Americká NASA sa obracia na ľudí s ďalšou súťažou. Dokážete navrhnúť distribúciu elektriny na Mesiaci?

Po kontroverznej Lunar Loo Challenge rozbieha NASA ďalšiu súťaž

Mesiac
Zdroj: HeroX (Watts on the Moon Challenge)

Americká vesmírna agentúra NASA má v súčasnosti plné ruky práce s prípravou letu na južný pól Mesiaca, do oblasti Aitken Basin. Ich program, Artemis, si dal za cieľ vrátiť ľudí na Mesiac do roku 2024 a do roku 2028 vytvoriť na Mesiaci trvalú posádku, prostredníctvom vesmírnej stanice Lunar Gateway a základne Lunar Base Camp.

Trvalá prítomnosť na Mesiaci si vyžaduje nielen ochranu pred prostredím, ale aj prísun jedla, vody ale aj elektriny. Preto sa americká vesmírna agentúra opäť obracia na verejnosť s novou výzvou, ktorá nesie názov Watts on the Moon Challenge. Na tému upozorňuje portál Universe Today.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ide o ďalšiu výzvu, ktorá ide cez crowdsourcingovú platformu HeroX. Tou prvou bola trochu netradičná Lunar Loo Challenge, ktorej cieľom bolo navrhnúť funkčnú vesmírnu toaletu. Watts on the Moon Challenge venuje 5-miliónov amerických dolárov výhercovi, ktorý príde na spoľahlivý spôsob distribuovania energie v rámci lunárnych misií.

Cieľom súťaže, ktorá sa začne v septembri, je priniesť nové riešenia energetickej distribúcie, manažmentu a skladovania energie na mesačnom povrchu. NASA zároveň dúfa, že podnietenie vývoja obnoviteľnej energie na Mesiaci povedie k vývoju spoľahlivejších technológií na Zemi, ktoré by boli zároveň šetrné k životnému prostrediu.

Priebeh súťaže

Súťaž sa bude skladať z dvoch fáz. Prvá bude trvať približne 8 mesiacov. Súťažiaci budú musieť zaslať koncept, ktorý spĺňa určité parametre v simulovanom prostredí Mesiaca. V tejto simulácii si budú môcť súťažiaci vybrať jednu, alebo viacero, z troch aktivít. Každá aktivita si vyžiada špecifickú kombináciu požiadaviek, vzdialeností medzi energetickými zdrojmi a miestami operácií.

Okrem špecifických parametrov sa budú musieť súťažiaci popasovať aj s dlhými obdobiami svetla, či tmy, ktoré sú v polárnych oblastiach bežné. Na mesiaci môže denný cyklus trvať až 706 hodín. Aktivity, ktoré budú musieť súťažiaci simulovať sú Zber regolitu, produkcia vody a produkcia kyslíku.

Za prvú fázu súťaže môže dostať výherca až 500-tisíc amerických dolárov. Ak sa jeho nápad ukáže byť praktický a sľubný, postupuje do druhej fázy. Tá bude trvať dva a pol roka a výherca si odnesie ďalších 4,5-milióna amerických dolárov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre