koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Do Česka už koronavírus priniesli prví dovolenkári, potvrdilo ministerstvo

ZÁHREB/PRAHA / V čase, keď české úrady potvrdili ochorenie Covid-19 u prvých dovolenkárov, ktorí sa práve vrátili zo zahraničia, rekordný počet novo-nakazených zaznamenalo Chorvátsko. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 140 chorých a jeden človek zomrel. Väčšina prípadov je v hlavnom meste Záhreb a na východe krajiny. Chorvátsko od pondelka rozšíri povinné nosenie rúšok v obchodoch, reštauráciách, baroch a iných uzavretých priestoroch. Ide o reakciu úradov na rastúci počet prípadov nákazy.

„Hygienické stanice nezverejňujú kvôli ochrane osobných údajov detaily, kým nedôjde k založeniu ohniska. Presné údaje ohľadom ľudí vracajúcich sa zo zahraničia v tejto chvíli nemáme,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva Renata Povolná.

Správu o letných prípadoch nákazy koronavírusu na zahraničnej dovolenke priniesol ako prvý server lidovky.cz. Momentálne sú podľa Povolnej najvyhľadávanejšími destináciami Čechov Chorvátsko, Grécko, Bulharsko a susediace štáty s Českou republikou.

Práve medzinárodné cestovanie je podľa podľa epidemiológa Rastislava Maďara jedným z najväčších problémov, ktoré môže u nás aj iných krajinách EÚ spôsobiť prípadnú druhú vlnu. A to ešte skôr, než nastane sezóna respiračných ochorení, na čo podľa Maďara epidemiológovia upozorňovali od začiatku.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

„Keď už sa Európska únia rozhodla otvoriť hranice, počítalo sa, že k nárastu dôjde, čo teraz rôzne krajiny EÚ zaznamenávajú. Cesta medzinárodnou hromadnou dopravou je rizikom. Preto sme zdôrazňovali, že najlepšie je zostať v Česku a keď už do cudziny, tak podľa možností individuálnej cestou. Sú ale samozrejme ľudia, ktorí to nebudú rešpektovať,“ opísal v sobotu popoludní situáciu pre iDNES.cz epidemiológ Rastislav Maďar.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices