• EDOTÁCIE
  • Články
  • Podpora najmenej rozvinutých okresov: Nové výzvy po novom!

Splníme Vám viac než len 3 priania

Podpora najmenej rozvinutých okresov: Nové výzvy po novom!

Regióny sú pre vládu prioritou, preto podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová a jej tím prichádzajú s výraznejšou podporou a novým systémom hodnotenia projektov.  

Je mimoriadne dôležité, aby v každom jednom regióne a v každom jednom okrese mali ľudia dôstojnú prácu a zabezpečenú kvalitu života. Niektoré regióny sa v úrovni HDP blížia alebo prekračujú priemer Európskej únie, iné regióny sú na tom výrazne horšie a pohybujú sa okolo polovice priemeru únie. Kým v mnohých regiónoch máme pomerne malý počet nezamestnaných, stále máme okresy, v ktorých je bez práce každý piaty človek, V Rimavskej Sobote aj pred krízou bola  nezamestnanosť 3x vyššia, ako je celoslovenský priemer. Takto zle tam nezamestnanosť vyzerá celé roky a chceme spraviť všetko pre to, aby sme ju postupne znižovali,” uviedla ministerka Veronika Remišová.

Zoznam najmenej rozvinutých okresov, v ktorých miera nezamestnanosti presiahla 1,5-násobok celoštátneho priemeru, tvorí 20 okresov z východného a stredného Slovenska. Problémom je najmä nízky prílev investícií, inovačné a technologické zaostávanie, nedostatočne vybudovaná infraštruktúra rýchlostných komunikácií, vysoký podiel obyvateľstva so základným vzdelaním, vysoký podiel dlhodobo nezamestnaných a odliv pracovných síl do zahraničia.

Mnohé z menej rozvinutých okresov majú pritom mimoriadne vhodné podmienky na rozvoj cestovného ruchu, prírodné a kultúrne bohatstvo, vhodné podmienky na rozvoj ekologického poľnohospodárstva, zakladanie rodinných firiem v oblasti služieb, potenciál pre využívanie obnoviteľných zdrojov energie a predpoklady pre rozvoj novej zelenej ekonomiky vo vzťahu k rozvoju vidieka a kľúčových tradičných odvetví.

V rámci schémy podpory menej rozvinutých okresov sa teraz vyhlasujú nové lokálne výzvy v celkovej sume 9 miliónov eur. Informácie sú zverejnené na stránke Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) www.nro.vicepremier.gov.sk. Aby sa predišlo netransparentnému výberu projektov, MIRRI SR zaviedlo nový systém hodnotenia projektov priamo v okresoch.

„Začína sa transparentné a efektívne využívanie finančných prostriedkov, aby štát skutočne pomáhal najmenej rozvinutým okresom. Chceme podporovať projekty, ktoré majú potenciál vytvárať dobre platené pracovné miesta a zabezpečiť rozvoj pre daný okres. Chceme, aby sa v budúcich rokoch finančná podpora zaostávajúcich regiónov výrazne zvýšila aj intenzívnejším a jednoduchším využívaním európskych fondov,“ uviedol štátny tajomník rezortu Vladimír Ledecký.

Po novom vznikne v každom okrese odborná hodnotiaca komisia, ktorá posúdi a oboduje projekty a tie najlepšie odporučí na schválenie.

“Pri návštevách v regiónoch sme totiž zistili mnohé nezrovnalosti, keď členovia výboru, ktorý rozhodoval o žiadostiach, schvaľovali dotácie svojim vlastným firmám alebo išlo o projekty rodinných príslušníkov. Nová metodika rieši aj konflikt záujmov a budeme prísne kontrolovať, aby sa takéto veci nestávali a podpora bola rozdeľovaná férovo a transparentne. Takisto sme do rozhodovacieho procesu začlenili aj kraj, pretože je dôležitá spolupráca na úrovni miestneho regiónu, no je dôležité, aby tam bola spolupráca a koordinácia na úrovni celého kraja. Podpora pre najmenej rozvinuté okresy je mimoriadne dôležitá z hľadiska súdržnosti krajiny. Slovensko bude prosperujúcou krajinou len vtedy, ak príležitosti a starostlivosť od štátu dostanú všetci ľudia bez ohľadu na to, z ktorého regiónu pochádzajú,” uzavrela vicepremiérka Remišová.

Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky

Staň sa členom GRANT klubu a neunikne ti žiadna dotačná príležitosť

Chcem sa stať členom