Dobré noviny
Vláda odklepla ďalší odklad platenia poistného pre SZČO a zamestnávateľov
TASR
TASR

Vláda odklepla ďalší odklad platenia poistného pre SZČO a zamestnávateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: pixabay.com/martaposemuckel

Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) dostanú ďalší odklad platenia poistného.

Bratislava 15. júla (TASR) - Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) dostanú ďalší odklad platenia poistného. Vyplýva to z návrhu nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

Cieľom predloženého nariadenia je ustanoviť odklad poistného na sociálne poistenie, povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie a príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie za tzv. rizikových pracovníkov za mesiac júl 2020 do 31. decembra tohto roka.

Táto výnimka sa bude týkať zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu, alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (tržieb) o 40 % a viac.

Vláda chce týmto opatrením zmierniť dôsledky pandémie nového koronavírusu na zamestnávateľov a SZČO. Nariadenie nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Štatút Pandemickej komisie vlády SR dostal zelenú

Štatút Pandemickej komisie vlády SR dostal v stredu zelenú. Iniciatívny materiál z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravuje poslanie, úlohy a zásady činnosti Pandemickej komisie vlády SR a jej organizačnú štruktúru. Aktualizácia vychádza z aplikačnej praxe počas pandémie ochorenia COVID-19.

Predkladaný materiál približuje, že komisia je multirezortný, koordinačný, konzultačný, odborný a poradný orgán vlády SR zriadený na navrhovanie opatrení s cieľom chrániť životy a zdravie a znížiť ekonomickú záťaž obyvateľstva s cieľom zachovania nevyhnutného chodu hospodárstva a verejného života v prípade pandémie. Schvaľuje pandemický plán pre prípad pandémie v Slovenskej republike.

„Tento štatút upravuje poslanie a činnosť pandemickej komisie, ako aj jej organizačnú štruktúru. Po novom je komisia konzultačný a odborný orgán vlády SR, ktorý bude usmerňovať činnosť jednotlivých ministerstiev a inštitúcií. Navrhneme opatrenia, ktoré prispejú k ochrane životov a zdravia obyvateľov, zároveň musíme zohľadňovať aj to, aby fungovalo hospodárstvo a verejný život počas pandémie,“ priblížil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Komisia koordinuje činnosť všetkých ministerstiev a ostatných subjektov, ktoré majú v komisii svojho zástupcu, v rámci vykonávania protiepidemických opatrení. Komisia vychádza vo svojej činnosti z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie, Európskej komisie a z epidemiologickej situácie na Slovensku.

Taktiež odporúča príslušným ministerstvám opatrenia na zabezpečenie plnenia a aktualizácie úloh pandemického plánu pre prípad pandémie v Slovenskej republike, najmä opatrenia na posilnenie monitorovania výskytu prenosných ochorení, zamedzenie vzniku a šírenia prenosných ochorení, dovoz, registráciu a distribúciu očkovacej látky, ak existuje, liekov a osobných ochranných pracovných prostriedkov, liečbu ochorení a komplikácií ochorenia vrátane zabezpečenia zásobovania liekmi a plánu reprofilizácie lôžok, výchovu obyvateľstva k prevencii ochorenia a informovanosti obyvateľstva o vývoji epidemiologickej situácie a o prijatých opatreniach, zabezpečenie chodu verejného života a hospodárstva.Viac si môžete prečítať na ďalšej strane.

Časť 1 / 4

Už ste čítali?