V Modre si môžeš prenajať dom v korunách stromov, ktorý láka návštevníkov z celého sveta 

  • Stromodom s názvom Oaktreehouse nájdeš v Modre, časti Harmónii
  • Tento unikátny projekt je určený pre každého, kto má rád prírodu a rád by si vychutnal spánok v tesnej blízkosti korún stromov, vo výške takmer 6 metrov
  • Drevený domček je dokonca na rozdiel od mnohých podobných projektov zateplený a napojený na elektrickú sieť
archív Oaktreehouse
  • Stromodom s názvom Oaktreehouse nájdeš v Modre, časti Harmónii
  • Tento unikátny projekt je určený pre každého, kto má rád prírodu a rád by si vychutnal spánok v tesnej blízkosti korún stromov, vo výške takmer 6 metrov
  • Drevený domček je dokonca na rozdiel od mnohých podobných projektov zateplený a napojený na elektrickú sieť

Dôležité je taktiež spomenúť, že v zimnom období je Oaktreehouse vyhrievaný elektrickým ohrievačom čo dostatočne zabezpečí tvoje pohodlie a teplo. Vo vnútri nájdeš aj umývadlo s kapacitou čistej vody cca 40l čo pohodlne postačuje na umytie rúk a základnú hygienu. Ubytovanie si tu môžeš rezervovať aj cez Airbnb a to za cenu 100 eur/noc. Viac nám o nevšednom projekte prezradil majiteľ a tvorca Oaktreehouse – Peter Valentsik.

Čo vás s rodinou viedlo k založeniu projektu Oaktreehouse, kde ste brali inšpiráciu? 

Keďže za naším domom máme časť pozemku, ktorá je v strmom svahu a je zalesnená pôvodnými cca 80 ročnými dubmi, od začiatku sme tento priestor nemali nijako využitý. Keď sme ale touto časťou pozemku prechádzali, vždy nás očarovala svojou atmosférou, svetlom, zvukmi aj vôňou.

zdroj: Oaktreehouse

Začali sme mať pocit, že tam chceme stráviť viac času a vychutnávať si túto atmosféru len tak s pohárom vína v ruke.  Postupne sme sa pohrávali s myšlienkou postaviť malú chatku s terasou na pilieroch alebo niečo podobné. Nakoniec sme sa nechali čiastočne inšpirovať aj seriálom “Treehouse masters” z programu animal planet, kde si klienti na požiadanie nechajú postaviť domček na strome. A to bol začiatok nášho projektu netradičnej stavby domčeku na strome. 

Koľko trvala stavba projektu, koľko financií bolo do výstavby potrebné investovať? 

Výstavba trvala s prestávkami cca. pol roka. Výšku investície by sme mohli prirovnať k cene bežného nového auta.   

Oaktreehouse stavala firma alebo ste tento projekt stavali na vlastnú päsť? 

Po dlhšom hľadaní sme sa dopátrali k architektovi, ktorý pôsobí v zahraničí a venuje sa aj takýmto netradičným stavbám. Má za sebou viacero úspešných realizácii stromodomov a preto sme ho oslovili na vypracovanie návrhu pre nás. 

Po odbornej obhliadke terénu a rozmiestnenia stromov, ktoré by túto stavbu podopierali sme boli nadšení, keďže sa ukázalo že naše predstavy o domčeku sú v súlade s takmer ideálnym umiestnením vhodných stromov. Následovala kontrola drevín dendrológom a ich ošetrenie. K začatiu výstavby postačovalo oznámenie úradu, resp. ohlásenie drobnej stavby, keďže objekt nie je napevno uchytený do zeme.

zdroj: Oaktreehouse

Domček je ukotvený špeciálnymi skrutkami priamo do kmeňov. Nakoľko spôsob uchytenia sa môže zdať kontroverzný, konzultovali sme to aj s americkým odborníkom Pete Nelson, ktorý už viac ako 30 rokov stavia v USA domčeky v korunách stromov. 

Táto technika je bežne zaužívaná vo svete a pre zdravé a silné stromy nie je škodlivá, keďže časom si samé okolo rany vytvoria zosilnenú drevnú štruktúru aby posilnili oslabené miesto. Je to šetrná technika, ktorá má na zreteli dve podstatné veci, ktorým sa stavba musí prispôsobiť: stromy rastú, kmeň sa rozširuje a stromy sa kyvocú vo vetre zo strany na stranu. Čiže aj z tohto dôvodu je zrejmé, že na takúto stavbu je lepšie osloviť naozaj odborníkov so skúsenosťami.  

  

Čomu sa venujete mimo prenájmu tohto lesného domčeku? 

Sme štvorčlenná rodina a my dospelí rodičia máme obaja svoje zamestnanie, takže sa dá povedať, že domček je pre nás takou po-pracovnou výplňou. Okrem priateľov a rodiny sme sa rozhodli ponúknuť ubytovanie aj verejne, cez portál Airbnb.

Aká je obsadenosť Oaktreehouse-u? Koľko dní do mesiaca máte domček vybookovaný, ktorý z mesiacov je najsilnejší?

Keďže sa domčeku nevenujeme a priori pre biznis a nedávame mu silnú marketingovú podporu aj z časových alebo iných súkromných dôvodov, obsadenosť je tak povediac postačujúca. Dá sa povedať že víkendy sú takmer vždy rezervované. Domček je zateplený a vykurovaný, takže zimné či letné obdobie nehrá úlohu. Samozrejme v jarnom období a v lete je najväčší záujem a je to aj najideálnejšie obdobie. 90 percent ľudí príde na jednu noc.    

zdroj: Oaktreehouse

Bolo by podľa vás možné sa uživiť čisto prenajímaním tohto domčeku? 

Záleží od toho aké máte potreby..

Chodí k vám aj zahraničná klientela, kto tvorí gro zákazníkov? 

Chodí k nám hlavne zahraničná klientela. Mali sme hostí až z 28 krajín sveta a ako zaujímavosť spomeniem Japonsko, Saudská Arábia, Izrael alebo Nový Zéland či Kanada. Ich pozitívna odozva nás veľmi teší, rovnako sa im páči okolie a možnosti Malých Karpát a mestečka Modry. Gro zákazníkov tvoria mladí ľudia, ktorí si spoja pobyt s aktivitou, napr. turistikou alebo si užijú romantické chvíľky a oddych mimo mesta.    

Aké sú vaše plány do budúcna? Chystáte aj nejaké novinky? 

Bez plánov a snov do budúcnosti by to nebolo ono. Áno, máme predstavy, ktoré možno nie sú až také extravagantné ako dom na strome ale stále ich možno považovať za netradičné. Zatiaľ nebudeme nič prezrádzať.  

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá