Založ si blog

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem/ Jednému sa podarí, druhému nie

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem/ Jednému sa podarí, druhému nie

A sors olykor nem tudja, mit akar./ osud občas sám nevie,že čo chce.

Az egyiknek kiderül s a nap fénylik fent/ Jednému sa vyjasní, slnko zasvieti

A másiknak nem jut csak zivatar./ inému sa ujde len víchrica.

 

Jedno oko sa mi smeje, druhé plače.

Dostali sme výsledky z fondu na podporu umenia. Dlhoroční literáti prežívajú trpké sklamanie z odmietnutia. Tvrdý je aj verdikt, že ukážka „nemá umeleckú hodnotu”. Pritom ide o nemalé peniaze. Ak autor dlhé mesiace písal román s nasadením celého srdca a duše, obzvlášť trpko prijíma fakt, že knižka možno ani nikdy nevyjde. Prípadne len raz v ďalekej budúcnosti a na vlastné náklady.

No na mňa a kolektív autorov navôkol sa predsa len usmialo šťastie. Odsúhlasili nám grant na antológiu! V ukážke bola próza odo mňa, Bei Hric Swetlunky a štyroch ďalších.

Z FPU máme podporené celkovo štyri knihy:

Rozprávky pre moje kvety (Zuzana Kuglerová)

Štyria muži, desať žien (antológia poézie a prózy členov PA)

Posledný tanec pre Maleu (Maroš Bančej).

Satirikov dykcionár (Ján Majerník)

V dobrých rukách…

Ohľadom ocenených snáď len pár slov na okraj. Zuzka Kuglerová je profesionálna spisovateľka s prezývkou Zuzka Rozprávkárka, Maroš Bančej zas osobnosť, literárna legenda, pričinil sa aj o vydanie Beinej debutovej zbierky Ne(z)vratná spoveď.

Teda veľký prielom to bude hlavne v mojej tvorbe, ktorá sa z E-zbierok presunie do knižnej podoby.

Ohľadom rozhodnutia komisie môžu vznikať rôzne dohady, prečo sa podporilo jedno a odmietlo druhé. No finančné zdroje sú istotne limitované. Tiež platí, že umelecká hodnota nerovná sa automaticky aj komerčnej hodnote. Veď aj  knižky bez umeleckých ambícií dokážu popri vhodnom marketingu dosahovať dobrý predaj. A práve naopak, o umelecké diela je len obmedzený dopyt.

Krásne to vidno aj na zborníkoch poézie. Tie cykly a autori prešli určitým sitom, z hľadiska odbornej poroty patria medzi to najlepšie, čo doma máme. A práve v okruhu laického čitateľa môžu tie básne pôsobiť až príliš symbolicky, komplikovane. Potrebujú proste čitateľa, ktorý je schopný dostať sa im až pod kožu.

Ďalšími aktivitami, ktoré nám podporuje Fond na podporu umenia,  sú výjazdy na východ. Návštevy detských domovov spojené s darovaním kníh.

Práve som dostala zásielku fotografií o návšteve v DeD Tornaľa. Darovali sme staršie aj nové knihy priamo chovancom aj vedeniu zariadenia.

S taškou kníh…

U pani riaditeľky Zuzka Kuglerová, Renáta Montmartre a Ondrej Kalamár.

Fotografie: Dadka Csóriová

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.