koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po návrate z červených krajín dostanete sms ako postupovať. Ak porušíte opatrenia, hrozí vám pokuta do 5000 eur

BRATISLAVA / Za uplynulých 24 hodín v našej krajine pribudol 1 nový prípad, dokopy tak na Slovensku potvrdili 1 902 prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Naša krajina nehlási žiadne ďalšie úmrtie, nákaze teda dokopy podľahlo 28 ľudí. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, počet hospitalizovaných pacientov je 13. Počet vyliečených je aktuálne 1 493.

Pribudol jeden nový prípad  koronavírusu

Počet osôb pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 tak stúpol na 1 902. Laboratóriá za uplynulý deň otestovali len 279 vzoriek, spolu urobili už viac ako 230-tisíc testov. Chorobe nepodľahla žiadna ďalšia osoba, počet obetí teda ostáva na čísle 28. Celkovo sa doposiaľ uzdravilo 1 493 ľudí.

Nový prípad je z Prešovského kraja

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným alebo podozrením na koronavírus je 13. Jeden pacient je na pľúcnej ventilácií, traja na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Minister Marek Krajčí o druhej vlne a testovaní: Cez víkend sa testujú najmä akútne prípady v nemocniciach..V piatok sme vydali odporúčanie testovania všetkých pacientov pred operáciou, našli sme spôsob ako to preplácať.“ K druhej vlne sa nateraz vyjadrovať nechce, povedal, že tak urobí potom, čo zasadne konzílium odborníkov a budú rokovať aj o možnom sprísnení opatrení.

Krajčí povedal, že nemocnice budú pripravené na väčší počet nakazených, a to v rámci reprofilizácií nemocníc. 

Úrad verejného zdravotníctva SR má za účelom eliminácie šírenia nového koronavírusu dostávať telefónne čísla majiteľov mobilných telefónov, ktorí prichádzajú na Slovensko z epidemiologicky menej bezpečných krajín.

Operátori majú pre tento účel dostať právo na nevyhnutný čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov aj bez ich súhlasu. Predpokladá to navrhovaná novela zákona o elektronických komunikáciách upravujúca aj ďalšie právne normy, o ktorej v pondelok rokuje vládny kabinet. Novelou sa má tiež stanoviť nový priestupok nedodržania nariadenej izolácie či karanténnych opatrení pri príchode z krajiny, ktorá nie je označená ako bezpečná. Pokuta za tento priestupok sa navrhuje až vo výške 5 000 eur. (sita)

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Minister Doležal o sms pre tých, ktorí prídu z menej bezpečných krajín: „Spolu s uvítacou smskou dostane občan informáciu, že po návrate na Slovensko sa musí podrobiť testu, respektíve zaregistrovať sa na Úrad verejného zdravotníctva. Nad rámec toho dávame právomoc ÚVZ SR možnosť  žiadať operátorov o zoznam ľudí, ktorí sa nachádzali v červených krajinách. V žiadnom prípade sa nejedná o osobné údaje, ÚVZ dostane len zoznam telefónnych čísel tých, ktorí sa vrátili z červených krajín…ÚVZ porovná tento zoznam čísel s tým, kde sa tie osoby po príchode zaregistrovali,“ vysvetlil.

V prípade pokuty pôjde o čiastku do 5000 eur a nie o pokutu vo výške 5000 eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices