Matovič po rokovaní konzília: Na zoznam bezpečných krajín pribudla Veľká Británia, pri ceste cez Chorvátsko urobte jednu vec

13.7.2020

Zdroj: Úrad vlády SR

Páčil sa vám článok?

Podľa premiéra Igora Matoviča je situácia so šírením koronavírusu u nás pod kontrolou. Uviedol to dnes po rokovaní konzília. Slovensko zaradí Britániu na zoznam bezpečných krajín, na zozname zostáva Česko aj Chorvátsko. Štát chce chrániť aj seniorov.

Viac ako polovica prípadov za posledných päť týždňov bola na Slovensko importovaná zo zahraničia, uviedla na dnešnom podvečernom brífingu epidemiologička Mária Avdičová. Problémom bolo podľa nej aj regionálne šírenie. 

"Keď by som to mala globálne zhodnotiť, ako riziko vidím najmä kontakt s lokálnymi epidémiami, ktoré sa vyskutujú v Českej republike," dodáva s tým, že celé Česko nie je rizikom. Ako druhé riziko označila veľké rodinné oslavy.

"Tvárilo sa to, že sa nám to začína zvrhávať," povedal premiér o minulotýždňovom náraste nakazených, a preto požiadal o vypracovanie analýzy, aby sme zistili, či sa nám to vymyká spod kontroly. "Najviac pozitívne testovaných prišlo z Česka," spresnil premiér, nasleduje Ukrajina, Macedónsko a Veľká Británia. "Naďalej treba byť v plnej ostražitosti," povedal Matovič.

Podľa premiéra, regionálne úrady verejného zdravotníctva majú situáciu pod kontrolou, a teda podľa neho zatiaľ nemusíme pristupovať k celoplošným opatreniam. 

O ďalšom opatrení informoval minister zdravotníctva Krajčí. "Rozhodli sme sa, že chceme ochrániť tých najzraniteľnejších a nechceme, aby sa nákaza dostala do domovov sociálnej starostlivosti," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Dodal, že sa rozhodli, že bude umožnené zamestnancom, ktorí boli v zahraničí a majú pocit, že mohlo dôjsť k šíreniu nákazy, sa dať otestovať a test bude hradený z verejného zdravotného poistenia. Priamo v nemocnicach sa budú môcť testovať aj pacienti a zdravotnícky personál.

Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že zatiaľ ani jednu krajinu nevyradili zo zoznamu bezpečných krajín. Práve naopak. Do zoznamu menej rizikových krajín od budúceho pondelka pribudne Veľká Británia.

​"Chorvátsko by podľa počtu prípadov malo byť medzi červenými krajinami. Nie je však číslo ako číslo," uviedol premiér a povedal, že v Chorvátsku sa darí zachytávať prípady. "Riziková je oblasť Záhrebu a Osijeku. Keď budete prechádzať Záhreb, choďte rýchlo po diaľnici dole k moru," dodal. Podobne to je aj v Česku, kde je problematická oblasť v okolí Karvinej a Ostravy, Sliezska. 

Premiér reagoval na slová štátneho tajomníka Martina Klusa, ktorý pred rokovaním vlády hovoril o možnosti opätovného zavedenia nosenia rúšok v exteriéri. "Samého ma to prekvapilo, keď som to čítal, neviem, čo to Martina napadlo. Keď už, by sme sprísňovali a sankcionovali nenosenie rúšok v interiéri," reaguje premiér na vyjadrenie štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa.

"Užívajme slobodu s rozumom a rozvážnosťou," dodal na záver premiér. Podľa neho je situácia zatiaľ pod kontrolou.

(nc)


Páčil sa vám článok?