Suchá pokožka v lete, nie je nič zvláštne

Leto je čas, keď pokožka dosť trpí. Letné horúčavy z nej „vysávajú“ všetko vlhko a ak ju zanedbáme, pohroma je na svete. Pomôžeme vám nájsť správny režim.

 

Suchá pokožka sa môže prejaviť zhoršením stavu. Reaguje na zmeny teplôt a stráca  ochrannú bariéru. Čo jej pomáha v lete však nemusí byť vhodné na zimu. Niekedy k nej musíme pristupovať ako k citlivej pokožke, lebo vysušenie prináša so sebou ďalšie problémy – popraskanie, začervenanie, svrbenie, olupovanie a  zápaly.

Čarovné ingrediencie

Pokožka tela nedokáže vyprodukovať dostatok prirodzeného maziva (nazývaného aj sebum). Možno ho však čiastočne nahradiť zvonka a vhodné sú najmä prírodné oleje. Olivový, mandľový, arganový olej, urea i rastlinné maslo. Pridávajú sa aj minerálne oleje a lanolín, ale u niekoho môžu byť spúšťačom alergií. Ďalšou dôležitou zložkou, ktorú by ste mali hľadať v telovom kréme, je glycerín, alantoín, vazelína a vosk. Reparačné krémy ochraňujú extrémne citlivú pokožku pred škodlivými vplyvmi okolia a prinášajú okamžitý pocit úľavy. Posilňujú vrchnú vrstvu a pokožka lepšie znáša výkyvy teploty, zmeny počasia, znečistenie ovzdušia.

Maslo namiesto mlieka

Je rozdiel, či používate tekutý prípravok alebo krémové zloženie. Telové maslo alebo balzam je hustejší, pokožku okamžite hydratuje. Ihneď po nanesení na nej vytvára ochrannú bariéru, čím zabraňuje strate vlhkosti, a tak je pokožka dokonale hydratovaná. Pre túto vlastnosť sú telové maslá výborné v chladných, zimných mesiacoch, ale aj v lete, ak je pokožka vysušená slnkom. Obsahujú komplex aktívnych zložiek, ako sú vitamíny, bambucké maslo, oleje a omega kyseliny. Pevné zloženie sa nerozotiera tak ľahko ako telové mlieko, ale obsahuje viac lipidov, ktoré sú pre suchú pokožku také potrebné.

Aby bol krém krémom

Aby sa prípravok dostal hlbšie a pôsobil účinnejšie, pokožka by mala byť pripravená na jeho aplikáciu. Jej regeneráciu podporí píling, ktorý odstráni šupinatú vrstvu a uvoľní póry. Viac vody na jej povrchu sa udrží, ak o osprchovaní a utretí nanesiete na pokožku  okamžite telový krém. Treba to urobiť do dvoch minút potom, ako vyjdete zo sprchy. Vyhýbajte sa horúcej vode (nad 38 stupňov), dlhému pobytu v teplom kúpeli (viac ako desať minút). Priame slnko pokožke neprospieva, pobyt vonku by nemal byť bez ochranného prostriedku.

Najväčší výskyt

U žien po šesťdesiatke dochádza k strate maziva rýchlejšie, pokožka stráca elasticitu. Pre fajčiarov sa problémy so suchou a nepružnou pokožkou začínajú v skoršom veku. Pridáva sa k nim aj ekzém a psoriáza. Pod nadmerné vysušenie sa podpisujú ďalšie ochorenia – alergie, ichtyóza, diabetes, podvýživa a strata imunity. Ak je pokožka zdravá, jej stav môžu zhoršiť agresívne mydlá a nevhodné hygienické prípravky.

Kedy navštíviť lekára?

. pri reakcii pokožky na bežný kozmetický prípravok
. keď sa objaví väčšia plocha s viditeľným poškodením, olupovaním, sfarbením
. pri masívnom a dlhodobom začervenaní
. pri neutíchajúcom svrbení celej kože, ktoré vás ruší aj počas spánku
. pri popraskaní kože do hĺbky a vzniku infekcie

Zvláčňujúci domáci recept

Prvou pomocou pri svrbení a vysušení tela je jednoduchý prostriedok z kuchyne – ovsené vločky. Ak ich pridáte do kúpeľa, zvláčnia pokožku a zredukujú svrbenie. Asi dve šálky prírodných ovsených vločiek rozomeľte na múku v mlynčeku alebo v mixéri. Múku pridajte do teplej vody (33 stupňov) alebo ju nasypte do textilného vrecúška a nechajte lúhovať vo vani počas kúpania. Vložte sa do kúpeľa na dvadsať minút, potom telo opláchnite a jemne osušte.

Autor: -aka-