Naozaj potrebujete SPF 50? Odhaľujeme tajomstvá skratiek opaľovacích krémov

Viete si vybrať kozmetiku s patričnou ochranou pred nebezpečným slnečným žiarením? Poznáte rozdiel medzi skratkami SPF, UVA a UVB? A viete, aký je rozdiel medzi faktorom 30 a 50? Počuli ste už o #coralfriendly kozmetike?

13.07.2020 16:00
kozmetika, aloe, pokožka, starostlivosť, koža Foto:
Na čo si dať pozor, ak si chcem kúpiť krém, ktorý ma ochráni?
debata

Dnes je na trhu množstvo kozmetických značiek a vybrať si spomedzi nich je niekedy dosť náročné. O to väčší pozor by sme si mali dávať najmä počas letných mesiacov, kedy je veľmi dôležitý aj ochranný faktor. Slnečné lúče sú síce príjemné a zabezpečia nám nádherné opálenie. Na druhej strane však môžu byť veľmi škodlivé a nebezpečné, a preto by sme mali myslieť vždy na ochranu.

Niektoré kozmetické prípravky obsahujú aj ingrediencie, po ktorých by sme siahnuť nemuseli. Medzi nimi môžu byť napríklad škodlivé chemické filtre, ktoré dokážu preniknúť do pokožky. „Mnoho štúdií dokázalo, že väčšina prípravkov konvenčných značiek obsahuje naozaj škodlivé chemické filtre (Ethylhexyl Methoxcinnamate, Benzophenone-3, Octocrylene, Homosalate), u ktorých sa prenikanie do pokožky nezaobišlo bez následkov. U mnohých sa dokázal škodlivý vplyv na hormonálny systém a ich stopy sa našli aj v materskom mlieku. Napriek tomu sa bežne predávajú,“ vysvetľuje odborníčka na prírodnú kozmetiku Henrieta Martinková.

#Coralfriendly

Počuli ste už o coralfriendly kozmetike? Tento nový trend sa zameriava na negatívne dopady v kozmetike. „Bohužiaľ, každý rok končí v oceáne tisíce ton substancií používaných v slnečných produktoch na ochranu pred slnkom. Môžu mať negatívne účinky na vysoko citlivé ekosystémy, akými sú koralové útesy a iné morské organizmy. Napríklad Medzinárodná iniciatíva pre koralové útesy (ICRI) uvádza, že oxybenzón (benzophenone-3) a oktinoxát (ethylhexyl methoxycinnamate, tieto oba UV filtre, zvyšujú riziko „koralového bielenia“ a môžu viesť až k smrti koralov. Ďalej môžu poškodiť koralové larvy a koralové DNA a mať negatívny vplyv na reprodukciu. Koraly sú nevyhnutné na prežitie citlivého ekosystému útesov. Chránia pobrežia rozbíjaním vĺn, čím zabraňujú priamym zásahom masy vody. Ak ich budeme ďalej svojou nevedomosťou alebo ľahostajnosťou ničiť, za pár rokov tu máme hotovú katastrofu,“ upozorňuje odborníčka na prírodnú kozmetiku.

Veľmi nebezpečné sú tiež plasty, ktoré ohrozujú vodu a zdravie človeka. Podľa Martinkovej predstavujú veľké riziko aj samotné mikroplasty alebo silikóny, ktoré sa v kozmetickom priemysle často používajú ako exfoliačné činidlá, výplne a spojivá. Tieto mikroplasty nemôžu byť z dôvodu malej veľkosti odfiltrované čistiarňami odpadových vôd, a tak končia v životnom prostredí. „Keďže nie sú biologicky odbúrateľné zostávajú v pitnej vode a hromadia sa následkom toho v potravinovom reťazci. Takto vstupujú do ľudského tela,“ približuje enviro problematiku kozmetického priemyslu Martinková.

Dôležitá je ochrana a vitamíny

Na čo si dať pozor, ak si chcem kúpiť krém, ktorý ma ochráni? Ľudia často siahnu len po peknom obale, oplatí sa však čítať aj zloženie produktov. Odborníci varujú aj pred prípadnými alergiami, ktoré môže nejeden krém vyvolať.

„Veľká časť výroby konvenčných sun produktov sa sústredí práve na konzistenciu, priehľadnosť textúry, aby prípravok nezanechával biely povlak, ďalej na parfumovanie, roztierateľnosť a obsah UV faktora. Uprednostňujú presne tie vlastnosti, ktoré nás lákajú najväčšmi, no benefity v podobe živej dávky vitamínov a ochrany neprinášajú. Žiaľ, tieto prípravky v žiadnom prípade neobsahujú nejaké upokojujúce, regeneračné a ochranné látky. Okrem toho sa potvrdilo, že mnohé UV filtre, parfumy a konzervačné látky v opaľovacích prípravkoch vyvolávajú alergie alebo pigmentácie,“ upozorňuje Martinková.

Poznáte skratky SPF, UVA a UVB?

Rozumiete skratkám SPF, UVA a UVB? Viete, aký je medzi nimi rozdiel a na čom nám poslúži takáto informácia na obale? „Moderné produkty na opaľovanie musia spĺňať požiadavky Európskej komisie, kde hodnota ochranného faktora UVA musí byť najmenej tretina ochranného faktora UVB. Napríklad, ak má ochrana UVB ochranu SPF 30, ochrana UVA musí mať hodnotu 10. Na produkte by mala byť uvedená aj ochrana UVA, len vtedy si vieme odsledovať, či je dodržaný tento pomer 3:1. Aj v tomto prípade u mňa jednoznačne skóruje kvalitná prírodná kozmetika, ktorá toto uvedená má,“ hovorí ďalej Martinková.

Henrieta Martinková. Foto: archív Henriety Martinkovej
Henrieta Martinková, Henrieta Martinková.

Aký je rozdiel medzi faktorom 30 a 50?

Niekedy je naozaj náročné vedieť sa zorientovať vo všetkých produktoch a čítať si zloženia na krabičkách v obchode môže niekoho otráviť. Odborníčka na prírodnú kozmetiku odporúča, aby si ľudia postupne o kozmetike čítali, hľadali informácie a postupne sa tak naučili nielen vyberať správnu kozmetiku, ale aby ju vedeli i správne používať. „UVA žiarenie má dlhú vlnovú dĺžku, predstavuje najväčšiu zložku UV žiarenia, tvorí z neho približne 90 percent. Nepodieľa sa priamo na opálení kože ako UVB žiarenie. Preniká však hlbšie do pokožky (epidermy), spôsobuje vysúšanie, poškodenie kolagénových a elastínových vlákien, a predčasné starnutie pokožky. V koži vytvára voľné radikály a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože,“ vymenúva Martinková.

Ako je to s jednotlivými faktormi? Akú ochranu nám zabezpečia jednotlivé stupne ochrany? „Už pri faktore SPF 15 je zabezpečená 93-percetná ochrana kože. Málokto vie, že medzi SPF 30 a SPF 50 je rozdiel len v približne dvoch percentách ochrany kože. Kým faktor SPF 30 zabezpečuje takmer 97-percentnú ochranu kože, faktor SPF 50 max. 98,5-percentnú,“ hovorí sympatická Popradčanka, ktorá do sveta prírodnej kozmetiky vhupla pred 12-timi rokmi.

Pre spotrebiteľa je podľa Martinkovej oveľa dôležitejšie sústrediť sa na správny objem aplikácie a frekvenciu. „Na jeden centimeter štvorcový sa odporúčajú dva miligramy produktu. Ak by som to mala povedať zjednodušene, predstavuje to približne šesť čajových lyžíc na celé telo dospelého človeka. Ak sa použije menšie množstvo, spôsobí to značné zníženie ochrany aj pri faktore SPF 50. Nemenej dôležitá je frekvencia aplikácie opaľovacieho prípravku, ktorá by sa mala opakovať po kúpaní, sprchovaní alebo nadmernom potení aj niekoľkokrát za deň,“ vysvetľuje význam a fungovanie slnečnej ochrany v modernej kozmetike Henrieta Martinková.

Benefity prírodnej kozmetiky

Prírodná kozmetika prináša benefity nielen pre človeka, ale aj pre prírodu. Čo všetko môže obsahovať spomínaný druh kozmetiky? „Veď veľkým benefitom prípravkov na prírodnej báze je i to, že obsahujú tiež dôležité prírodné látky zabezpečujúce hydratáciu, regeneráciu, antioxidáciu, upokojenie a ochranu pokožku pred starnutím. Spomeniem teda aspoň zopár z nich – sorbitol, pantenol, vitamín E, extrakt z medovky, ktorý je jednou z najúčinnejších prírodných zbraní proti radikálom. Ďalej extrakt z jačmeňa, ktorý obsahuje vysoký podiel selénu, mangánu a zinku, ktoré podporujú enzymatické odbúravanie voľných radikálov, rakytníkový olej, ktorý obsahuje vitamín E a betakarotén, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky,“ hovorí Martinková.

Za zmienku stojí podľa Martinkovej napríklad riasa kombu, ktorá žije v extrémnych podmienkach sucha a po niekoľkých mesiacoch zase vlahy. Po všetkých tých rokoch si dokázala vybudovať samoochranný systém voči UV žiareniu a teda poškodeniu buniek a úhynu. Dokázala prežiť v týchto podmienkach. Práve látka, ktorá sa získava extrakciou z bunkovej steny tejto riasy je bohatá na vitamín A a E a špeciálny lipid, ktorý dokáže pokožku chrániť proti UV žiareniu.

Prírodná kozmetika obsahuje množstvo blahodárnych ingrediencií. Jednou z nich je aj etylferulát, ktorý je vhodný ako ochrana pred UV žiarením. „Ďalšou zaujímavou ingredienciou je etylferulát, ktorý sa vyrába z kyseliny ferulovej. Získava sa vodnou extrakciou z ryže. Chráni bunky pred oxidačným stresom a neutralizuje kyslíkové radikály vznikajúce vplyvom UV žiarenie.

Martinková na záver spomína aj rozmarín, ktorý má antimikrobiálne vlastnosti. „Približne 90 percent jeho antioxidačných vlastností zabezpečuje kyselina karnosová. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré sú jednou z hlavných príčin poškodenia DNA, najmä pri zvýšenej intenzite UV žiarenia. Toto všetko môžete nájsť v kozmetike, ktorú môžete pokojne aj zjesť a nič sa vám nestane,“ uzatvára tému prírodnej kozmetiky a ochrany pred slnečným žiarením Henrieta Martinková, ktorá je slovenskou zástupkyňou nemeckej prírodnej kozmetiky Annemarie Börlind.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opaľovanie #SPF #opaľovací krém #UV faktor #krémy na opaľovanie

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...