Odborník WHO: Druhá vlna koronavírusu udrie veľmi skoro. Urýchli ju intenzívnejší pohyb ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruska, ulica, koronavirus
Foto: ilustračné, Getty Images

Napriek prijímaniu efektívnych opatrení nedochádza k ústupu pandémie nového koronavírusu. Svet sa preto musí pripraviť na jeho druhú vlnu, ktorá príde už čoskoro.

V rozhovore pre Český rozhlas to vyhlásil zvláštny vyslanec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre pandémiu COVIDu-19 David Nabbaro.

Počet prípadov stúpne

„Vďaka obmedzeniam voľného pohybu osôb v mnohých krajinách sa postup nákazy spomalil, ale vírus tu stále je. A keďže sa začíname znovu voľne pohybovať, budeme mať viac prípadov. Nepôjde ani tak o druhú vlnu, ale prudké vzostupy a nové výskyty súčasnej nákazy,“ vysvetlil Nabbaro.

Viac o téme: Koronavírus

Štáty musia vývoj pandémie pozorne sledovať, nakazených nájsť a rýchlo izolovať, aby nárast nových prípadov neochromil zdravotníctvo. „Nemyslíme si však, že je nutné znovu zavádzať prísne opatrenia na obmedzenie voľného pohybu osôb,“ zdôraznil.

Vírus podceňujeme

Zároveň však dodal, že súčasná intenzita pohybu ľudí vzbudzuje obavy. „Musíme sami zmeniť svoje správanie a tak eliminovať riziká,“ vyhlásil.

Nabbaro vyjadril znepokojenie, že súčasná vysoká miera pohybu ľudí môže v mnohých krajinách v nasledujúcich týždňoch spôsobiť veľké problémy. „Je to sčasti aj preto, že vírus už neberieme dostatočne vážne,“ zdôraznil.

Vakcína až o dva roky

Nabbaro odhadol, že novú vakcínu na COVID-19 bude mať ľudstvo k dispozícii najskôr o 18 mesiacov. Až o dva a pol roka bude podľa neho možné plne preočkovať celú svetovú populáciu.

Príprava efektívnej licencovanej vakcíny, ktorá bude neškodná, je totiž podľa neho mimoriadne zložitý proces.

„Predpokladám, že aby ľudstvo dosiahlo dostatočnú imunitu, ktorá zníži možnosť ďalších výskytov nákazy, muselo by byť imúnnych asi 70 až 80 percent obyvateľstva,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WHO Svetová zdravotnícka organizácia