Pod svetlami minuloročného autosalóna v Tokiu debutoval koncept Nissan Ariya. Nie je žiadne tajomstvo, že už čoskoro spoznáme jeho finálnu formu. Na uniknutých patentových materiáloch sme si ju mohli obzrieť ešte koncom marca. Japonská automobilka ohlásila debut elektrického SUV na tento mesiac, nakoniec sa odohrá 15. júla. Teda počas najbližšej stredy.

Tesne pred premiérou sériového elektromobilu sa na internet objavila posledná upútavka, ktorá ho zachytáva počas testovania v severských podmienkach. Z bieleho prototypu na záberoch vidíme len malý kúsok. Okrem toho krátke video zachytáva hotový zlato-čierny exemplár, detailne vidieť jeho aerodynamicky tvarované disky kolies.

Z hľadiska dizajnu neprejde Ariya žiadnymi zásadnými úpravami. Otázna zostáva technická stránka japonského crossoveru, najmä parametre pohonu. No pravdepodobne môžeme očakávať elektromotor na každej náprave, výkon presahujúci 221 kW (300 k), zrýchlenie na stovku za 5 sekúnd a kapacitu batérie postačujúcu na dojazd približne 480 kilometrov. Presné čísla sa pravdepodobne dozvieme už pozajtra.