Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komáre môžu prenášať závažné choroby. Pozrite si babské recepty, ako ich vystrnadiť z bytov
Zdielať na

Komáre môžu prenášať závažné choroby. Pozrite si babské recepty, ako ich vystrnadiť z bytov

BRATISLAVA / Klimatické zmeny a intenzívna medzinárodná doprava zapríčinili v rámci Európy rozšírenie exotických druhov komárov, ktoré môžu prenášať pôvodcov závažných ochorení. Takými sú druhy komára tigrovaného, ktorý prenáša pôvodcov ochorení zika, dengue a chikungunya. Ako informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, na Slovensku prvý raz potvrdili prítomnosť druhu komára tigrovaného v roku 2012, odvtedy však jeho výskyt zaznamenávajú zriedka. U nás je najznámejším komár piskľavý, ktorý môže prenášať západonílsku horúčku, proti ktorej neexistuje očkovanie.

Výskyt druhov tigrovaného komára bol potvrdený aj v susednej Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Komár tigrovaný je na rozdiel od komára piskľavého aktívny najmä cez deň.

"Komár piskľavý je náš najznámejší druh komára, ktorý ľudí obťažuje najmä podvečer a nadránom. Môže prenášať pôvodcu západonílskej horúčky, ktorej prípady u ľudí boli zaznamenané v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Ochorenie je podobné kliešťovej encefalitíde. V prípade oboch infekcií ide väčšinou o bezpríznakový priebeh. Príznaky ochorenia sú podobné chrípke, pridružiť sa môže vyrážka. Komplikáciou je zápal centrálnej nervovej sústavy, ktorý sa ľudovo nazýva zápal mozgu. Najohrozenejšou skupinou sú starší jedinci a osoby s oslabenou imunitou, u ktorých môže mať infekcia fatálne následky,“ uviedla Jana Kerlik z Odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ s tým, že na rozdiel od kliešťovej encefalitídy očkovanie proti západonílskej horúčke neexistuje.

V čase výskytu sa odporúča

Ochrana proti komárom spočíva okrem iného aj v individuálnej ochrane pred uštipnutím. V čase výskytu komárov sa odporúča nepoužívať intenzívne osvetlenie, nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami a ponožkami. Nepokryté časti tela chrániť repelentnými prípravkami, brániť vniknutiu komárov do miestnosti používaním sieťky na oknách a dverách. V rámci prevencie treba likvidovať komáre a ich potenciálne liahniská. Dôležité je zabraňovať zadržiavaniu vody v nádobách ako črepníky, vedrá alebo krhly s vodou na balkónoch a záhradách.

Komáre najviac útočia ráno (hodinu pred a hodinu po východe slnka) a večer (hodinu pred a hodinu po západe slnka). V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa.  Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín. Za kalamitu považujeme taký výskyt komárov, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok - slabá kalamita, alebo niekoľko stoviek - silná kalamita, útokov na jednu osobu počas jednej minúty. Bežný výskyt komárov v prírode nie je problémom, ktorý by sa mal riešiť umelým zásahom človeka. Len narušenie rovnováhy (kalamitný výskyt) môže byť argumentom pre umelý zásah do prírodného prostredia. Aj vtedy by malo ísť o biologicky presný, časovo krátky a územne nevyhnutný odborný dezinsekčný zásah.

Ochranné opatrenia je potrebné uskutočňovať na troch úrovniach v postupnosti: OBČAN  –  OBEC (územná samospráva)  –  ŠTÁT (štátna správa)

 OPATRENIA REALIZOVANÉ OBČANMI:

  1. Trvalá starostlivosť o čistotu obytného prostredia, ktorá spočíva v zabezpečovaní:

  • pravidelného kosenia dvorov, záhrad a bezprostredného okolia domu;

  • pravidelného vyprázdňovania nádob na polievanie záhrad: ak nie je možné vyprázdniť obsah nádoby aspoň v 7-dňových intervaloch, je potrebné nádobu prekryť, na hladinu vody umiestniť plávajúce fólie, najlepšie polystyrénové dosky, alebo naliať na hladinu malé množstvo jedlého oleja, čím sa zabráni larvám a kuklám komárov nadýchnuť sa atmosférického vzduchu;

  • likvidácia komunálneho odpadu z okolia ľudských obydlí (najmä plechovky, plastové fľaše, pneumatiky a podobné nádoby, v ktorých sa môžu v zachytenej dažďovej vode liahnuť komáre).

  1. Mechanická ochrana obydlí, umiestňovaním ochranných sietí na okná a dvere. Ich ochrannú funkciu zvyšuje chemické ošetrenie rámov a sietí reziduálnymi insekticídmi, určenými na tento účel. Rovnako je dôležité chrániť aj uzatvorené priestory na chov hospodárskych zvierat.

  2. Individuálna ochrana osôb spočíva v správnom a primeranom oblečení sa, v používaní ochranných repelentov dostupných v obchodnej sieti a v lekárňach. Vhodné je tiež používať odpudzovače a lapače komárov.


OPATRENIA REALIZOVANÉ OBCAMI  (územnou samosprávou):

  1. Trvalá starostlivosť o čistotu intravilánu obcí a ich blízkeho prírodného prostredia, ktorá spočíva v zabezpečovaní:

  • pravidelného kosenia verejných priestranstiev (priekopy, cintoríny, parky a pod.) a údržbe krovinatých porastov;

  • likvidovanie rôznych plytkých priehlbín, v ktorých sa na jar a v lete môže zdržiavať voda, tieto liahniská komárov je možné buď zaviezť zeminou a upraviť, alebo ich prehĺbiť a zarybniť;

  • brehy rybníkov je potrebné upraviť tak, aby sa ryba mohla dostať až na kraj rybníka; v zarybnenej vode sa komáre neliahnu, pretože larvy a kukly komárov sú veľmi vyhľadávanou potravou pre ryby.

  1. Vykonanie lokálneho dezinsekčného zásahu v prípade kalamitného výskytu komárov.


Zásady dezinsekcie:

  1. Dezinsekcii predchádza terénny prieskum záujmového územia, s cieľom nájsť liahniská komárov, určiť ich rozlohu a umiestnenie vo vzťahu k okolitému prostrediu;

  2. Dezinsekciu môže vykonať len oprávnená osoba registrovanými prípravkami, spoľahlivou aplikačnou technikou a odborne spôsobilým personálom;

  3. V prípade použitia tradičných insekticídov na chemickej báze treba uprednostňovať pozemnú aplikačnú formu pred leteckou;

  4. Len vo výnimočných prípadoch sa môže použiť letecká aplikácia chemických insekticídov za týchto podmienok:

  • môže sa vykonať len so súhlasom orgánu starostlivosti o životné prostredie;

  • nesmie byť zasiahnuté koryto rieky, rybníky, rekreačné vodné plochy a nádrže, nesmú byť zasiahnuté zdroje pitnej vody ani ich ochranné pásma, osídlené oblasti  ako intravilány  miest a obcí, vrátane chatových osád, rovnako nesmú byť zasiahnuté oblasti chránených mokradí a iné chránené oblasti, miesta chovu včiel a pod.;

  • pred vlastným výkonom musí byť podrobne zdokumentované územie, na ktorom sa bude vykonávať dezinsekčný zákrok;

  • o zámere vykonať leteckú aplikáciu, vrátane termínu a času jej vykonania, je potrebné informovať obyvateľstvo dotknutých lokalít, vrátane rybárskych a včelárskych združení a vyzvať obyvateľov, aby sa počas vykonávania postreku nezdržiavali na vonkajšom priestranstve a zabránili vniknutiu postrekových látok do vnútorných priestorov uzatvorením okien;

  1. aby bola dezinsekcia účinná, je potrebné ju správne načasovať, pričom je vhodné vychádzať z pozorovaní a odporúčaní odborníkov – entomológov.

Tradičné recepty proti komárom

  1. Citrónový eukalyptový olej - je to jedna z najúčinnejších ingrediencii, ktorá slúži ako efektívny repelent. Podľa štúdie, ktorú uverejnil healthline.com. zmes 32 percentného citrónového eukalyptového oleja poskytuje viac ako 95 -percentnú ochranu proti komárom po dobu troch hodín. Ako si ho vyrobiť? Zmiešate citrónový eukalyptový olej so slnečnicovým v pomere 1:10.

  2. Levanduľa - je ďalším účinným bio repelentom. Okrem toho má analgetické, protiplesňové a antiseptické vlastnosti. V prípade, že vás už komár uštipol, zabráni svrbeniu a upokojí pokožku. Ako na to? Stačí, ak natrháte čerstvú levanduľu a umiestnite ju na miesto, ktoré chcete. Poprípade si ju zasaďte v črepníku priamo vo vnútri domácnosti. Ďalšou možnosťou je použiť levanduľový olej, ktorý natriete na uštipnuté miesto alebo sa ním jednoducho potriete, aby vás nedoštípali. Alternatívou je tiež, že olej nalejete na servítku, ktorú umiestnite na tanier vo svojej blízkosti.

  3. Škoricový olej - Podľa odborníkov je škoricový olej zabijak vajíčok komárov. Taktiež pôsobí ako bio repelent, no na Ázijské tigrované komáre nefunguje.Ako si ho vyrobiť? Na prípravu jedno percentného roztoku vám stačí 24 kvapiek oleja zmiešať na každú uncu vody.
  4. Tymiánový olej - tymián má podobné účinky ako levanduľa. Pálenie tymiánových listov zabezpečuje až 85 percentnú ochranu na 60 až 90 minút. Ako si ho vyrobiť? Pri domácom varení zmiešajte 4 kvapky tymiánového oleja na každú lyžičku slnečnicového oleja, olivového alebo jojobového oleja. Na výrobu spreja použite  5 kvapiek tymiánového oleja s 2 uncami vody.

  5. Olej z kocúrnika obyčajného - táto zázračná rastlina dokáže doslova vyhrať vojnu s komármi. Ružové a biele kvety rastú až do výšky pol metra. Najvzácnejší je ale extrakt, olej z pomliaždených listov.

  6. Olej zo sójových bôbov -  tento olej sa považuje za najúčinnejší pre deti. Pred komármi ich dokáže ochrániť veľmi dlho. Ako na to? Stačí ak zmiešate pár kvapiek tohto oleja s trochou citrónovej trávy a zázrak je na svete.

  7. Citrónová tráva - olej Citronella  - je klasickým bio repelentom, ktorý vás taktiež zaručene ochráni. Tento olej je vlastne zmesou viacerých bylín. Ak vonku zapálite sviečku z Citronelly, zabezpečí vám to až 50-percentnú ochranu. 

  8. Tea Tree olej - je to známy olej z Austrálie, ktorého zložkou sú listy z čajovníka. Má antiseptické, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Olejček funguje nielen proti komárom ale aj krovinovým muškám a inému bodavému hmyzu. 

  9. Geraniol - je to typ alkoholu, ktorý sa používa do rôznych vôní a prípravkov. Je vyrobený z rastlinných olejov ako citrónová tráva, či ruže. Tu ale pozor: Pri jeho aplikácii sa vyhýbajte očnému okoliu, a ak máte citlivú pokožku, radšej ho nepoužívajte. 

  10. Olej zo Zederachu indického - je známy ako prírodná alternatíva, ktorej zmiešané účinky sú veľmi efektívne. Tento olej sa ale nepoužíva typicky ako repelent, pretože môže mať nežiadúce účinky na pokožku. Pri cestovaní do krajín s vysokým rizikom chorôb prenášanými komármi, je lepšie použiť  Dietyltoluamid. Ako si z toho vyrobiť repelent? Stačí, ak zmiešate 50-100 mililitrov tohto oleja s vodou, olejom alebo s telovým mliekom. Je tiež dôležité si vybrať extra panenský alebo za studena lisovaný olej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy