Rozdelené Poľsko si vybralo Dudu

Je Poľsko polarizovaná spoločnosť? Polovica obyvateľov odpovedá, že áno, druhá polovica, že nie. Trocha cynický vtip do nemalej miery odráža realitu prezidentských volieb. V nedeľu ich podľa neoficiálnych výsledkov vyhrala so ziskom 51,12 percenta hlasov úradujúca hlava štátu Andrzej Duda s podporou vládnucej konzervatívno-populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS). S prázdnymi rukami odišiel kandidát liberálno-centristickej opozície Rafal Trzaskowski. Varšavskému starostovi hlas odovzdalo 48,88 percenta zúčastnených.

13.07.2020 20:00
Poland Presidential Election Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda zostáva po vyhraných voľbách vo funkcii hlavy štátu. Vpravo od neho jeho manželka Agata a dcéra Kinga.
debata (36)

Kaczynski si vydýchol

Vidiek, starší voliči a Poliaci s nižším vzdelaním volili Dudu. Mestá, mladší hlasujúci a tí s vyšším vzdelaním sa priklonili k Trzaskowskému. Ten pri rekordnej volebnej účasti 68,1 percenta dostal 9,96 milióna hlasov, Duda 10,42 milióna hlasov.

Výhra úradujúceho prezidenta, ktorý vo funkcii bude ďalších päť rokov, je veľkým víťazstvom PiS pod vedením Jaroslawa Kaczynského. Vláda bude mať v osobe Dudu poslušného podpisovača predloženej legislatívy. Trzaskowski by v prípade víťazstva kabinetu sťažil pozíciu, keby mu vetoval zákony.

"Ďakujem všetkým Poliakom, ktorí ma volili a ktorí hlasovali. Chcem vám z celého srdca poďakovať, pretože dosiahnutá účasť svedčí o tom, ako vám záleží na našej krajine,“ vyhlásil Duda.

Úradujúci prezident sa obrátil na Poliakov, ale šéfredaktor magazínu Visegrad Insight Wojciech Przybylski pripomína spôsob, akým sa hlava štátu udržala vo funkcii.

"Duda totálne dominoval vo verejnoprávnych médiách. Ukázalo sa, že aj v digitálnom veku sa voľby stále vyhrávajú na základe toho, čo vidia ľudia vo večerných správach. Vládnuca PiS má nad nimi absolútnu kontrolu. Poliakov, ktorí pozerajú večerné správy vo verejnoprávnej televízii, bombardovala propaganda,“ reagoval pre Pravdu Przybylski.

"V konečnej fáze kampane Dudu podporoval takmer každý z PiS, kto mohol. Verejnoprávna televízia sa stala Dudovou televíziou. Strana PiS mala dobré prieskumy. Vedela, aké skupiny obyvateľstva potrebuje mobilizovať. PiS a Kaczynski vyhrali, lebo z prezidentských volieb urobili referendum o všetkých možných kultúrnych hodnotách. Sústredili sa na strach a negatíva, bola to trochu kampaň proti Nemecku a objavil sa v nej židovský osteň,“ povedal pre Pravdu aj Milan Nič, odborník na strednú a východnú Európu z Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy.

Przybylski pripomína rozdelenie Poľska, ktoré hralo v prospech Dudu. "V krajine žije veľa ľudí, ktorí majú pocit, že by utrpeli, ak by sa zmenila politika súčasnej vlády. Majú obavy z digitálneho sveta, v ktorom ľudia nad 50 rokov, s nižším vzdelaním a zvyčajne z menších sídel majú menšiu šancu uplatniť sa na pracovnom trhu. Naozaj sa boja, že žiadna iná vláda im nepomôže tak, ako to robí tá súčasná,“ vysvetlil Przybylski.

Kto je v ohrození?

Ako PiS a Duda naložia s kapitálom z volieb? Posunie sa Poľsko ďalej smerom k populistickému autoritárstvu podľa vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána, ako sa obávajú kritici súčasnej vlády vo Varšave?

"Fidesz a Kaczynski si boli v minulosti v niektorých momentoch blízki, ale momentálne to nie je hra, ktorou by sa až tak zaoberali. Budapešť a Varšava v tejto chvíli riešia iné veci. PiS ide o centralizáciu moci a redistribučné politiky, ktoré sa dajú nazvať socialistické, populistické či konzervatívne. Ale týka sa to toho, čo som už naznačil. PiS sa obracia na ľudí, ktorí majú pocit, že ich ohrozujú politiky reagujúce na globálne zmeny vo svete a že liberálne vlády sa dostatočne nezaoberali ich problémami. Tento fenomén vidíme aj v iných krajinách. Príkladom je brexit,“ skonštatoval Przybylski.

Expert: Trzaskowski zaznamenal nevýhru

Varšavský starosta a neúspešný prezidentský... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
APTOPIX Poland Presidential Election Varšavský starosta a neúspešný prezidentský kandidát Rafal Trzaskowski.

Aká budúcnosť môže čakať neúspešného kandidáta poľských prezidentských volieb Rafala Trzaskowského? Pre Pravdu to zhodnotil Vít Dostál, odborník na strednú Európu z českej Asociácie pre medzinárodné otázky.

Rafal Trzaskowski počas kampane naznačoval, že ako varšavský starosta nevstúpi do straníckej politiky, hoci patrí do Občianskej platformy (PO). Voľby však z neho urobili tvár opozície. Ako to využije?

Trzaskowski sa určite vráti do úradu varšavského starostu. Neopustí tento post. Otázkou, samozrejme, je, aké bude mať ďalšie politické ambície. Je však príliš skoro to hodnotiť. Nielen on bude teraz čakať, ako zasiahne nastupujúca hospodárska kríza vládu pod vedením strany Právo a spravodlivosti (PiS). V prípade, že sa kabinetu nebude dariť, tak sa asi nájde v PO dosť ľudí, ktorí to budú chcieť prebrať. Platforma má v osobe Borysa Budku pomerne nového predsedu, ktorý možno nie je taký energický ako Trzaskowski, no v tejto chvíli sa viac hodí na stranícku prácu. Ale asi to nie je pre varšavského starostu vrchol politickej kariéry. Parlamentné voľby sa konajú v roku 2023, pred nimi sú ešte aj komunálne. Možno to bude príležitosť pre Trzaskowského, aby sa stal volebným lídrom PO, alebo niečo podobné.

Pomohlo alebo uškodilo Trzaskowskému, že bol až druhým kandidátom opozície, keďže voľby sa pre pandémiu presúvali?

Do určitej miery mu to pomohlo. Nikto nečakal, že jeho popularita bude taká vysoká, hoci sa asi rátalo s tým, že výsledok prezidentských volieb môže byť tesný, keďže veľa Poliakov vníma Adrzeja Dudu negatívne. Ale Trzaskowski získal veľký počet hlasov, podľa neoficiálnych výsledkov takmer 10-miliónov. To je zaujímavé. Trzaskowského určite podporili aj ľudia, ktorí v minulosti PO nevolili.

Ako by ste teda charakterizovali to, čo dosiahol?

Je to nevýhra. Ale na druhej strane, žiadny politik PO nikdy nezískal toľko hlasov ako Trzaskowski. Ani Bronislaw Komorowski v roku 2010. Úspešne mobilizoval voličov. A k víťazstvu chýbal Trzaskowskému len krôčik. Ani neviem, či mohol urobiť niečo viac. Možno ho výraznejšie mohli podporiť neúspešní kandidáti z prvého kola, ktorí mu sľúbili hlasy.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrzej Duda #Rafal Trzaskowski #poľská politika