„Dolu s cárom!“ Po zatknutí gubernátora sa v Chabarovsku vo veľkom protestovalo
13.7.2020 12:00
akt. 30.03.2021 05:13

„Dolu s cárom!“ Po zatknutí gubernátora sa v Chabarovsku vo veľkom protestovalo

Uložiť článok
„Potrebujete ústavu? Dali sme vám ústavu! A vy nám na ruky dávate želiezka!“ pohoršoval sa nad zatknutím gubernátora z jeho strany nacionalista Žirinovskij.

Takéto protesty si na ruskom Ďalekom východe nepamätajú. Po tom, čo minulý týždeň ruskí vyšetrovatelia v Chabarovsku zatkli gubernátora oblasti Sergeja Furgala, sa v sobotu na tamojšom hlavnom námestí zišli tisícky ľudí.

V meste so 600-tisícovou populáciou sa ich v uliciach podľa odhadov stretlo 30- až 35-tisíc, aby zatknutého gubernátora podporili. Niekoľko stoviek sa ich do ulíc vybralo aj v nedeľu .

Menšie protesty ruské médiá evidovali v ďalších okolitých mestách, ako je Komsomoľsk na Amure, Eľban či Solnečnyj.

Podľa ruských médií sa na protestoch objavovali heslá ako „Slobodu Furgalovi“, „Odíď Moskva!“ či „Toto je náš kraj“, demonštranti skandovali „Hanba Moskve!“ i „Dolu s cárom!“ 

Hoci sú v Rusku aktuálne demonštrácie pre koronavírus zakázané, podľa webu Mediazona policajti proti demonštrantom nezasahovali a nikoho nezadržali.

Prípad Furgal

Gubernátora Chabarovského kraja Furgala koncom minulého týždňa zatkli s podozreniami, že v roku 2004 a 2005 figuroval v organizovaní dvoch vrážd podnikateľov a jedného pokusu o vraždu v Chabarovskom kraji a Amurskej oblasti,.

Previezli ho do Moskvy, kde by mal do súdneho procesu do septembra zostať vo väzbe. Furgal obvinenia, za ktoré mu hrozí doživotie, odmieta. 

Niektoré ruské médiá informovali, že ešte v novembri 2019, v súvislosti s prípadmi starých vrážd biznismenov, zadržali štyroch aktívnych členov organizovanej skupiny, ktorí mali byť údajne Furgalovými spolupáchateľmi a ktorí mali policajtom poskytnúť svedectvá.

Vytočený Žirinovskij

Nahlas, ako to má vo zvyku, sa proti zatknutiu gubernátora postavil aj šéf nacionalistickej Liberálno-demokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij, ktorej je Furgal členom. 

Počas svojho štvrtkového prejavu v Štátnej dume odkázal, že v tejto situácii treba, aby „frakcia LDPR vzdala právomocí a odišla“ z parlamentu. 

„Nech celý svet vie, aký bordel je v krajine. Potrebujete ústavu? Dali sme vám ústavu! A vy nám na ruky dávate želiezka! Opovážlivé! Sedíte na vysokých miestach a začínate konať ako za Stalina,“ nahnevane odkazoval poslancom vládnej strany.

Predseda Dumy Vjačeslav Volodin mu následne odkázal, aby sa držal zákona.

 „Nemôžete vydierať a nemôžete pretvoriť dialóg na tému revolúcie a hrozieb. Takto sa rúcajú štáty,“ povedal mu.

Žirinovskij sa rozbehol aj na Twitteri , kde Furgala označil za „najlepšieho gubernátora v histórii regiónu“.

A hneď si aj kládol rečnícku otázku: Pokiaľ by aj Furgal bol v čomsi zapletený, prečo trvalo 15 rokov, kým si poňho vyšetrovatelia prišli? „Sergeja Furgala zatkli za dobrú robotu v regióne a vysoký rating podpory od občanov,“ odkázal s tým, že ho budú naďalej podporovať.

4fotky v galérii Zatknutý gubernátor Sergej Furgal. Zdroj: reuters

Populárnejší než Putin?

To, že sa Furgal tešil vysokej podpore, si všímajú aj viacerí komentátori.

Kandidát LDPR totiž vo voľbách v roku 2018, keď sa uchádzal o post hlavy Chabarovského kraja, získal takmer 70 percent hlasov voličov, čím drvivo porazil favorita Jednotného Ruska Vjačeslava Športa. 

Niektorí to automaticky začali porovnávať s posledným hlasovaním o zmenách v ruskej ústave, ktoré – ako povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov – boli i referendom o dôvere ruskému prezidentovi a za ktoré obyvatelia Chabarovského kraja zahlasovali 62 percentami.

„To znamená, že Furgalova popularita je väčšia ako Putinova. A to mu nemohli odpustiť,“ cituje Rádio Slobodná Európa politického komentátora Alexandra Kyneva, „je to čisto politické, ak muža, ktorý je v politike aktívny 20 rokov, spoja s prípadom z dávnej minulosti. Je to pomsta Jednotného Ruska.“

Alexej Vorsin, ktorý v Chabarovsku šéfuje kancelárii hnutia opozičného politika Alexeja Navaľného, však voči Furgalovi až taký zhovievavý nebol.

Podľa svojich slov by nebol prekvapený, keby sa nakoniec ukázalo, že bol naozaj zapletený do vrážd, „vzhľadom na ‚zaujímavú’ spoločnosť, ktorú si udržiaval.“

„Ale samozrejme, v prípade je politický podtext,“ povedal RFE/RL Vorsin.

S protestmi zrejme nepočítali

To, aké skutočné motivácie viedli Kremeľ k tomu, aby Furgala odstavil, ukážu podľa analytikov jeho ďalšie kroky a to, koho dosadí ako nového dočasného gubernátora.

Toho by mal výnosom vymenovať prezident Putin.

Kým niektorí tvrdia, že Furgalova politická kariéra sa týmto definitívne končí, komentátorka Novej Gazety , ktorá vo svojom článku pripomína i tom, že Ďaleký východ bol drsný kraj a v 90. rokoch bol biznis s kovovým šrotom, v ktorom podnikal aj Furgal, doménou mafie, píše, že Kremeľ zrejme nepočítal s protestami.

A ani s tým, že voči demonštrantom nikto z domácich policajtov nebude zasahovať.

„Gubernátor Furgal - zo všetkými jeho rohmi a kopytami - sa stal v kraji symbolom odporu voči Kremľu. A to nie u chvejúcej sa inteligencie, ale u ľudí. Minimálne sa to Kremľu vráti počas septembrových volieb. Kremeľ vlastnými rukami urobil Furgalovi takú reklamu, o ktorej bývalý obchodník s kovošrotom a člen supermarketu s názvom LDPR ani nesníval,“ okomentovala.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Vladimir Putin, Rusko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.