Zdroj: Dimitar Gamizov

Riešenie pre staré domy s charizmou: Radšej pristaviť, ako búrať!

13. 07. 2020
Zdieľať

Tento dom je príkladom, ako môže silná vôľa rodiny zachovať starý dom a inšpirovať novú architektúru.

„Zachráňme staré, aby sme vytvorili cestu novému,“ to je hlavná idea architektov z ateliéru smartvoll architects. Riadili sa ňou aj pri nedávnej rekonštrukcii starého domu v Rakúsku.

rodinný dom v Rakúsku

House B Zdroj: Dimitar Gamizov

Namiesto búrania pristavovali

Šesťčlenná rodina túžila po záchrane starého domu na pozemku v rakúskom Klosterneuburgu. Pôvodná stavba bola pre nich síce malá, ale zato očarujúca. Využitím pôvodnej stavby a pridaním nových častí sa architektom podarilo vytvoriť nielen rovnováhu medzi starým a novým, ale tiež dosiahnuť pohodlie nevyhnutné pre moderný život. Vytvorili silné centrum domácnosti, ktoré je nielen pohodlné, ale cítia sa v ňom skutočne ako doma.

Prečítajte si tiež
Veľkorysá rekonštrukcia radového domčeka s nízkym rozpočtom? Všetko sa dá!
rodinný dom v Rakúsku

House B Zdroj: Dimitar Gamizov

K starému domu pribudli tri nové celky

Autori premeny po dlhých a dôsledných úvahách i debatách s majiteľmi dospeli k záveru, že starú stavbu zachovajú a doplnia o tri nové časti: detskú vežu, obývaciu izbu a jedálenský „domček“, ktorý spája starú stavbu s ďalšími dvoma malými. Všetky tri nové celky sú umiestnené pri starom srdci domu, ale zároveň tvoria tri úplne odlišné vnútorné a vonkajšie priestory.

rodinný dom v Rakúsku

House B Zdroj: Dimitar Gamizov

Každá izba (i vonkajší priestor) má iný charakter

„Radi dávame jednotlivým miestnostiam radikálne odlišné vlastnosti. Obývacia izba sa pozerá priamo do viníc, detská veža má výhľad do údolia a z malej raňajkovej terasy môžete pozdraviť susedov na juhovýchode,“ vysvetľuje hlavný architekt Dimitar Gamizov.

Pribudli nové vonkajšie priestory – každý s inou atmosférou. Časť rodiny olovrantuje na južnej terase, v západnej záhrade prebieha narodeninová oslava detí a medzi zrekonštruovaným starým domom a obývacou izbou debatujú traja oteckovia pri chladených nápojoch. To všetko v rovnakom čase.

jedáleň v rodinnom dome s veľkými oknami

House B Zdroj: Dimitar Gamizov

Ako je riešená dispozícia domu?

Vstup do domu je z jednej z vonkajších plôch. Odtiaľ môžete ísť do starej zrekonštruovanej časti alebo do hlavnej jedálne spojenej s južnou terasou. Jedáleň spája vonkajšie priestory, ale zároveň je spojovacím prvkom všetkých vnútorných priestorov. Na západ od nej je obývacia izba, na severovýchod dvojpodlažná detská veža so štyrmi detskými izbami, na juhu pôvodná stavba s kuchyňou na prízemí a rodičovskou spálňou v hornom poschodí.

kúpeľňa so sprchovým kútom a fialovými obkladačkami

Zdroj: Dimitar Gamizov

Keď prístavba posilňuje čaro starého

„Našou snahou bolo za každú cenu zachovať pôvodný dom. Pôvodné stavby sú vždy zdrojom atmosféry, ktorá vylepší každú novú holú budovu svojou históriou, patinou a šarmom. Samozrejme, pri riešení objemov je potrebný istý inštinkt, starostlivosť a opatrnosť. Pôvodný dom je šťastný, že ho obklopujú nové veľké celky. Toto je jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli vytvoriť nový priestor v troch celkoch pri pôvodnom. Tvoria pasparty, ktoré zvýrazňujú a oslavujú pôvodnú stavbu, nenechávajú ju zahynúť,“ vysvetľujú ďalej autori inšpiratívnej rekonštrukcie s prístavbami. V konečnom dôsledku nie je pôvodný dom poškodený prístavbami, ale naopak – skôr posilnený.

terasa rodinného domu v Rakúsku

House B Zdroj: Dimitar Gamizov

Rozdiel medzi starým a novým zdôrazňujú aj fasády

Kuchyňa je centrum každého rodinného domu, preto práve ona zostáva v starej časti, ale zároveň v bezprostrednej blízkosti pristavenej jedálne. Celý priestor sa navzájom prelína, „tečie“, rodina sa stretáva v jeho srdci. Vonkajšie priestory vďaka členeniu stavby vytvárajú príjemné prostredie na relax a rôzne súkromné aktivity – priamo nadväzujú na interiér a dopĺňajú ho. Staré od nového sa odlišuje aj fasádami. Kým stará budova je omietnutá na bielo, nové sú bohato presklené a obložené drevom.

Prečítajte si tiež
Fascinujúca rekonštrukcia domu v historickom centre Levoče
rodinný dom v Rakúsku

House B Zdroj: Dimitar Gamizov

Dom B

Architektonický ateliér: smartvoll architects, www.smartvoll.com, @smartvoll
Tím: Dimitar Gamizov, Olya Sendetska, Philipp Buxbaum, Christian Kircher
Spolupráca: Buschina & Partner
Lokalita: Klosterneuburg pri Viedni, Rakúsko
Plocha: 200 m2

Sabína Zavarská
Foto: Dimitar Gamizov

Kategória: Návšteva
Tagy: prístavba domu rekonštrukcia rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia