VIDEO: Z Bratislavy do chorvátskeho Splitu sa dostanete už aj lietadlom - zaujímavá je aj cena leteniek

13.7.2020
Patrik Vas (spoločnosť Pelican travel) a Martin Štulajter (Air Explore)

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Do Chorvátska sa dopravíte z Bratislavy nielen vlakom či autom, ale od nedele už aj lietadlom. Let do chorvátskeho Splitu trvá iba niečo vyše hodiny.

Približne pred mesiacom ohlásil vlakový dopravca Regiojet pre veľký záujem spustenie pravidelnej osobnej dopravy do Chorvátska. Už počas prvého dňa predal rekordných štyritisíc lístkov. Za dva týždne od spustenia predaja to bolo až 20-tisíc cestovných lístkov. Od nedele však bude mať rýchlejšiu konkurenciu, a to dopravu lietadlom.

Dôvodom je veľký záujem o tento produkt zo strany dovolenkárov, pre ktorých je táto krajina dlhodobo výrazne obľúbenou a to, že aktuálne takýto let na slovenskom trhu chýba. Do Chorvátska sa lietadlom dostanete iba zo susedného Schwechatu, okrem Splitu lietajú aj do severného Zadaru. Ako doplnila hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, na letisko sa vracia pravidelná linka do Chorvátska po 8 rokoch, kedy z letiska zrušila svoje pravidelné lety do Chorvátska letecká spoločnosť Danube Wings.

Zdroj:

zľava ​Patrik Vas (spoločnosť Pelican travel) a Martin Štulajter (letecká spoločnosť Air Explore)

Dovolenkové lety spúšťa letecká spoločnosť AirExplore so slovenským vyhľadávačom leteniek Pelikan.sk už od najbližšej nedele 19.júla. Odlety nastavila počas dňa.

"Bude sa lietať každú stredu a nedeľu v odletových časoch o 13:35 v stredu a o 15:05 v nedeľu z Bratislavy a o 16:05 a 17:35 zo Splitu. Disponujeme lietadlami typu Boing 737-800, ktorých máme k dispozícii celkom 7 kusov," povedal riaditeľ leteckej spoločnosti Air Explore, ktorá bude lety prevádzkovať. Obsadenie sedadiel nebude podliehať povinným rozostupom. Lietať plánujú len počas leta, a to približne do konca septembra.

V lietadle je 168 miest plus 8 biznis sedadiel. Ako dodal, letenka pri základnej ekonomickej triede vás vyjde od 69 eur jednosmerne, obojsmerná 138 eur, s tým, že v cene máte zahrnutú aj veľkú batožinu. Martin Štulajter doplnil, že ponúkajú aj flexibilnú letenku, to znamená, že si odchod z Chorvátska viete prispôsobiť. "Flexibilné letenky budú k dispozícii od 99 eur jednosmerne, to znamená, že zmena dátumu je bez doplatku, za zmenu mena či zrušenie letu cestujúci zaplatí 50 eur za úkon," povedal Štulajter. Letový plán je podľa jeho slov nastavený na populárne týždňové a jedenásťdňové turnusy, ale zaujme aj tých cestovateľov, ktorí sa do Chorvátska chystajú iba na predĺžený víkend. 

Zdroj: nc

​Môžete si vybrať fix letenku alebo flexi, záleží od toho, či plánujete meniť dátum odchodu

Čo sa týka opatrení súvisiacimi s ochorením Covid-19, letecká spoločnosť plánuje postupovať v súlade so všetkými potrebnými bezpečnostnými nariadeniami. Pravidelne budú monitorovať zdravotný stav svojich posádok, ktoré sú vybavené osobnými ochrannými prostriedkami. "Lietadlá spoločnosti sú dezinfikované po každom lete, v prípade potreby lokálne aj počas letu. Zároveň spoločnosť minimalizuje poskytovanie jedál a nápojov na palube lietadla a tiež pohyb cestujúcich," zdôraznil Štulajter. Samozrejmosťou je vstup na palubu cestujúcim s prekrytými hornými dýchacími cestami. To neplatí jedine u detí do 3 rokov alebo u osôb s autizmom. Cestujúci majú zároveň možnosť dezinfekcie rúk pre cestujúcich aj na palube lietadla. V spolupráci s pozemnými službami letiska AirExplore tiež upravili proces nástupu a výstupu cestujúcich do/z lietadla tak, aby minimalizovali kumuláciu cestujúcich.

Zaujímavosťou je, vzduch v kabíne sa obmení každé 4 minúty, pretože klimatizačné sústavy lietadiel sú vybavené filtrami HEPA. "Lietadlá sú vybavené HEPA filtrami, ktoré slúžia na filtráciu vírusov to znamená, že každé 4 minúty sa vzduch v lietadle kompletne vymení," povedal Martin Štulajter riaditeľ spoločnosti AirExplore. Dodal, že riziko nákazy je preto nižšie ako napríklad pri 13-hodinovej ceste vlakom.

 To, že je o Chorvátsko veľký záujem, ukazujú aj čísla z vyhľadávača leteniek Pelikána – podiel chorvátskych vyhľadávaní bol v júni dvakrát väčší ako v rovnakom období minulého roka. Vzhľadom na rýchlo sa meniace pravidlá vstupov do jednotlivých krajín, si Slováci plánujú dovolenky na poslednú chvíľu. Aktuálny trend predaja ukazuje, že letenky  ľudia nakupujú najskôr 30 dní pred odletom. 

Ako aktuálne funguje predaj u najväčšieho slovenského predajcu leteniek Pelikan sme sa rozprávali s Patrikom Vasom. "Aktuálne fungujú na našom portáli práve letné destinácie, kde najväčší záujem máme o klasické plážové destinácie ako Grécko, Španielsko, Portugalsko, Cyprus, Chorvátsko či Malta," povedal Patrik Vas s tým, že už majú dni, kde vedia splniť 30 % tržieb minulého roka. Hovorí o prepade Ameriky, kde je aktuálne zákaz lietať, turista sa aktuálne do USA nedostane. Záujem je podľa jeho slov aj o Áziu, ľudia však preferujú odlety skôr koncom tohto a prípadne začiatkom budúceho roka.

(nc)

Páčil sa vám článok?