Podpredsedu Národnej rady (NR) SR Juraja Šeligu (Za ľudí) mrzí, že sa na slovenskej politickej scéne opäť rieši téma záverečných prác. Myslí si, že občania už toho majú „plné zuby". Napísal to na sociálnej sieti v reakcii na medializované pochybnosti o diplomovej práci ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS).

„Teraz je na pánovi ministrovi, aby odpovedal na všetky otázky, nejasnosti a pochybnosti. Podľa mňa je fér, aby mal možnosť veci vysvetliť," skonštatoval. Rovnakú možnosť veci vysvetliť mali podľa Juraja Šeligu doteraz všetci politici, u ktorých boli podozrenia na problémy so záverečnými prácami. „V ostatnej dobe napríklad aj pán Boris Kollár, ktorý sa tiež snažil veci vysvetliť," poznamenal podpredseda parlamentu. Akékoľvek otázky treba podľa neho aktuálne adresovať ministrovi, aby ich mohol zodpovedať, a tak vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, ktoré sa medializovali. „Z toho, ako ja vnímam pána ministra B. Gröhlinga, určite otázkam uhýbať nebude," uviedol J. Šeliga.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) pózuje 26. mája 2020 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Neprehliadnite

Matovič: Bolo by mi ľúto, ak by sme Gröhlinga stratili ako ministra školstva

Minister Branislav Gröhling sa k medializovaným informáciám vyjadril na sociálnej sieti. Považuje za zvláštne, že práve teraz sa bulvarizuje otázka jeho práce, ktorá splnila pravidlá v danom čase a prešla obhajobou. „Moja záverečná práca je spred 11 rokov. Tematicky aj obsahovo nadväzovala na bakalárku. V danom čase smernica dekana povoľovala, aby maximálne 50 percent diplomovej práce tvorila bakalárska práca toho istého autora. Túto hranicu som dodržal," uviedol na sociálnej sieti minister. Argumentuje aj tým, že študoval klasicky päť rokov, absolvoval všetky skúšky, semestre, štátnice a prácu si obhájil.

Denník N v pondelok informoval o tom, že minister školstva B. Gröhling získal magisterský titul za diplomovku, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, a odkopíroval do nej skoro celú svoju bakalársku prácu. „V čase škandálu Borisa Kollára Paneurópsku vysokú školu požiadal, aby stiahla jeho práce z webu knižnice," uviedol denník.