19.04.2024, meniny má
13. júla 2020

Určite obľubujete dobrú kávu. Čo však robíte s kávovou usadeninou? Tu sú tipy, ako ju ešte využiť

Určite obľubujete dobrú kávu. Čo však robíte s kávovou usadeninou? Tu sú tipy, ako ju ešte využiť
Zdroj: blogmall.sk/femme.sk
reklama

Klasický „turek“ bol kávou, ktorá vládla kávovému svetu ešte pred novými instantnými kávami či kapsulovými kávovarmi. Aj keď ho dnes už tieto vymoženosti vo veľkom nahrádzajú, ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí na prípravu klasickej kávy z mletého kávového zrna nedajú dopustiť. Čo však robíte s vylúhovaným odpadom? Prinášame vám niekoľko tipov, ako vyťažiť  z tohto rastlinného odpadu čo najviac.

Kávou proti Alzheimerovi

Káva je pre mnohých ľudí nejakým čarovným nápojom, bez ktorého by ráno ani nevykročili z domu. Mnoho ľudí si hneď po otvorení očí zaleje kávu a niekedy je to ich jediný ranný príjem. Ako rastlinný produkt má káva množstvo zdravotných benefitov. Zvyšuje energiu, zlepšuje pamäť a sústredenie, pomáha spaľovať tuky a preventívne pôsobí pred vznikom niektorých ochorení, ako napríklad Parkinson, Alzheimer či starecká demencia. Nezabudnite však, že všetkého veľa škodí. Samozrejme, to platí aj pri káve a kvôli obsiahnutým látkam ako kofeín dvojnásobne.

Zdroj: trendweb.sk

Využite všetko do posledného zrnka

Dilemu, čo s kávovou usadeninou urobiť, riešia tí, ktorí si kupujú zrnkovú alebo mletú kávu. Z mletej kávy je možné pripraviť niekoľko druhov nápoja, a to espresso, klasickú zalievanú kávu, dá sa využiť v moka kanviciach, kávovaroch, aeropresse či elektrických prekvapkávačoch s filtrami. Nech sú už spôsoby prípravy kávy akokoľvek odlišné, v každom prípade vám na konci zostane v kávovare, filtri či v šálke kávová usadenina. 

reklama

Pohlcovač pachov

Káva je veľmi dobrým pohlcovačom pachov. Preto ju môžete vložiť do hocijakej nádobky a dať na požadované miesto, napríklad od chladničky. Niektoré potraviny dokážu totiž v chladničke vytvoriť nepríjemný zápach, o čom ste sa určite sami viackrát presvedčili. Tento trik nefunguje len v chladničke, využiť ho môžete v celej domácnosti.

Tým, že káva absorbuje iné vône a pachy, môžete ju rozmiestniť aj na ďalšie miesta v byte alebo dome podľa potreby. Môžete ju tiež všiť do vrecúška alebo pančuchy ako osviežovač a následne vložiť do skríň, botníka, do samotných topánok či zásuviek v šatníku alebo do tašky. Dobrým pohlcovačom pachov je aj vrecúško, ktoré umiestnite do tašky, ktorú si nosíte do posilňovne. Trošku kávovej usadeniny si môžete odložiť aj k umývadlu. Použiť ju môžete na čistenie rúk po spracovávaní aromatickej zeleniny, ako je cibuľa alebo cesnak.

Využíva sa aj v kozmetike

V kozmetike si káva taktiež nájde svoje uplatnenie. Veľmi často sa používa pri pílingoch celého tela, stačí ju jemne vmasírovať do pokožky. Môže vám pomôcť pri problémových partiách a postarať sa o zmiernenie až odstránenie celulitídy.

Kávu môžeme aplikovať aj na vlasy, pre ktoré má hneď niekoľko benefitov. Pôsobí na pokožku hlavy ako píling, ktorý pomáha odstrániť odumreté bunky a vlasy tak regeneruje. Kofeín v káve preukázateľne podporuje rast nových vlasových folikulov. Vďaka tomu pomáha získať hustejšie vlasy a spomaliť padanie vlasov. Kávová usadenina tiež dodá vlasom lesk a jemnosť, pomôže oživiť farbu vlasov a dosiahnuť bohatšie odtiene hnedej.

Dokonalý kávový peeling s medom - Dobré rady a nápady

Kávový píling. Zdroj: dran.webnoviny.sk

Použitie kávy na záhrade

Ďalším spôsobom, ako kávovu usadeninu možno využiť, je, že ju namiesto do zmiešaného odpadu vhodíte do kompostu. Tam sa celkom rýchlo rozloží alebo si na nej pochutnajú dážďovky a vznikne tak kvalitné, organické hnojivo. Kávová usadenina sa dá taktiež použiť ako hnojivo sama o sebe.

Nedávno sme vám priniesli aj článok o odpudzovaní komárov. Kofeín, ale aj ďalšie látky obsiahnuté v káve, ako napríklad diterpény, sú pre hmyz nepríjemné a jedovaté. Ak si chcete najmä v lete posedieť vonku alebo vás v izbe otravuje tento nepríjemný hmyz, nasypte suchú kávovú usadeninu do niekoľkých mištičiek a podľa možností ju môžete aj zapáliť. Káva vám pomôže zbaviť sa komárov, ovocných mušiek a ďalšieho hmyzu.

K nádhernej ekologickej záhrade pomôže aj kávová usadenina ...

Usadenina ako hnojivo. Zdroj: aktuality.sk

Páčil sa vám článok? Podporte ho zdieľaním.

Zdroje: topbyvanie.sk, dran.webnoviny.sk
Zdieľať na Facebooku