Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O päť rokov bude každý človek na niečo alergický. Imunológ vie, čo je prevenciou
Zdielať na

O päť rokov bude každý človek na niečo alergický. Imunológ vie, čo je prevenciou

BRATISLAVA / Za posledných štyridsať rokov sa výskyt alergie desaťnásobne zvýšil. Podľa vedeckých prognóz bude o päť rokov každý človek na niečo alergický. Dá sa tomuto ochoreniu imunitného systému predísť alebo ho vyliečiť? S inumológom a alergológom Petrom Čižnárom sa rozprávala redaktorka Nicol Richterová.

Prečo alergia vzniká?

"Alergia je multifaktoriálna, to znamená, že má veľa príčin. Je tam určitá dispozícia, dedičnosť a sú tam aj vonkajšie faktory. Je to svojím spôsobom civilizačné ochorenie. Preto nárast tých 20, 30 rokov je veľmi významný. Dnes asi tretina populácie trpí nejakou formou alergie. Môžu to byť potraviny, pele alebo iné alergény vonkajšieho prostredia."

Dá sa vyliečiť?

"Svojím spôsobom sa dá vyliečiť. Existujú dva spôsoby liečby. Jeden, ktorý utlmuje alergiu, a pokiaľ lieky užívate, pomáhajú, ale keď ich prestanete užívať, vráti sa alergia do pôvodného stavu. A potom existuje alergénová imunoterapia pre niektoré tipy alergénov, kde možno navodiť intoleranciu na príslušný alergén a v určitých prípadoch je možné ju vyliečiť."

Niektorí ľudia si mýlia chrípku, prechladnutie, alergie. Aké sú znaky, podľa ktorých vieme ochorenie identifikovať?

"Alergia je zväčša zdĺhavejšia záležitosť, má sezónny charakter u väčšej časti ale sú prípady aj celoročných alergií. Príznaky horných dýchacích ciest ako je nádcha, svrbenie nosa, očí, kýchanie môžu byť chronickejšieho charakteru pretrvávajúce, čiastočne zlepšujúce sa, zhoršujúce sa. Nezvykne byť horúčka, bolesť svalov či nevoľnosť. Je to lokalizované na sliznice dýchacích ciest."

Zvyšuje sa počet alergikov?

Najväčší nárast bol pred 15-20 rokmi, kedy to bolo veľmi výrazné. Momentálne je situácia stabilizovaná. V sezóne je počet alergikov vyšší, mimo sezóny zase nižší. Prichádzajú ale ľudia na testovanie, takže pacientov máme veľa. 

Ako by mala vyzerať prevencia?

Tá prevencia nie je jednoduchá. Pri najmenších detí to môže byť dojčením, pohybová aktivita tiež môže byť určitým spôsobom preventívna, najmä pre vývoj pľúcnych funkcií a pre vývoj astmy. Fajčenie určite tiež zohráva rolu. Ale nemáme jeden konkrétny parameter, ktorý by sme vedeli ovplyvniť."

Pozrite si video a dozviete sa podrobnosti aj o astme. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy