Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Vedci prehovorili o rizikách nákazy v lietadle: Rady, ako sa ochrániť!

Je letecká doprava v čase koronakrízy bezpečná? Zobraziť galériu (2)
Je letecká doprava v čase koronakrízy bezpečná? (Zdroj: pixabay)

LONDÝN - Mnohí dovolenkári už sa odhodlali letieť za morom lietadlom. Stále však pretrvávajú obavy, ako je cestovanie leteckou dopravou v súčasnej dobe vzhľadom na koronavírus bezpečné. Na tieto otázky teraz odpovedala dvojica vedcov.

Jedna epidemiologička a jedna profesorka z odboru životného prostredia spolu diskutovali pre britský magazín The Conversation o bezpečnosti lietania, nielen ako vedkyne, ale aj matky. Dospeli k záveru, že ešte nie sú pripravené znova nastúpiť do lietadla.

Napriek tomu Kacay Smith, profesorka epidemiológie a bioštastiky na Arizonskej univerzite a Paloma Beamaer, profesorka z Environmental Health Sciences z University of Arizona vysvetlili, ako môže každý minimalizovať riziko.

Ako vzniká riziko nákazy počas letu

Podľa vedkýň sa rozostup 1,5 metra nedá dodržať. Pripomínajú, že aj osoby bez symptómov môžu koronavírus prenášať. Riziko infekcie stúpa aj spolu s časom, aký strávite v úzkom priestore a tým, koľko kvapôčok s vírusom sa vznáša vo vzduchu.

V lietadle je ťažké
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay)

Názor top virológa z Berlína

Čo sa týka týchto infekčných aerosolov, má riaditeľ virológie v berlínskej nemocnici Charité, Christian Drosten menšie obavy. V podcaste pre NDR povedal, u lietadiel sa "vie, že toto aerosolové riziko je relatívne malé". Určite je ohrozených pár radov pred a za nakazeným ako aj naľavo a napravo od neho. "Inak nepanuje názor, že by bola aerosolmi postihnutá celá kabína."

Alexander Kekulé má podobný názor. Riaditeľ inštitútu lekárskej mikrobiológie na univerzite Martina Luthera v meste Halle nevidí v lietaní nejaké veľké riziko. Klimatizácia, ktorá vírusy odfiltruje, je zapnutá aj pred ale aj po pristátí. "Keď beží, je veľmi, veľmi nepravdepodobné, že by sa niekto nakazil, ak sedí jeden alebo viac radov predo mnou," uviedol Kekulé. Kto sa dostane do priamej blízkosti, nie je nevyhnutne chránený. "Keď niekto pred alebo za mnou sedí a celý čas na mňa kašle, je nebezpečenstvo, že ma nakazí."

Ako druhé riziko infekcie pomenovali vedci kontaminované povrchové plochy, ako sú spoločné opierky na ruky, kľučky na toaletách a sklápacie stolčeky. Vírusy by na nich mohli prežiť celé hodiny. Kto sa ich dotkne a následne si siahne na ústa, nos alebo oči, môže sa takisto nakaziť. Experti ako Dorsten pripisujú takému spôsobu nákazy len 10 percent prípadov.

Toto radia vedkyne na minimalizovanie rizika nákazy počas letu

  • Overte si, aké bezpečnostné opatrenia letecká spoločnosť podnikla, napríklad, či je stredné sedadlo prázdne, alebo či môžete stornovať let, ak je plný.
  • Zarezervujte si sedadlo pri okne, je tak jednoduchšie dodržiavať minimálnej vzdialenosti.
  • Noste na palube rúška
  • Prineste si so sebou plastikové vrecko so zipsom na osobné veci, ktorých sa ostatní dotýkajú, napríklad preukaz totožnosti alebo pas. Tak ich môžete potom vložiť do toho vrecka pri najbližšej príležitosti vydezinfikovať.
  • Umývajte si ruky mydlom tak často, ako je to možné.
Viac o téme: Letecká dopravaNákazaDovolenkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu