MojAndroid

Čínska spoločnosť Oppo len nedávno predstavila vlajkovú loď Oppo Ace 2, no už tento týždeň sa chystá na veľké odhalenie ďalšieho technologického skvostu. V stredu 15. júla má byť oficiálne predstavená technológia rýchleho nabíjania s výkonom 125 W. Na tému upozornil portál AndroidAuthority.

Na základe dostupných informácií to vyzerá tak, že pôjde o priameho nástupcu súčasnej technológie SuperVOOC 2.0, ktorej výkon sa zastavil na 65 W. Pre lepšiu predstavu, tá smartfónu s batériou kapacity 4000 mAh dokáže plnú energiu dodať za približne 30 minút.

No ani toto zjavne nebolo pre niektorých používateľov dostatočne rýchle a čoskoro sa tak dočkáme ďalšieho veľkého skoku vpred. Pri používaní 125 W nabíjania by sa mala rovnaká batérie z nuly na stovku nabiť už za približne 15 minút. Teda za približne polovičný čas.

Zatiaľ nie je známe, či Oppo rovno predstaví aj pripravované zariadenia, ktoré budú novú technológiu využívať. Predpokladá sa však, že skôr pôjde o všeobecnejšiu prezentáciu s akýmsi nástrelom budúcich plánov.

Má to aj svoje tienisté stránky

Posúvanie hranice pre technológiu nabíjania smartfónov, ale aj ďalších zariadení, je dobrou vecou, no celé to má aj svoju tienistú stránku. Rýchle nabíjanie so sebou nesie určité riziká, najmä v oblasti rýchlejšej degradácie batérie.

Výrobcovia síce majú cestičky ako sa s týmto problémom popasovať, no nie vždy je to v praxi také efektívne ako na papieri. Len nedávno sa priamo v súvislosti s rýchlym nabíjaním spoločnosti Oppo objavili nepotešivé správy o tom, akú veľkú daň platí naša batéria za to, že na nabíjačke strávi kratší čas.

Napríklad verzia s výkonom 40 W zníži kapacitu batérie na 70 % po približne rovnakom počte cyklov, po ktorých by sa dostala na úroveň 90 %, ak by ste svoj telefón nabíjali iba 15 W nabíjačkou.

Preto je otázne, ako spoločnosť Oppo pristupuje k ochrane batérií pri svojej najnovšej technológií rýchleho nabíjania. Dozvedieť by sme sa to mali už čoskoro.

Náš tip
Test batérií starších a novších modelov smartfónov odhalil niekoľko zaujímavostí
13.7.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+