Šéfov prokuratúry zvolia podľa nových pravidiel. Otvára sa cesta aj Lipšicovi
15.7.2020 19:17
akt. 30.03.2021 05:13

Šéfov prokuratúry zvolia podľa nových pravidiel. Otvára sa cesta aj Lipšicovi

Uložiť článok
Poslanci dnes schválili nové pravidlá, podľa ktorých by už čoskoro mohli voliť nielen nového generálneho, ale aj špeciálneho prokurátora. Z celkovo prítomných 122 poslancov za hlasovalo 82 a proti bolo 40.

Novinky, ktoré dnes schválili poslanci, prinesú veľké rozšírenie okruhu ľudí, z ktorých by mohol vzísť nový generálny a špeciálny prokurátor. |Ak zákon vstúpi do platnosti, bude sa môcť o tieto posty uchádzať aj človek, ktorý nebol prokurátorom. Rovnako sa zavádza verejné vypočutie kandidátov či verejná voľba. V minulosti totiž generálneho prokurátora volili poslanci tajne.

„Základom je očista prokuratúry, ktorá je súčasťou justície. Všetci vieme, aké hodnotenie má slovenská justícia. Sme na chvoste Európskej únie a s tým musíme niečo robiť," vyhlásil predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO).

Kritikom odkázal, že sa ním snažia naplniť len to, čo si vláda napísala do svojho programového vyhlásenia.

„Keď má niekto obavy, že prokuratúra sa môže zmeniť, tak asi vie, prečo má takéto obavy,“ odkázal opozičným politikom, ktorí právnu novinku ostro kritizovali.

Podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga po schválení zákona na sociálnej sieti napísal, že končí doba „našich ľudí“.

„Zavádzame otvorenú širokú súťaž a transparentnosť vo výbere a voľbe kľúčových predstaviteľov prokuratúry,” tvrdí.

Výhrady opozície

Najčastejšie sa zo strany poslancov Smeru-SD ozývali výhrady k tomu, že na čelo generálnej a špeciálnej prokuratúry by mohol byť zvolený aj kandidát, ktorý v tejto inštitúcii nepôsobil či fakt, že sa o týchto funkciách nebude rozhodovať v tajnej voľbe.

Nezavislý poslanec Richard Raši chcel pozmeňujúcim návrhom do novely zase doplniť, aby sa šéfom prokuratúry mohla stať len osoba s čistým registrom trestov, ktorá nebola odsúdená za úmyselný ani neúmyselný trestný čin.

Tvrdí totiž, že tak ako nastavila kritéria koalícia, umožňuje zvoliť do spomínaných funkcií aj Daniela Lipšica. Ten dostal podmienečný trest potom, čo neúmyselne zrazil človeka.

Šialený panický strach

Poslanec SaS Alojz Baránik argumenty opozičných poslancov ale odmietol. „Vieme, čo chceme a vieme, prečo to chceme. Chápeme, prečo to namietate, ale nepopustíme,“ skonštatoval.

Nepovažuje za problém ani možnosť, že by na jednu z týchto stoličiek zasadol práve Lipšic.

„A čo keby to bol Lipšic? Vy chcete povedať, že Lipšic by išiel po vás? Máte snáď niečo za ušami? Nie Lipšic by rozhodoval o tom, či pôjdete do basy, ale súd,“ poznamenal.

Zároveň opozičným poslancom odkázal, že im ide len o to, aby tam bol niekto, kto u nich nebude vzbudzovať šialený panický strach.

„Vám vadí, že chceme za generálneho či špeciálneho prokurátora niekoho, kto bude túto funkciu vykonávať čestne,“ dodal Baránik.

Námietky prezidentky aj ministerky

Podľa schváleného zákona, ktorý ešte musí ale počkať na podpis prezidentky Zuzany Čaputovej, by však šéfov generálnej a špeciálnej prokuratúry nielen volili, ale aj odvolávali.

Okrem dnes už platných dôvodov by to bolo možné aj v prípade,  keď „svoju funkciu prestal vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne”.

Takýto paragraf pritom už skôr nepriamo kritizovali ako prezidentka Zuzana Čaputová, tak aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) či Nadácia Zastavme korupciu.

„Vníma, že by sme tu mali pozornejšie zvážiť, či za iného zloženia parlamentu nemôže dôjsť k situácii, že odvolanie nebude úplne korešpondovať s tým dôvodom, ktorý bude na to použitý," povedal hovorca šéfky rezortu spravodlivosti Peter Bubla pre Aktuality.sk.

Kritikom sa tiež nepáčilo rozšírenie spektra možných kandidátov na tieto funkcie. Podľa zástupcov Nadácie Zastavme korupciu by sa generálnym prokurátorom mohol stať okrem prokurátora aj trestný sudca, nie však advokát alebo ďalšie právnické povolania.

Nového generálneho prokurátora by mali poslanci voliť už na septembrovej parlamentnej schôdzi, keďže tomu súčasnému Jaromírovi Čižnárovi končí volebné obdobie už tento mesiac.

Vládna štvorka sa netají ani tým, že by z funkcie mal odísť aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého meno sa spomína aj v prepisoch z mobilnej aplikácie Threema. Tá slúži aj ako dôkaz na súdnom procese s Mariánom Kočnerom.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.