Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA oficiálne odmietli nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora: Označili ich za nezákonné

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Nicholas Kamm)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok označil za nezákonné nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora. Informovala o tom agentúra AFP.

Nároky Pekingu na prírodné bohatstvo nachádzajúce sa v oblasti Juhočínskeho mora sú podľa Pompea "totálne nezákonné", rovnako ako aj zastrašovanie iných krajín zo strany Číny. Šéf americkej diplomacie zároveň prisľúbil podporu spojencom a partnerom USA v regióne, ktorých čínske nároky znepokojujú.

Uvedené tvrdenia sa podľa DPA objavili v dokumente ministerstva zahraničných vecí USA, ktorý vyjadruje jeho oficiálnu politickú líniu. Spojené štáty obviňujú Čínu z "miniaturizovania" Juhočínskeho mora a pokusov o zastrašovanie ázijských susedov, ktorí by chceli v týchto vodách ťažiť potenciálne bohaté zásoby ropy a zemného plynu.

Čína si nárokuje 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, a to aj mimo svojich medzinárodne uznaných teritoriálnych vôd. Na jeho časti si však robia nárok aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Trasami vedúcimi cez Juhočínske more sa ročne prepraví tovar za približne tri bilióny dolárov.

Viac o téme: OdmietnutieNárokyUSAJuhočínske moreMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu