre extra rýchlosť či lyžovanie na menších skokoch, bubnoch a iných atrakciách,“ opisuje Igor Obšajsník, projektový manažér Donovalley Resort.

zdroj: Donovalley Resort – Foto z haly Neuss v Nemecku.

Donovaly plné adrenalínu

Lyžovanie patrí medzi finančne náročné športy. Sezóna na Slovensku končí v polovici apríla a športovci musia za snehom cestovať stovky kilometrov do Álp na miestne ľadovce. Nový projekt pomôže vytvoriť podmienky pre rozvoj mladých slovenských talentov, ktorí sa na kolotoč pretekov môžu pripravovať doma na Slovensku.

Zjazdové lyžovanie a snowboarding budú tvoriť základ športových aktivít krytej haly. Pre profesionálov budú pripravené zjazdovky na certifikáciu FIS lyžiarskych tratí za účelom konania pretekov až do kategórie junior. 

Nezabúda sa ani na nadšencov adrenalínových zimných športov. Projekt počíta aj s špeciálne upravenou FUN zjazdovkou s rampami, bubnami a skokmi. 

Hala, ktorá na prvý pohľad slúži len na lyžovanie a snowboarding, je však multifunkčná. Na početných zjazdovkách totiž bude vytvorené zázemie aj pre ďalšie voľnočasové aktivity. Súčasťou tak budú aj priestor na bežecké lyžovanie, hokej, korčuľovanie či plávanie.

Oddych zabezpečí moderné wellness centrum. Realizátori projektu myslia aj na nelyžiarov. Každý deň bude na menšej ploche vyhradený čas na guľovanie a sneženie.

zdroj: Donovalley Resort

Spolupráca s vysokými školami 

Donovalley Resort plánuje spolupracovať aj so slovenskými univerzitami z oblasti športu. „Možná bude aj absolventská prax pre študentov telovýchovných odborov, doplnená o skúsenosti inštruktorov a trénerov. K dispozícii budú moderné technológie na diagnostiku a metodiku,“ dodáva projektový manažér Igor Obšajsník.

V lyžiarskom stredisku sa myslelo aj na znevýhodnených. „Na hendikepovaných športovcov myslíme v projekte už od jeho rannej prípravy. Prispôsobená bude nielen celá ubytovacia kapacita, ale aj doplnkové služby a športoviská s možnosťou usporiadania menšieho či väčšieho podujatia,“ dodáva na záver I. Obšajsník.

zdroj: Donovalley Resort – Foto z haly Neuss v Nemecku.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá