unsplash.com
StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Takto prežijete cestovanie s deťmi

13.07.2020, 15:00
Mama a rodina
Batožina je v kufri, naštartujete s pocitom, že máte všetko pod kontrolou, a pohnete sa z parkovacieho miesta. Sotva miniete tabuľu mesta, spustí sa na zadných sedadlách verklík, ktorý len tak nezastavíte: „Mamiii, kedy tam už budeme?“ Ako vydržať dlhú cestu s deťmi?

Pri plánovaní výletov s deťmi nesmiete podceniť prípravu. Pripravte si dopredu všetko, čo budete potrebovať. Od desiatej a pitia až po obľúbené hračky a hry, prípadne sladkosti, úmerne tomu, ako dlho budete cestovať. Všetko, čo dokáže skrátiť cestu, príde vhod. Premyslite si stratégiu vašej trasy. Naplánujte si, v akých časových intervaloch a na akých miestach budete robiť zastávky. Deti ocenia, keď si pre ne pripravíte nejakú cestovnú hru, ale na to všetko musíte myslieť dopredu. Keď už budete držať volant, je na vymýšľanie zábavy neskoro.
Každé dieťa je iné a každé baví niečo iné. Niektoré aktivity však zaberajú asi úplne na všetky. Sú to napríklad básničky a spievanie. Pamätáte si, ako ste si ako malí na školských či táborových výletoch cestu v autobuse krátili spevom? Tak prečo nie v aute? Skvelou zábavou sú aj riekanky a básničky. Ak sa bojíte, že vám studňa inšpirácií rýchlo vyschne, vybavte sa knihami, prípadne si nájdite nejaké rýmovačky na internete.

Techniku si nechávajte ako posledný plán
Univerzálny sprievodca na cesty je kniha, ale niektorým deťom sa pri čítaní v aute robí nevoľno a tie, čo ešte nevedia čítať, pri obrázkoch dlho nevydržia. Zachránia vás audioknihy. Starších potomkov sa vopred spýtajte, čo by chceli počas jazdy počúvať, mladším niečo vyberte z čítaného repertoáru.
Pripraviť si môžete aj „truhlice s pokladmi“. Ešte pred jazdou naložte do batôžkov alebo plastových boxov drobnosti, ktoré deti zaujmú. Naplňte ich pastelkami, omaľovánkami, drobnými hračkami či magnetickými hrami. Budete im ich postupne vydávať ako odmenu za to, že zvládli istý úsek cesty. Starším môžete vopred vytlačiť mapu, aby mohli sledovať cestu a orientovali sa v tom, koľko ešte zostáva do cieľa.
Deti zabavíte aj hrou na reportérov či cestovateľov. Požičajte im starší fotoaparát, prípadne mobil, a nechajte ich zaznamenávať cestu ich očami. Školákov vybavte i cestovným denníčkom. Uvidíte, ako budú dychtiť po tom, aby zachytili každý okamih veľkej výpravy.
Vezmite na milosť elektronickú zábavu, ktorú deťom za normálnych okolností odopierate. Teda ak potrebujete na chvíľu vypnúť. Tentoraz im povoľte tablety či mobily s rozprávkami, hrami i aplikáciami. Ideálne je, ak im na zariadenie napojíte slúchadlá, aby ste sa vzájomne nerušili.

Vyskúšajte tieto hry:

Príbeh na pokračovanie
Jeden povie vetu, druhý na ňu naviaže a pridá ďalšiu. Zrazu vytvoríte hotový román, alebo aj smiešny absurdný príbeh. Pretože kam sa bude rozprávanie uberať, je len na vás. Hra je vhodná najmä pre deti, ktoré majú bohatú slovnú zásobu.

Mraky na oblohe
„Vidíš ten mrak? A čo ti to pripomína?“ Deti túto hru milujú a vydržia pri nej prekvapivo dlho.

Časové kartičky
Nalepte na sedačku pred malých pasažierov kartičky, ktoré im budú znázorňovať, koľko toho už máte za sebou. Po danom úseku (po jednej hodine, prípadne určitom počte kilometrov) vždy jednu odlepte. Ratolesti budú nadšené, že majú prehľad tom, ako cesta ubieha, a obohranú platňu „Kedy
tam už budeme?“ možno ani nezačujete.

Kto som (na čo myslím)?
Vymedzte si pojmy, aby bolo hádanie ľahšie. Povedzte, či myslíte zvieratko, rozprávkovú bytosť, povolanie... A potom nechajte na deťoch, aby formulovali otázky a rozvíjali predstavivosť. Ak ich chcete viac motivovať, môžete hru oživiť bodovaním. Ak však niektoré z vašich detí zle znáša prehry, potom od bodovania upustite, aby namiesto radosti z hry neprišla len frustrácia z neúspechu.

Opakovanie viet
Skvelé na precvičovanie pamäti! Jeden povie vetu, druhý ju zopakuje a pridá druhú. Rovnako pokračuje aj tretí, štvrtý... A zase dokola. Dokážete tak zopakovať napríklad desať viet?

Rovnaké autá
Jednoduché ako facka. Stačí povedať: „Ktoré auto má rovnakú farbu ako to naše?“ A zábava sa už samovoľne rozprúdi.

Hľadanie vecí
Alternatívou môže byť hľadanie vecí. Kto prvý uvidí psa, žltý dom, vysoký strom, posed, traktor, most...? Víťaz potom vyberá ďalší objekt a môže sa pokračovať ďalej až donekonečna.

Slovný futbal
Tento zdroj zábavy určite poznáte: Posledné písmenko či slabika určuje ďalšie slovo. A deti si opäť môžu poriadne „potrápiť“ hlavičky ich vymýšľaním.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:18