Aktuálne 15. júl 2020

Dôvody na odvolanie komisárov pre deti a zdravotne postihnutých sa upravia

TASR
TASR

Na odvolanie komisára bude potrebný návrh príslušného parlamentného výboru. Dôvody v ňom budú musieť byť vysvetlené.

Na odvolanie komisára bude potrebný návrh príslušného parlamentného výboru. Dôvody v ňom budú musieť byť vysvetlené.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých sa upravia. Po novom bude možné podať návrh na ich odvolanie aj v prípade, ak by ich konanie vzbudzovalo dôvodné pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie.

Vyplýva to z novely zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady. Rokovali o nej v zrýchlenom režime.

Komisára by po novom mohli odvolať, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušil zákon o komisároch alebo iný zákon či všeobecne záväzný právny predpis. Na odvolanie bude potrebné opakované porušenie. Odvolať ho bude možné aj v prípade, ak nevykonáva funkciu viac ako šesť mesiacov po sebe. Pribudne tiež dôvod, ak bude konať "spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára".

Na odvolanie komisára bude potrebný návrh príslušného parlamentného výboru. Dôvody v ňom budú musieť byť vysvetlené. Komisár bude mať v prípade podania návrhu možnosť vyjadriť sa k nemu ešte predtým, ako o ňom plénum rozhodne.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0