Anthony FauciReuters
StoryEditor

Biely dom sa snaží poškodiť vlastnému odborníkovi na pandémiu Faucimu, tvrdí New York Times

13.07.2020, 15:36
Autor:
ČTKČTK
Anthony Fauci sa stále kritickejšie vyjadruje k reakcii americkej vlády na súčasnú pandémiu Covid-19, ktorá USA veľmi silno zasiahla.

Poradcovia amerického prezidenta Donalda Trumpa sa cez víkend snažili podkopať dôveryhodnosť uznávaného člena krízového štábu pre boj s koronavírusom Anthonyho Fauciho tým, že anonymne rôznym médiám predložili zoznam minulých výrokov, v ktorých sa Fauci mýlil.

Podľa denníka The New York Times to robili kvôli tomu, že sa Fauci stále kritickejšie vyjadruje k reakcii americkej vlády na súčasnú pandémiu Covid-19, ktorá USA veľmi silno zasiahla.

Fauciho výroky

Trump dlhodobo tlačí na čo najrýchlejšie otváranie americkej ekonomiky, keďže na jej stave do značnej miery postavil svoju kampaň za znovuzvolenie v novembrových prezidentských voľbách.

Fauci pritom v poslednej dobe opakovane varuje, že postup amerických úradov kvôli nedávnemu opätovnému nárastu denného počtu infikovaných zjavne nebol efektívny, a je potrebné k potlačeniu šírenia nákazy zaujať iný postoj.

Minulý týždeň napríklad v rozhovore s portálom FiveThirtyEight vyhlásil, že "ako štát, keď nás porovnáte s inými krajinami, tak si nemyslím, že sme na tom dobre. Proste si (skvele) nevedieme".

Denník The Washington Post ako prvý informoval, že jeho reportérom Trumpovi poradcovia odovzdali pomerne dlhý zoznam Fauciho výrokov z ranej fázy pandémie, ktoré sa následne ukázali ako nepresné.

Vo februári napríklad epidemiológ vyhlásil, že ľudia bez symptómov covid-19 zrejme nie sú prenášačmi vírusu, alebo že Američania zrejme nebudú musieť kvôli pandémii zásadne meniť svoj každodenný životný rytmus.

Na zozname výrokov je napríklad úryvok z rozhovoru z konca februára, v ktorom Fauci povedal, že "v tejto chvíli nie je nič, čo by ste museli meniť na svojich každodenných činnostiach".

Lekár má dôveru ľudí

Podľa New York Times však Biely dom už nespomenul ďalšie Fauciho vety z rovnakého interview, v ktorých epidemiológ varuje, že sa situácia môže rýchlo zmeniť a že stále existuje nebezpečenstvo, že sa vírus začne prudko šíriť.

Podľa New York Times sa Biely dom k Faucimu týmto krokom zachoval spôsobom, akým sa v USA zvyčajne rokuje s politickými súpermi. To je podľa denníka značne neobvyklé vzhľadom na to, že epidemiológ je členom Trumpovho krízového štábu a má značnú dôveru verejnosti, podľa mnohých prieskumov výrazne vyššiu ako samotný prezident.

Práve preto sa zrejme aj Trump domnieva, že sa nemôže Fauciho zbaviť, pretože by to bolo politicky neúnosné. Fauci zatiaľ správy o krokoch Bieleho domu nekomentoval.

Nemenovaný činiteľ Trumpovej administratívy povedal, že sa nesnažili Fauciho zdiskreditovať. Cieľom vraj bolo pripomenúť verejnosti, že sa aj tento odborník občas mýli a že by tak ľudia mali počúvať názory viacerých rôznych lekárov.

​Trump v podstate bez prerušenia volá po uvoľňovaní reštrikcií v jednotlivých štátoch. V posledných dňoch sa pozornosť jeho administratívy presunula na otvorenie škôl po prázdninách, ktoré v niektorých južných štátoch končia už o niekoľko týždňov.

Niektoré zo štátov pritom teraz zažívajú nebývalý rozmach nákazy, Florida napríklad cez víkend zaznamenala doteraz najvyšší počet nakazených za 24 hodín zo všetkých amerických štátov od začiatku pandémie.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-03-29 16:32:17 - Feat.: 0 - Title: Uznávaný epidemiológ varuje: V USA môže koronavírus zabiť až do 200-tisíc ľudí 02 - Modified: 2020-04-27 06:43:25 - Feat.: 0 - Title: Brad Pitt si zahral epidemiológa Fauciho. Vysvetľuje, čo "mal v úmysle povedať" prezident Trump
01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:31