INFARKT sa neozve len bolesťou v hrudi: TRÁVIACE problémy, ktoré upozornia na vážny stav srdca

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-13 12:00:00

Ak niekto spomenie bolesti v hrudníku, hneď to v mnohých ľuďoch vyvolá myšlienky na srdcový infarkt. Ten sa však ohlási aj inými, menej známymi spôsobmi, ktoré sa dajú ľahko zameniť s iným zdravotným problémom. 

Tepna zásobuje srdce krvou a kyslíkom. Takto to funguje vtedy, keď je všetko v poriadku. Ak je však zablokovaná krvnou zrazeninou, nastáva problém a dochádza k vzniku srdcového infarktu. Najčastejšou príčinou krvných zrazenín je koronárne srdcové ochorenie. Ako však zistiť, či je všetko v poriadku? Hoci prvotné príznaky, ako napr. tlak na hrudi a lapanie po dychu, sú už známe, aj gastrointestinálne problémy by mohli naznačovať, že má vaše srdce problém.

Čítajte tiež: Jednoduchý domáci TEST, ktorý prezradí pravdu: Takto odhalíte premnožené PLESNE v tele

Tráviace problémy ako signál

Bolesti žalúdka a ďalšie gastrointestinálne problémy môžu naznačovať kardiovaskulárne choroby. Tieto problémy sa zvyčajne objavia preto, že srdce má problémy s čerpaním krvi do celého tela. Patrí sem napr. zvracanie, nevoľnosť, nadúvanie alebo bolesť brucha. Jedna štúdia uverejnená v časopise New England Journal of Medicine skúmala podrobnejšie gastrointestinálne príznaky pri srdcových ochoreniach.

Mnoho ľudí so srdcovými chorobami sa obrátili na svojho lekára kvôli poruchám trávenia. Gastrointestinálne príznaky môžu vzniknúť z vrodených abnormalít kardiovaskulárneho systému. Nevoľnosť je častým sprievodom koronárnej oklúzie. Nevoľnosť a zvracanie u staršieho pacienta môžu byť jediným príznakom koronárnej trombózy tichého typu,“ poznamenala štúdia. 

Postihnuté časti tela

Ďalšie gastrointestinálne problémy signalizujúce srdcové komplikácie môžu zahŕňať nadúvanie, resp. nafukovanie. Ide o výsledok nahromadenia tekutín v nasledujúcich častiach tela:

  • Pečeň - brucho je opuchnuté alebo veľmi citlivé.
  • Žalúdok - je spôsobená znížená chuť do jedla, nadúvanie a nevoľnosť.
  • Črevá – taktiež klesá chuť do jedla a je spôsobená zlá absorpcia liekov a výživných látok z potravín.

Ako znížiť riziko infarktu?

Nadváha a obezita zvyšujú riziko srdcového ochorenia, keďže sa spájajú s rizikovými faktormi. Takže zdravá hmotnosť je spôsobom, ako sa vyhnúť srdcovým ochoreniam. Celkovo zdravý životný štýl, udržiavanie hladiny cholesterolu a triglyceridov pod kontrolou je riešením a zárukou toho, že budete zdraví a srdcové choroby vás obídu oblúkom. Dôležité je tiež si pravidelne merať krvný tlak, keďže práve vysoký krvný tlak je hlavným rizikom srdcových chorôb. 

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie infarkt trávenie tráviace problémy srdcové choroby

2020-07-13 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia