Móda podozrivých diplomoviek

Po kauze spojenej s podozrivými diplomovými prácami v hnutí Sme rodina sa k politikom, ktorí odpisovali vo svojej záverečnej práci, zaradil aj minister školstva Branislav Gröhling z SaS. Paradoxom je, že práve onmá realizovať plán zmeniť pravidlá tak, aby podvádzať už nebolo možné.

Podľa Denníka N je diplomová práca ministra školstva kombináciou kompilátu a plagiátu. Do záverečnej práce z práva na Paneurópskej vysokej škole skopíroval svoju vlastnú bakalársku prácu. V práci sa vyskytujú aj rozsiahle pasáže kníh bez korektných citácií.

Celkovo 69-stranová práca bola pôvodne verejne prístupná na webovej stránke univerzitnej knižnice, no po kauze Borisa Kollára z nej zmizla. „Overoval som si situáciu na škole a práca nemala byť podľa licenčnej zmluvy zverejnená, školu som o tom informoval a tá to napravila,“ vyhlásil dotyčný.

Smer ide do mini-rekonštrukcie

Najväčšia opozičná strana Smer-SD bude mať vo svojom bratislavskom sídle v sobotu pracovný snem. Predseda strany Robert Fico tvrdí, že ho museli zorganizovať po tom, ako Smer-SD opustili členovia z okruhu expremiéra Petra Pellegriniho. Dôvodom zvolania snemu je voľba nových členov predsedníctva a zmeny na pozíciách podpredsedov strany. Riadny snem strany Robert Fico avizuje na 9. decembra.

„Musíme riešiť pozíciu generálneho manažéra, doplniť niektoré ustanovenia v stanovách, pretože došlo k zrade a niektorí kolegovia nás za zvláštnych okolností opustili," vyhlásil R. Fico.

Zároveň avizoval, že zo šiestich podpredsedov strany sa o znovuzvolenie bude uchádzať len Juraj Blanár. „Zostávajúci budú všetko nové tváre. Slovenská i európska politika sa však borí s problémom nedostatku politických talentov,“ vyhlásil R, Fico.

Robert Fico deklaroval, že jeho ambíciou je pretláčať do strany mladých a verí, že k tomu získa podporu aj na sneme. „Je o tom živá diskusia na krajských radách. Sú na to rôzne názory. Ja som však toho zástancom," uviedol.

Nové voľby – starý prezident

Doterajší poľský prezident Andrzej Duda obhájil svoj mandát v nedeľných prezidentských voľbách. Ich priebeh bol označený za najtesnejší od pádu komunizmu – rozdiel medzi kandidátmi bol necelých pol milióna hlasov.

Neoficiálne výsledky sčítania z 99,97 percenta všetkých volebných obvodov ukázali, že Andrzej Duda získal 51,21 percenta hlasov, čo predstavuje približne 10,413 milióna voličov. Jeho súper – varšavský primátor a kandidát opozičnej Občianskej platformy Rafal Trzaskowski – nazbieral 48,79 percenta hlasov, čiže takmer 10 miliónov hlasov.

Súčasnému prezidentovi sa darilo na juhovýchode krajiny, v tradičnej bašte sociálno-konzervatívnej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá Dudu podporovala. Trzaskowski zvíťazil na poľskom severozápade i v najväčších mestách krajiny – Varšave a Krakove.

Prezidentské voľby sú vyvrcholením dlhej a kontroverznej predvolebnej kampane, ktorá spôsobila výrazne konflikty v poľskej spoločnosti.

Na nominantov OĽaNO sa nazbierali podnety

Podľa predsedu poslaneckého kľubu OĽaNO Michala Šipoša hnutie dostalo od verejnosti 970 podnetov týkajúcich sa nominantov na prednostov okresných úradov (OÚ), z toho polovica bola pozitívnych. Predpokladá, že vláda by mohla nových šéfov úradov vymenovať ešte tento týždeň.

„Ak to budú relevantné podnety, daný nominant nebude vymenovaný," odpovedal M. Šipoš na otázku, či je možné, že by nominanta na základe prijatých podnetov nevymenovali.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) minulý týždeň vyzval verejnosť, aby zhodnotila nominantov na šéfov OÚ, čo nazval „verejnou lustráciou". Podnety sa mohli zasielať do piatku 10. júla cez webovú stránku prednostovia.sk, kde zverejnili zoznam nominantov.

Ľudí na tieto posty vyberalo OĽaNO, obsadiť sa má 72 miest. Podľa M. Šipoša zatiaľ nevybrali nominantov pre tri úrady, a to v Trenčíne, Senici a Rožňave. Politicky nominovaný bude podľa Matoviča len šéf úradu, pričom ostatní úradníci sa majú vyberať podľa odbornosti.

Súdna rada si posvieti na sudcu Trubana

Súdna rada SR sa bude venovať konaniu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana aj bez listov politikov. Po zasadnutí Súdnej rady to uviedol jej predseda Ján Mazák v reakcii na podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí). Ten v pondelok avizoval podnet na Súdnu radu v súvislosti s Trubanovým nevzatím do väzby nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

„Trošku mi je ľúto, že pán poslanec Šeliga asi nečíta monitoringy. Ja som to už povedal na viacerých úrovniach, že sa Súdna rada bude aj bez listov politikov venovať prípadu sudcu Trubana,“ uviedol J. Mazák.

Súdna rada sa bude podľa jeho slov venovať hlavne otázke, či sa Michal Truban nedopustil konania, ktoré je v rozpore s etickými pravidlami. V súvislosti so sudcom má podľa Jána Mazáka Súdna rada už informácie, ktoré musí verifikovať.

V kontexte prípadu šéf Súdnej rady pripomenul, že ide o kauzu, ktorá je mimoriadne sledovaná a vážna aj z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti a jej možných dôsledkov.

„A po tretie, ak ako sudca viem, že sa ma kauza dotýka vecne, tak urobím všetky preventívne kroky, aby som nevzbudzoval pochybnosti o svojej nestrannosti i keď si sám myslím, že som nestranný. “ uzavrel.