“Takto by znel Matrix a Half-Life, keby jeho tvorcovia robili hudbu” predstavuje novinku spevák Xces.

Filmy ako Matrix, Terminator, Tron, či počítačové hry Half-Life a Far Cry majú spoločný estetický žáner, ktorý v zahraničí odborné médiá nazývajú cyber-punk. Bratislavská skupina Xces tento pojem chápe aj ako nový hudobný žáner a uvádza svoj debutový videoklip “Hexagonnal ball”.

Xces je bratislavská kapela profesionálnych študovaných hudobníkov. Ich hudobná prax od hard rocku, folku, gospelu, alternatívy až po modernú elektroniku sa naplno prejavuje v novej tvorbe. Novinka “Hexagonnal ball” je surová, gitarový zvuk znie skôr ako počítačová elektronika a hardrockový spevák Tomáš Michalčák experimentuje s hiphopovým frázovaním v štýle britských Death Grips. “Text skladby vykresľuje atmosféru akého dystopického koncertného happeningu a štýle života v estetike, akú som mával často v snoch.” opisuje novinku spevák.

Doposiaľ sa žiadna kapela nehlásila k cyber-punku, ako k hudobnému žánru. Xces tento nový pohľad opisuje ako “punkový koncert v podzemí citadely v Half Life.” Reakcie poslucháčov sa neobáva: “Štúdiový čas bol odmenou, prijatím, vypustením aj odpustením sámemu sebe. Ak to niekoho nakopne aspoň sčasti ako nás, úloha je splnená.”

Kapela nahrávala v štúdiu LVGNC s producentom Tomom Lobbom (Luvver): “V štúdiu sme spočiatku nahodili viac surový prístup a nahrali celú skladbu spolu v miestnosti. Neskôr sme to začali prearanžovávať, v čom zohral kľúčovú úlohu Tom Lobb. Išlo o veľmi funkčnú dynamiku spolupráce – Tom mal kopu skvelých nápadov a každý z nich nás inšpiroval k ďalším a ďalším. Proces tvorby bol maximálne angažovaný, plný zábavy a momentov osvietenia.”

Zdroj: TS