Matka s dcérou založili ekologickú značku. LÁSKOVO predstavuje lásku k telu a ku prírode

  • Láskovo založili matka Eliška Kučíková s dcérou Zuzanou Kóci
  • Vyrábajú spodnú bielizeň pre ženy a doplnky či oblečenie pre deti
  • Dielňu majú v bratislavskej Vrakuni
pjimage (38)
laskovo.sk
  • Láskovo založili matka Eliška Kučíková s dcérou Zuzanou Kóci
  • Vyrábajú spodnú bielizeň pre ženy a doplnky či oblečenie pre deti
  • Dielňu majú v bratislavskej Vrakuni

Láskovo. Značka spodnej bielizne, ktorú založila Zuzana Kóci s mamou Eliškou Kučíkovou. Zuzana sa po pôrode svojho synčeka začal viac zaujímať o pohodlnú a vhodnú spodnú bielizeň. Pritom v rodine nešlo o žiadnu novinku, Eliška vyrábala bielizeň viac ako 25 rokov.

Chaotické a neisté začiatky

Láskovo vzniklo spojením skúsenosti mamy a víziou dcéry. Táto rodinná filozofia sa posunula ďalej. „Za dva roky práce v našom Láskove pribudli skúsenosti aj dcére a ja som sa zasa vrátila k navrhovaniu nových modelov. Spodnú bielizeň navrhujem a vyrábam od roku 1991,“ hovorí mama Eliška pre Startitup.

Pred dvoma rokmi si Eliška myslela, že sa jej minuli všetky nápady, ale opäť začala s dcérou tvoriť. So Zuzanou pripravujú aj iné veci, nie len bielizeň. Ešte stále si však obe pamätajú na chaotické začiatky.

Začiatky boli neisté a trošku chaotické. Neskôr sme si našli jasný smer, kadiaľ sa bude Láskovo uberať. Od začiatku som však vedela, že materiál, z ktorého budeme vyrábať, bude BIO a budeme vedieť odkiaľ pochádza. Transparentnosť je niečo, na čom si veľmi zakladáme,“ povedala Zuzana.

Nemala veľké očakávania, a práve preto sa tešia z každej novej objednávky, či pozitívnej recenzie. Uvedomovali si totiž, že práve spätná väzba, či už je negatívna alebo pozitívna, je pre Láskovo dôležitá.

Len vďaka tomu vieme, čo robíme dobre, alebo kde musíme niečo opraviť, zmeniť, či úplne prerobiť. Máme zákazníčky, ktoré sú už možno viac kamarátky a my si to veľmi vážime. tvrdí Zuzana.

Rozdiel medzi fast fashion a slow fashion

Dielňu majú v bratislavskej Vrakuni. V jednej miestnosti sa strihá látka a v druhej sa šije. Keďže si zakladajú na profesionalite, výroba si vyžaduje stroje, z ktorých každý robí niečo iné.

To znamená, že napríklad jedny nohavičky sa šijú na štyroch rôznych strojoch. Príbeh každého jedného modelu vzniká oveľa skôr, ako v dielni. Výrobe predchádza veľa hodín príprav strihov, výberu materiálov a vzorovanie modelov.

V súčasnosti zamestnávajú jednu krajčírku, ktorá je už skôr členom rodiny, ako zamestnancom. Láskovo nezáleží na počte zamestnancov, ale najmä na dobrej atmosfére. Predsa len, ide o jeden z mnohých faktorov, čím sa slow fashion značky ako Láskovo líšia od fast fashion priemyslu.

Už z názvu je jasné, že sa produkty líšia z pomedzi rôznych radových obchodov a predajcov spodnej bielizne. Láskovo predstavuje lásku k telu a aj ku prírode, preto u nich nenájdete žiaden textilný odpad.

Ich výroba bola pritom vždy slow fashion. Stále pribúdajú nové informácie a materiály. Na začiatku boli napríklad veľmi hrdé, že vyrábali z látok s certifikátom GOTS. Tieto látky boli samozrejme aj o dosť drahšie.

Dôležitý je certifikát

To je jediný spôsob, ako zistíš, či je látka ekologická: certifikát. Každá látka by mala byť označená štítkom, kde je zloženie, označenie, prípadne číslo certifikátu.

Tieto látky sú  výnimočné kvalitné, pevné a zároveň veľmi jemné. No a napokon je to samotná výroba, na ktorej si veľmi zakladáme,“ pokračujú zakladateľky Láskovo. „Každý jeden ušitý kúsok nám prejde cez ruky. Netvrdíme, že sú bezchybné, predsa len, stále sme len ľudia a aj nám sa stane, že niekde niečo zahapruje. Všetko však vieme napraviť. Našou veľkou výhodou je aj to, že vieme produkty upraviť zákazníčkam na mieru.“

Podľa motívu na látke vytvárajú potom kolekciu. Pre Láskovo je postupnosť taká, že najskôr vyberú látky a potom premýšľajú čo z nich ušijú. Jednou hlavných priorít značky je minimalizovať odpad a to aj taký spôsobom, že môžeš nájsť na výrobkoch napríklad ramienka a vsadky do podprseniek z odrezkov látok.

Ich srdcovky

Aj Láskovo bohužiaľ zasiahla pandémia. Najmä prostredníctvom predajných trhov, ktorých boli súčasťou. Na druhej stráne si ich začali pomaly všímať zákazníčky z Čiech, čomu sa veľmi tešia.

Vyrábajú oblečenie a doplnky pre deti a ženy. Otázkou možno zostáva, prečo medzi ich produktami nenájdeš nič pre mužov. „Pre pánov sme začali šiť, ale nebol veľký záujem. Do budúcna uvažujeme znovu niečo vymyslieť, možno keď natrafíme na tú správnu látku.“ 

A aké sú najobľúbenejšie kúsky zakladateliek z Láskovo? Pre Elišku sú to všetky výrobky z nefarebnej bio bavlny a pre Zuzanu kolekcia Eukalyptus.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá