Štatút Pandemickej komisie vlády dostal zelenú
15.7.2020 12:46
akt. 30.03.2021 05:13

Štatút Pandemickej komisie vlády dostal zelenú

Uložiť článok
Predkladaný materiál približuje, že komisia je multirezortný, koordinačný, konzultačný, odborný a poradný orgán vlády SR.

Štatút Pandemickej komisie vlády SR dostal v stredu zelenú. Iniciatívny materiál z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravuje poslanie, úlohy a zásady činnosti Pandemickej komisie vlády SR a jej organizačnú štruktúru.

Aktualizácia vychádza z aplikačnej praxe počas pandémie ochorenia COVID-19. Predkladaný materiál približuje, že komisia je multirezortný, koordinačný, konzultačný, odborný a poradný orgán vlády SR zriadený na navrhovanie opatrení s cieľom chrániť životy a zdravie a znížiť ekonomickú záťaž obyvateľstva s cieľom zachovania nevyhnutného chodu hospodárstva a verejného života v prípade pandémie. Schvaľuje pandemický plán pre prípad pandémie v Slovenskej republike.

Komisia koordinuje činnosť všetkých ministerstiev a ostatných subjektov, ktoré majú v komisii svojho zástupcu, v rámci vykonávania protiepidemických opatrení. Komisia vychádza vo svojej činnosti z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie, Európskej komisie a z epidemiologickej situácie na Slovensku.

Taktiež odporúča príslušným ministerstvám opatrenia na zabezpečenie plnenia a aktualizácie úloh pandemického plánu pre prípad pandémie v Slovenskej republike, najmä opatrenia na posilnenie monitorovania výskytu prenosných ochorení, zamedzenie vzniku a šírenia prenosných ochorení, dovoz, registráciu a distribúciu očkovacej látky, ak existuje, liekov a osobných ochranných pracovných prostriedkov, liečbu ochorení a komplikácií ochorenia vrátane zabezpečenia zásobovania liekmi a plánu reprofilizácie lôžok, výchovu obyvateľstva k prevencii ochorenia a informovanosti obyvateľstva o vývoji epidemiologickej situácie a o prijatých opatreniach, zabezpečenie chodu verejného života a hospodárstva.

Členovia komisie

Komisiu tvoria predseda komisie, ktorým je minister zdravotníctva, a jej ďalší členovia. Tými sú ministri vnútra, obrany, dopravy a výstavby, pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, financií, hospodárstva, práce, sociálnych vecí a rodiny, zahraničných vecí a európskych záležitostí, školstva, vedy, výskumu a športu, kultúry, investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Ďalej sú to predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR, predsedovia Bratislavského, Banskobystrického, Trnavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského samosprávneho kraja. Tiež generálni riaditelia zdravotných poisťovní, hlavný hygienik SR, hlavný odborník pre epidemiológiu, hlavný odborník pre infektológiu a tropickú medicínu, predseda Slovenskej akadémie vied, generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, riaditeľ komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR, riaditeľ odboru krízového manažmentu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý je súčasne tajomníkom komisie.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Zdravotníctvo
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.