Tip na knihu: Epický návod na prežitie v púšti

Tip na knihu: Epický návod na prežitie v púšti
Hádam pred tromi rokmi sme dostali tip od kamarátky z Prahy: perfektná detská knižka, tamojší bestseller, nenásilné duchovné posolstvo. Popoupo od Zuzany Holasovej. Kúpili sme a vrávoravou slovenčinou deťom prečítali, prekladajúc za jazdy. Chytili sa.

Autor: Terézia Rončáková

Aj my. Teraz kniha vychádza aj v slovenčine – pod názvom TRI P alebo Podivuhodné putovanie púšťou.

Zuzana Holasová použila princíp prechodu do vymysleného sveta: zohratá partia troch súrodencov (Michal, Tomáš, Alžbetka) a nezohratého bratranca (Otík) na tajomnej povale cez tajomnú hru vhupne do púštnej krajiny. S nebezpečnými tekutými pieskami, zúfalým smädom a hladom, číhajúcim drakom… Našťastie, každý z nich má jedného pomocníka, ktorý nejako súvisí s jeho birmovným patrónom, lebo dej sa začína práve po birmovnej slávnosti.

Ale to, že pomocníci sú svätí, že sú to konkrétni svätí, že ich pomoc a dobré rady sa týkajú čností, lebo práve tie pomáhajú v tejto „hre“ prežiť, kým nečnosti vyhadzujú „hráča“ do Veľkej prázdnoty… – to všetko je dômyselne upozadené a takto to sformuluje len suchár dospelák. Zuzana Holasová totiž síce naozaj ponúka výrazné posolstvo, aj duchovné, aj výchovné – ale tak, že to človeka neruší, skôr teší. A to je väčšie umenie, ako nebyť didaktický vôbec.

Štyri putujúce detské postavy sú charakterovo dôsledne vystavané, plastické, literárny kritik by ocenil aj vývoj v čase. Najstarší Michal je muž pravidiel, systému a (vlastnej) sily. Prostredný Tomáš je jemná, krehká dobrácka duša s mystickým nádychom. Najmladšia Alžbetka je veselá, žičlivá a prirodzene naivná kopa nadšenia a radosti. Otík je ten typ kukučieho mláďaťa, sebecký mudrlant, niečo ako Eustace v Narnii.

Drak je diabol. Autorka dokáže na maličkej ploche výborne vysvetliť, ako klame. Čoho sa bojí. Ako človek necháva v sebe bujnieť zlo. Kam to vedie. A aké je dobro. Vznešené a krásne. Čitateľa sa zmocňujú pri jej opisoch podobné pocity ako v Aslanovej ríši. Sú to intenzívne pocity, schopné viesť k vlastnej sebareflexii, povzbudzovať a vyvolávať nadšenie.

Azda si na tomto mieste môžeme dovoliť nekorektne o autorke prezradiť, že má na chrbte už sedem krížikov a za sebou viac ako desiatku úspešných kníh. Vyštudovala žurnalistiku aj právo a, ako sama píše, „osud ju priviedol k viere“, takže dnes je členkou františkánskeho tretieho rádu. V jej dielach cítiť, že duchovné skutočnosti má hlboko premeditované. Práve vďaka tomu ich dokáže podať jednoducho a zrozumiteľne. Chápe podstatu, súvislosti a vie ich ponúknuť aj deťom. Zároveň má talent vymyslieť príbeh, strhnúť do deja a posplietať nitky zápletiek tak, aby aj záver stál za to.

Okrem Popoupa (podivný názov je skratkou z Podivuhodné poutí pouští) sa jej to podarilo aj v ďalších knihách. Duchovný námet má ešte Strašidelné mesto, ktoré je dostupné aj v slovenčine, ale zatiaľ iba vo forme audioknihy. Súrodenci Janko a Anička sa tiež dostanú do inej reality a v príbehu s vianočným podtextom spoznávajú taktiku Zlého: ako oklame, ako opantá, ako sa mu vymknúť z rúk.

V najnovšom Taumurovi, ktorí má v Českej republike tiež veľký úspech, autorka prišla s vynikajúcou myšlienkou priblížiť deťom na fiktívnej Ríši červeného draka reálie socializmu a života ich rodičov a starých rodičov. Do príbehu Jakuba a Mirie (a jej krpatých uvrešťaných bratov dvojičiek) šikovne zakomponovala množstvo detailov, narážok, posolstiev. A kompletne prerozprávaný biblický príbeh dejín spásy od Adama po Apokalypsu. Dieťa získa o Božom účinkovaní v malých aj veľkých dejinách veľký obraz a dospelý si vďaka výstižne podanej podstate uvedomí niektoré nové súvislosti.

V knihe TRI P dievčatám hrozí, že sa zamilujú. V každej z Holasovej kníh každému hrozí, že sa mu silnejšie rozbúcha srdce pre toho, kto ho miluje a zachraňuje z príbehových aj životných krížov.

Knihu si môžete zakúpiť tu.

Názory+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00