BezpečnosťSpravodajstvo

Donald Trump potvrdil, že v roku 2018 povolil kybernetický útok voči Ruskej agentúra pre internetový výskum

Za týmto kybernetickom útokom mala stáť snaha voči ruským trollom (RIA je častokrát označovaná ako „farma ruských trollov“), aby prerušil ich aktivitu na internete

Kybernetický útok je niečo, s čím sa mnoho krajín nechváli a skôr sa to snaží ututlať, ako sa k takejto činnosti verejne priznať. O to viac sú prekvapujúce slová amerického prezidenta, prostredníctvom ktorých pre washingtonpost.com potvrdil, že autorizoval útok na Ruskú agentúru pre internetový výskum (RIA) v roku 2018.

Na otázku publicistu Marca Thiessena, či túto operáciu schválil, Trump povedal: „Správne“.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Za týmto kybernetickom útokom mala stáť snaha voči ruským trollom (RIA je častokrát označovaná ako „farma ruských trollov“), aby prerušil ich aktivitu na internete počas kongresových volieb. Zároveň doplnil, že táto ich aktivita bola úspešnou a pomohla ak nie kompletne zastaviť, tak minimálne vo výraznej miere obmedziť údajnú dezinformačnú kampaň.

O tomto kybernetickom útoku sme mohli čítať ešte vo februári minulého roka prostredníctvom reportáže washingtonpost.com. Portál v tom čase písal:

„Americká armáda zablokovala prístup na internet k neslávne známemu ruskému subjektu, ktorý sa snažil zasiať rozpor medzi Američanmi v polovici roku 2018…“  píše  Washingtonpost odvolávajúci sa na popredných amerických predstaviteľov.

Verejné priznanie sa k tejto, či obdobnej aktivite je z pozície hlavy štátu, resp. z pozície hocijakého štátneho úradu skôr raritou, ako pravidlom. Hoci treba dodať, že bolo by pravdepodobne veľmi naivné myslieť, že k takejto aktivitu nedochádza .

Útok, ktorý bol schválený hlavou štátu mal započať dňom volieb a trvať mal niekoľko dní, aby zabránili šíreniu nepravdivých správ, píše Washingtonpost.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close