Imunita na koronavírus trvá iba pár mesiacov

Pre svet, ktorý netrpezlivo očakáva spásu pred pandémiou v podobe novej vakcíny proti koronavírusu, to nie je práve povzbudzujúca správa. Vedci v novej štúdii dospeli k záveru, že protilátky získané po prekonaní ochorenia COVID-19 sa v krvi môžu udržať len niekoľko mesiacov.

13.07.2020 18:22
Virus Outbreak Arizona Foto:
Dievča vo Phoenixe sa podrobuje testu na koronavírus. FOTO: SITA/AP
debata

Podľa štúdie zverejnenej v pondelok môžu pacienti, ktorí sa zotavia z infekcie koronavírusom, už veľmi skoro stratiť imunitu chrániacu pred opätovnou nákazou.

Vedci z londýnskeho King's College skúmali hladinu protilátok u viac ako 90 pacientov infikovaných vírusom SARS-CoV-2 a sledovali, ako sa postupom času menila.

Krvné testy ukázali, že protilátky sa objavili aj u pacientov s miernym príznakmi ochorenia COVID-19. Až šesťdesiat percent osôb zo skúmanej skupiny malo v prvých niekoľkých týždňoch po nákaze silnú imunitu. Po troch mesiacoch si však iba 16,7 percenta udržiavalo vysoké hladiny protilátok neutralizujúcich COVID-19. A niekoľko pacientov po 90 dňoch dokonca nemalo vo svojom krvnom obehu žiadne protilátky.

Keď telo narazí na vonkajšie nebezpečenstvo, ako je vírus, mobilizuje bunky, aby vystopovali a zabili „vinníka“. Pritom produkuje bielkoviny – protilátky naprogramované tak, aby cielili na špecifický antigén, proti ktorému telo bojuje. „Kým má jedinec dostatok protilátok, bude schopný potlačiť nové infekcie, čo mu poskytne imunitu,“ vysvetlila agentúra AFP.

Nová štúdia však naznačuje, že imunitu nemožno považovať za samozrejmosť a nemusí trvať dlhšie než niekoľko mesiacov, ako to býva u iných vírusov, napríklad sezónnej chrípke. „Jedna vec, ktorú o týchto koronavírusoch vieme, je to, že ľudia sa môžu pomerne často znova nakaziť,“ povedal pre denník Guardian spoluautor štúdie Stuart Neil. „To znamená, že ochranná imunita, ktorú si ľudia vytvárajú, netrvá veľmi dlho,“ dodal.

Odborníci upozorňujú, že toto zistenie môže zmeniť stratégiu prípravy jednotlivých vlád na ďalšiu fázu pandémie, vrátane toho, ako financujú a organizujú výskum a vývoj vakcín. Nestálosť protilátok v ľudskom organizme podľa nich znamená, že keď bude vyvinutá vakcína, očkovanie sa bude musieť zopakovať aj niekoľkokrát za rok, aby pred koronavírusom neprestalo chrániť.

„Toto je dôležitá štúdia, ktorá začína definovať dlhodobejšiu dynamiku protilátkovej odpovede na SARS-CoV-2,“ cituje AFP Lawrencea Younga, profesora molekulárnej onkológie na Warwickej univerzite. „Upozorňuje nás tiež na potrebu lepšie pochopiť, ako vyzerá ochranná imunitná odpoveď, ak máme vyvinúť účinnú vakcínu,“ dodal Young.

Podľa jeho kolegu z Warwicku Jamesa Gilla je to vážne varovanie pre všetkých, dokonca aj ľudí s pozitívnym testom na protilátky, aby počas dovolenkovej sezóny nepoľavovali v opatrnosti a naďalej dodržiavali preventívne opatrenia vrátane sociálneho odstupu a nosenia rúšok.

Profesor virológie z Cambridskej univerzity Jonathan Heeney zase upozornil, aké nezmyselné sú teórie o pozitívnych dosahoch premorenia spoločnosti a vytvorenia si kolektívnej odolnosti proti koronavírusu. "Je to ďalší klinec do rakvy nebezpečného konceptu stádovej imunity,“ povedal pre denník Independent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #pandémia #koronavírus