Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štátny rozpočet musí počítať so schodkom 12 miliárd eur. Trinástemu dôchodku padne definitívne politické rozhodnutie
Zdielať na

Štátny rozpočet musí počítať so schodkom 12 miliárd eur. Trinástemu dôchodku padne definitívne politické rozhodnutie

BRATISLAVA / Minister financií Eduard Heger predstavil novelu rozpočtu na rok 2020. V ňom sa dlhodobo diskutuje o vyplatení trinástych dôchodkov, ktoré pred voľbami schválil SMER-SD a definitívne rozhodnutie by malo padnúť čoskoro. Robert Fico považuje Hegera za jedného z najhorších ministrov a bankový odvod by nechal.

Novela tohtoročného štátneho rozpočtu podľa ministra financií Eduarda Hegera konečne ukazuje pravdu. Uviedol to na pondelňajšej tlačovej konferencii s tým, už v čase vlaňajšieho schvaľovania rozpočtu bolo jasné, že rozpočtovaný deficit na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu je nereálny. Nová vláda pritom podľa Hegera navyše našla poddimenzované rozpočty jednotlivých kapitol, rozpočtovo nekryté výdavky. Samostatnou kapitolou je koronakríza, ktorá taktiež výrazne zvyšuje tlak na rozpočet štátu.

"Nový rozpočet na tento rok by som prirovnal k dobitému kreditu. Dobíjame kredit do tohto zle postaveného rozpočtu z minulého roka na tento rok, opravujeme tieto chyby a pripravujeme rezervu na to, aby sme dokázali reagovať takmer na čokoľvek, čo nás v tomto roku môže postihnúť," uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii Heger. Pripomenul pritom, že štát v rozpočte pripravil zdroje na dofinancovanie zdravotníctva, sociálnej poisťovne, opatrenia na podporu ekonomiky a zároveň počítal aj s rezervou, aby sa v týchto turbulentných časoch nemusel rozpočet o niekoľko mesiacov upravovať znova. "Sme pripravení a budeme pripravení aj finančne," dodal.

Tohtoročný rozpočet bude napokon počítať so schodkom až takmer 12 miliárd eur. Vyplýva to z minulý týždeň vládou schváleného návrhu novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2020, ktorý podľa ministerstva financií zohľadňuje negatívny vplyv pandémie, ale aj pôvodne nepokrytých výdavkov, na verejné financie. Novelizovaný rozpočet tak bude predpokladať až o 9,2 miliardy eur vyšší deficit oproti predchádzajúcou vládou schválenej sume 2,8 miliardy eur.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu sa pritom v novele zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, z čoho väčšinu v sume 4,9 miliardy eur tvoria výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Ide najmä o pokrytie dodatočných výdavkov Sociálnej poisťovne, rezortu práce, výpadku zdravotného poistenia, či dodatočných potrieb ďalších štátnych úradov vplyvom pandémie. Ďalších 2,9 miliardy eur predstavujú výdavky na zabezpečenie rozpočtovo nekrytých titulov. Na strane príjmov sa zase zohľadňuje hotovostný výpadok daňových aj nedaňových príjmov vplyvom koronakrízy o 1,4 miliardy eur.

Eduard Heger o štátnom rozpočte:

Trinástym dôchodkom padne definitívne politické rozhodnutie

V novelizovanom rozpočte na tento rok bude rezerva aj na prípadné vyplatenie trinástych dôchodkov. Naznačil to po pondelňajšom rokovaní vládneho kabinetu minister financií Eduard Heger, podľa ktorého by definitívne politické rozhodnutie, či budú trináste dôchodky vyplatené a v akej výške, mohlo padnúť už "veľmi skoro". Pripomenul však, že ak aj trináste dôchodky budú napokon vyplatené, bude to na úkor dlhu a zložia sa na to všetci občania Slovenska. O novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok bude parlament rokovať už v utorok.

"Pripravovali sme sa na viaceré možné varianty, pretože tento čas je veľmi turbulentný. A potrebovali sme dorovnať chyby, alebo aj opatrenia, ktoré predchádzajúca vláda sľubovala, ale vôbec na ne v rozpočte nemyslela," povedal Heger s tým, že novela rozpočtu tak vytvára rezervu na viaceré opatrenia, prípadné trináste dôchodky nevynímajúc. "Treba však povedať pri 13. dôchodkoch, že všetky opatrenia, vrátane tohto, idú na dlh. Zaplatia ho všetci občania. Inými slovami môžem povedať, milí občania Slovenskej republiky, páni a dámy, vytiahnite peňaženky, pretože sa idete na to poskladať," dodal.

Fico chce bankový odvod udržať

Strana Smer - sociálna demokracia žiada ministra financií Eduarda Hegera, aby zverejnil výklad dohody medzi bankami a vládou SR. "O ministrovi financií mám veľké pochybnosti. Buď je úplne mimo, čo je nebezpečné, alebo to robí úmyselne, čo je ešte nebezpečnejšie," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii predseda strany Smer-SD Robert Fico. Na ministerstve financií prevláda podľa neho miera amaterizmu a najviac na tejto pandémii na Slovensku zarobia banky.

Už vlani banky zarobili niekoľko sto miliónov eur, v tomto roku zarábajú podľa Fica aj na odklade splátok, zvyšujú bankové poplatky a zarábajú aj na tom, že im štát odpustil bankový odvod. Peniaze treba podľa neho brať tam kde sú a nie tam kde nie sú. "Banky, ktoré majú stámilionové zisky, im nielenže neberú, ale im aj pridávajú. Len v tomto roku bude bankám odpustené na bankovom odvode 150 mil. eur. Vláda odpúšťa bankám, ktoré sú nažraté až po krk," upozorňuje Fico.

To, že sa bankám na Slovensku darí, povedal na pondelkovej tlačovej konferencii aj bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). "Bankám sa na Slovensku darí. Minuloročný hrubý zisk 804 mil. eur bol za posledných deväť rokov vôbec najvyšší," skonštatoval Kamenický.

Ústavný súd na návrh prezidentky Zuzany Čaputovej bude skúmať, či schválenie trinástych dôchodkov 4 dni pred voľbami v skrátenom legislatívnom konaní bolo ústavné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy