Piatok, 19. apríl 2024

Tri pozitíva skončenej Fortuna ligy

SITA/Branislav Bibel

Hľadať pozitíva sa na internetoch veľmi nenosí. Cez víkend sa skončil ďalší ročník futbalovej ligy, po ktorom si určite prečítate veľa negatívneho. Množstvo argumentov úplne zaslúžene. O prejavoch niektorých fanúšikov, či výkonoch niektorých tímov sa nič dobré povedať ani napísať ani nedá.

My sme skúsili nájsť predsa len tri momenty, ktoré znesú pochvalu.

Liga sa v pandémii dohrala

Všetko, čo má pri sebe letopočet 2020, bude navždy poznačené pandémiou globálneho rozsahu. Šport bol a stále je medzi významnými obeťami, no kým sú všetci, alebo takmer všetci športovci zdraví, plakať netreba. Zdravie je len jedno.

Kríza si vyžadovala krízové riešenia. Niektorí futbal zrušili vopred (Francúzi, Holanďania,..), iní sa tvárili, že sa nič nedeje (Bielorusi). Väčšina krajín skúsila svoje ligy dohrať, na Slovensku sa rozhodli obmedziť počet kôl aj divákov. Znova sa našla hlučne kritizujúca skupina, lebo naše riešenie bolo šalamúnske.

V skutočnosti až také zlé nebolo. O regulárnosti dohrávky nepochybuje nik. Zmeny v skupine o titul by boli len kozmetické (možno druhá Dunajská Streda), baráž by nemusela hrať Nitra, ale niekto z jej troch podobne namočených konkurentov. Inými slovami, nič dramativké.

Ľudia si navyše mohli obľúbených futbalistov pozrieť aj naživo. Na jednom zápase bola dokonca aj takmer stopercentná atmosféra pri povolenej polovičnej kapacite divákov. V Dunajskej Strede po ňom dokonca ani nevzniklo nové ohnisko nákazy, tak by mali byť všetci spokojní. Oveľa lepšie sa asi ozaj nedalo. V Premier league sa napríklad stále pozeráme na prázdne štadióny, rovnako v Španielsku a Taliansku.

Bodaj by situácia na Slovensku dopriala futbalu rozohrávku a novú sezónu aspoň v takom rozsahu, v akom sa dohrala sezóna 2019/2020.

Dominik Greif

Ťahúňom majstrovského Slovana v jesennej časti bol Slovinec Andraž Šporar. S dvanástimi gólmi top strelec ligy, aj keď od jari už hrá v Lisabone za Sporting. Najlepším hráčom súťaže, jej najväčším objavom a najpríjemnejším prekvapením sa stal jeho spoluhráč. Brankár Dominik Greif.

Dlháň s rukavicami zaujal už takto v lete pred rokom, keď sa čelom postavil k mikrofónom novinárov po nečakanom vypadnutí z predkola Ligy majstrov a hovoril až nečakane #úprimne. Dôležitejšie, ako výkony v mixzóne, boli jeho výkony na bránkovej čiare.

Najmenej gólov, najmenej gólov na zápas, najviac vychytaných núl aj najdlhšia séria bez inkasovaného gólu – štatistikám vládne v štyroch z piatich brankárskych kategórií. Len počet zákrokov ovládol brankár zostupujúcej Nitry. Logicky.

Slovan mal lepší káder oproti konkurencii asi na všetkých postoch, ani to nič nemení na brilantnosti sezóny, ktorou sa môže mladík pochváliť.

Žilinská mládež

Úmyselne nepíšeme Žilina ako taká. Jarná likvidácia bola krokom kontroverzným, vyslovene biznisovým a len ťažko hľadať fanúšikov, ktorí by s exekúciou takéhoto krízového riešenia súhlasili. Alebo ho obhajovali. Predsa len zoťať toľko hráčov zo dňa na deň si nedovolil asi žiaden podobný klub v okolí.

Ukázalo sa ale, že majiteľ žlto-zelených si aj taký PR náraz mohol dovoliť. Najmä vďaka kvantite kvality, ktorú vychováva vo svojom systéme. V nadstavbe si Žilinčania uhrali druhé miesto s relatívnym pokojom, v skutočnosti si letnú prestavbu tímu urobili o pár mesiacov skôr. Vyzerá to, ako keby rozmýšľali racionálne, s chladnou hlavou a ľadovým pokojom.

Či a ako ovplyvní spôsob krízového riadenia povesť klubu medzi voľnými hráčmi a ich agentami, či a ako sa zmenia priority napríklad v predkolách Európskej ligy, len uvidíme. Mladíci spod Dubňa dostali šancu, akú tak skoro ani nečakali. Mohli by sme im držať palce.

Dlho si od futbalu neoddýchneme, nový ročník sa snáď rozbehne hneď z kraja augusta. Nech je po ďalšej sezóne pozitív aspoň päť. A toho ostatného čo najmenej.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po siedmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika.

Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866.

Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať.

Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem.

Telovýchovný vedúci.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera