Spoznajte krásy domoviny: 12 TOP skvostov Oravy vás úplne uchváti

2020-07-14 00:00:00 |   |    | 

Región Orava na severozápade Slovenska je známy najmä prekrásnou prírodou. Nájdete tu však aj množstvo turistických atrakcií a zaujímavých aktivít, čo z neho robí ideálnu destináciu na letnú dovolenku. O zábavu budete mať postarané každý deň.



 

Oravský hrad

Najznámejšou turistickou atrakciou Oravy je hrad, ktorý sa vypína nad rovnomennou riekou. Z pôvodne malej pevnosti z 13. storočia postupne vznikol rozsiahly hradný areál, ktorý nesie črty románskeho slohu, gotiky, renesancie, baroka i moderných slohov. V súčasnosti má až 154 miestností, v časti z nich sú inštalované zaujímavé expozície, napríklad archeologická, etnografická či prírodovedná výstava a Médiatéka, ktorá mapuje filmy, ktoré sa nakrútili na Oravskom hrade. K tým najznámejším patrí kultový horor Upír Nosferatu aj Adam Šangala, Kráľ Drozdia Brada, Sokoliar Tomár či Láska na vlásku. Ani okolie hradu nie je na zaujímavosti chudobné. Priamo v Oravskom Podzámku napríklad stojí najväčšie slovenské Múzeum kočiarov.

 

Oravská priehrada a Slanický ostrov

Aká by to bola dovolenka na Orave bez návštevy najväčšieho vodného diela na Slovensku? Oravská priehrada bola uvedená do prevádzky v roku 1954 a dnes patrí medi obľúbené turistické centrá. Na jej brehoch je viacero rekreačných oblastí, kde sa dá kúpať alebo venovať vodným športom. Obľúbená je aj plavba výletnou loďou, ktorá zastavuje aj na Slanickom ostrove. Ten je pozostatkom zaplavenej obce Slanica, ktorú dnes pripomína len kostol a kalvária. V súčasnosti sa na ostrove nachádza stála expozícia ľudového umenia, výstava k budovaniu priehrady a histórii zatopených obcí, pomník Antona Bernoláka a v lapidáriu sú vystavené diela oravských sochárov. Práve vďaka tomu ho prezývajú aj Ostrovom umenia.

 

Rio de Klin

Pod týmto zaujímavým názvom sa ukrýva atrakcia, akú inde na Slovensku neuvidíte. Na kopci Grapa nad obcou Klin totiž stojí takmer identická kópia svetoznámej sochy Krista z brazílskeho Ria. Meria 9,5 metra, spolu s podstavcom váži 23 ton a jej autorom je miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak. Klinský Kristus stojí v nadmorskej výške 686 metrov a je otočený smerom k priehrade a lesom, akoby chcel ochraňovať celú Oravu. Z tohto nádherného miesta však dovidíte za dobrého počasia aj do susedného Poľska.

 

Františkova huta

V katastri obce Nižná asi 2 kilometre južne od obce Podbiel môžete vidieť jednu z najvýznamnejších technických pamiatok Slovenska. Františkova huta (známa aj ako Hámor) je ruina továrenskej haly železiarne z roku 1836, postavená v klasicistickom štýle. Dnes už z nej stojí len fasáda a obvodové múry, najvzácnejšie sú ale časti, pripomínajúce bývalé hutnícke techniky - vysoká pec, prívodný a odpadový kanál, hámor či dúchadlová komora. Možno vám bude pohľad na Františkovu hutu pripadať povedomý – režisér Juraj Jakubiska v jej priestoroch totiž nakrúcal scény do filmov Tisícročná včela aj Nejasná správa o konci sveta.

 

Bobrova raľa

Obec Podbiel sa môže pochváliť ešte jedným unikátom – zástavbou hospodárskych dvorov, ktorá tvorí najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe. Domy boli postavené z drevených trámov, škáry medzi nimi sú vyplnené machom. Pochádzajú z polovice 19. storočia a zo začiatku 20. storočia, čo vo väčšine stavieb pripomína datovanie i s nápisom stavebníka na stropných trámoch v izbe. Väčšina zo 64 dreveníc už nie je trvalo obývaná, no viaceré slúžia na rekreačné účely.

 

Múzeum kávy Oravakafe

V útulnom domčeku v oravskej obci Krušetnica stojí neobvyklé múzeum, ktoré rozpráva príbeh kávovníkového zrnka od jeho počiatku až po lahodný koniec. Kávu tam môžete voňať, vidieť aj chutnať. Zbierka má momentálne okolo 550 exponátov, najstarší z nich má viac ako 200 rokov. Popri starých mlynčekoch, kávovaroch a hrnčekoch najviac návštevníkov zaujíma mozaika, ktorú lepili dva roky a sedem mesiacov. S plochou 107 štvorcových metrov je najväčšou na svete. Tvoria ju viac ako štyri milióny kávových zŕn z 35 krajín sveta s celkovou hmotnosťou približne 400 kilogramov. Pripraviť by sa z nich dalo až 60 000 šálok horúceho nápoja.

 

Múzeum oravskej dediny

V nádhernej lokalite za dedinkou Zuberec leží skanzen, kde najlepšie spoznáte región Oravy. Obklopujú ho rozsiahle lesy a okrem historických obydlí si tam môžete pozrieť jednu zo sprístupnených jaskýň alebo sa vybrať na prechádzku v okolí. Múzeum oravskej dediny bolo otvorené v roku 1975. Nachádzajú sa tam najmä staré drevenice, ktoré boli rozobraté a prevezené z okolitých dedín. Keďže nedokázali nájsť všetky typy pôvodných domčekov, niektoré z nich nanovo postavili tradičným spôsobom. Skanzen ukazuje najmä život hospodárov, roľníkov a remeselníkov.

 

Oravská lesná železnica

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete a je unikátnou technickou pamiatkou. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí k najobľúbenejším turistickým atrakciám na Orave. Motorové dreziny či panoramatické vozne, ťahané motorovou lokomotívou, odchádzajú na svoju vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník neďaleko obce Oravská Lesná. Za asi 20 minút prekonajú 3-kilometrovú trasu a dorazia do cieľa v sedle Beskyd, kde môžete vystúpiť na vyhliadkovú vežu alebo navštíviť goralskú drevenicu, ktorá približuje kultúru Goralov na Orave. Po prehliadke nasleduje jazda späť do údolia.

 

Drevené artikulárne kostoly

V roku 2008 zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO osem drevených sakrálnych stavieb. Až dve z nich môžete navštíviť na Orave. Artikulárny kostol v obci Leštiny bol postavený v roku 1688 a v nádherne maľovanom interiéri návštevníkov zaujme najmä vzácny barokový oltár zo začiatku 18. storočia, lavice s erbami a renesančná krstiteľnica. Kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne pôvodne pochádza z 15. storočia, v 17. storočí však bol prestavaný do renesančného slohu. V interiéri sa nachádza barokový oltár a neskororenesančná kazateľnica. Ak vás zaujímajú vzácne sakrálne stavby, nevynechajte ani kostol sv. Michala v Istebnom, ktorý vznikol v roku 1730 rozšírením staršej kaplnky.

 

Plavba plťou

Plťami sa dolu Oravou celé stáročia zvážalo hlavne drevo, ale aj iný stavebný materiál, remeselné výrobky či dokonca rozobraté drevenice. Dnes už tieto tradičné plavidlá slúžia len turistom, ktorým poskytujú nádherný výhľad na okolie rieky aj na Oravský hrad. Vyráža sa z Hornej Lehoty a trasa do Oravského Podzámku trvá približne hodinu. Plte majú rozmery 7 krát 2,3 metra a kapacita jednej je 13 osôb. Vrátane pltníka, ktorý počas plavby porozpráva veľa zaujímavého z histórie tohto remesla.

 

Hviezdoslavova hájovňa

Nádherné miesto v Oravskej Polhore pod majestátnou Babou horou je spojené s osobami dvoch významných predstaviteľov slovenskej literatúry. Tunajšiu hájovňu totiž navštevoval Pavol Országh Hviezdoslav a v roku 1904 sa v nej narodil prozaik Milo Urban. V areáli sú dnes inštalované dve literárne expozície. V hlavnej budove sa dozviete všetko o najznámejšom Hviezdoslavovom diele Hájnikova žena. Spoznáte prostredie, kde básnik čerpal inšpiráciu, samotné dielo a jeho výtvarné spracovania (Fulla, Benka...), ale aj pôvodný obytný priestor hájnickej rodiny. V susednom objekte je zas inštalovaná expozícia venovaná Milovi Urbanovi. Približuje život a tvorbu jedného z najvýznamnejších reprezentantov modernej slovenskej literatúry. Zaujímavá je kópia jeho pracovne, časť venovaná dielu Živý bič a nechýbajú ani predmety z osobnej pozostalosti.

 

Kaštieľ Kubínyi

Dominantou Vyšného Kubína je kaštieľ, ktorý nechal na starších základoch postaviť v 17. storočí Beňadik Kubínyi. Dnešná podoba s tromi cibuľovými vežami je výsledkom barokovej prestavby v roku 1750. V prvej polovici 20. storočia bol kaštieľ Kubínyiovcom odobraný, pripadol družstvu a chátral. Po nedávnej rekonštrukcii však slúži ako hotel s reštauráciou a wellness centrom. Pravidelne sa otvára aj zvedavým turistom. Komentované prehliadky sa konajú každú stredu (o 18:00) a sobotu (o 16:00),  je potrebné vopred si zarezervovať miesto.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa