Aktuálne 15. júl 2020

Národná rada definitívne odobrila zmeny v zákone o prokuratúre

TASR
TASR

O funkciu šéfa generálnej i špeciálnej prokuratúry by sa tak mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Meniť by sa mali i podmienky výberu a odvolania šéfa prokuratúry. Novelu musí ešte podpísať prezidentka.

O funkciu šéfa generálnej i špeciálnej prokuratúry by sa tak mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Meniť by sa mali i podmienky výberu a odvolania šéfa prokuratúry. Novelu musí ešte podpísať prezidentka.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Poslanci v stredu schválili novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa menia aj ďalšie zákony. O funkciu šéfa Generálnej prokuratúry by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor Generálnej prokuratúry. Legislatíva v prípade podpísania prezidentkou nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Zo 122 prítomných poslancov bolo za 82, proti 40 a nikto z poslancov sa pri hlasovaní nezdržal.

Uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora by podľa schválenej novely mohol byť občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou má byť aj bezúhonnosť. Kandidát na špeciálneho prokurátora bude musieť mať odbornú justičnú skúšku.

Kandidátov na šéfa GP i špeciálneho prokurátora by mohli navrhovať poslanci NR SR a aj minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied. Špeciálneho prokurátora mohol doteraz voliť a odvolávať parlament na návrh generálneho prokurátora na základe výberového konania.

Parlament by mohol po novom podať návrh na odvolanie šéfa GP i špeciálneho prokurátora aj v prípade, ak prestane svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Hlava štátu by si pred rozhodnutím o odvolaní generálneho prokurátora mohla vyžiadať stanovisko rady prokurátorov, ktoré by mala predložiť do siedmich dní.

Generálny i špeciálny prokurátor by podľa schválených úprav nemohol vykonávať posledné dva roky pred vymenovaním funkciu prezidenta SR, poslanca národnej rady, poslanca Európskeho parlamentu, člena vlády, štátneho tajomníka, predsedu samosprávneho kraja, primátora, starostu či verejného ochrancu práv.

Uchádzačov na post špeciálneho i generálneho prokurátora by mal ešte pred voľbou v parlamente verejne vypočúvať ústavnoprávny výbor za podobných podmienok ako pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Stredajším hlasovaním o novele upravujúcej výber generálneho aj špeciálneho prokurátora a o zákone proti byrokracii ukončili poslanci deviatu schôdzu Národnej rady SR. Plénum rokovalo šesť dní, išlo o poslednú riadnu schôdzu pred letnou prestávkou. Poslanci by mali do lavíc opäť zasadnúť v septembri.

Poslanci počas júlovej schôdze schválili tzv. podnikateľské kilečko, teda balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. V zrýchlenom režime poslanci upravili dôvody na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Tiež odobrili novelizáciu štátneho rozpočtu na tento rok. 

Poslanci mali počas júlovej schôdze na stole viaceré návrhy upravujúce oblasť potratov. Do druhého čítania posunuli novelu z dielne poslancov OĽaNO, ktorí navrhujú zmeny v sociálnych opatreniach pre ženy zvažujúce interrupciu. Návrhy ĽSNS, ktoré by obmedzili vykonávanie potratov, poslanci odmietli.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0