Úvod Novinky Aktuálne Radikálne riešenie pre Alzu v Maďarsku: Za Black Friday akciu musí zaplatiť...

Radikálne riešenie pre Alzu v Maďarsku: Za Black Friday akciu musí zaplatiť pokutu 2,5 milióna eur

Maďarská pobočka Alzy dostala obrovskú pokutu za to, čo robila aj na Slovensku.

29

Najväčší český eshop s elektronikou pôsobiaci aj na Slovensku, Alza, dostal v susednom Maďarsku obrovskú pokutu. Protimonopolný úrad GVH sa totiž rozhodol eshop pokutovať čiastkou 892 miliónov forintov, informoval server DSL.sk.

Úrad má okrem iného na starosti aj reklamu, čo je oblasť, v ktorej sa Alza previnila. Spoločnosť do Maďarska expandovala relatívne nedávno a podľa finančných výsledkov sa jej tam darí výborne. Rast môže spomaliť vysoká pokuta, s ktorou obchod nepočítal.

Vymyslený Black Friday

V Oznámení protimonopolného úradu (dostupné len v maďarčine) sa uvádza, že Alza pokutu dostala za kampane známe ako „Black Friday“. Úrad preveroval akcie od januára 2018 do februára 2019. Za toto obdobie mala Alza ohlásiť celkom šesť rôznych Black Friday akcií. Na tom by ešte nič nebolo, ak by obchod nezavádzal vo výške ponúkaných zliav.

Maďarskému úradu sa nepáčilo, že Alza uvádzala zľavy vo výške 80 %, no takto vysokú zľavu malo len niekoľko produktov. DSL.sk hovorí o 10 až 20 produktoch, čo je výrazne menej než 10 % zľavnených produktov, čo sa pri takejto akcii očakáva.

Problémom mala byť aj komunikácia akcie. Alza pomocou promo materiálov lákala na vysoké zľavy elektroniky a domácich spotrebičov, v skutočnosti však zlacnila len oblečenie, hračky, hodinky a obaly na telefóny, spresňuje DSL.

Padlo rozhodnutie

Úrad GVH preto Alzu považuje za vinnú zo zavádzajúcej reklamy a uložil jej pokutu 892 miliónov forintov. To však nie je všetko. Pokutu ďalších 30 miliónov forintov Alza dostala za problematické poskytovanie informácií počas vyšetrovania.

Alza má podobné akcie aj na Slovensku, kde však takéto tvrdé rozhodnutie nepadlo.