Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

13. júla 2020

Prezidentské voľby v Poľsku vyhral Duda, tesný výsledok odráža hlboké kultúrne rozdiely v krajine



Nedeľné prezidentské voľby v Poľsku vyhral súčasný líder krajiny Andrzej Duda. Štátna volebná komisia uviedla, že na základe ...



Zdieľať
poland_presidential_election_22219 a1127c992dcb474c906534417f9eca5a min 676x450 13.7.2020 (Webnoviny.sk) - Nedeľné prezidentské voľby v Poľsku vyhral súčasný líder krajiny Andrzej Duda.


Štátna volebná komisia uviedla, že na základe spočítania 99,97 % hlasov prilákal na svoju stranu 51,21 % voličov. Jeho oponent, liberálny varšavský primátor Rafal Trzaskowski z centristickej proeurópskej Občianskej platformy (PO) získal 48,79 % hlasov.

Predstaviteľ komisie Sylwester Marciniak vyhlásil, že kompletné oficiálne výsledky oznámia neskôr. Tie sa môžu trochu líšiť, no keďže má Duda o vyše pol milióna viac hlasov, s vysokou pravdepodobnosťou už jeho víťazstvo nezvrátia.

Veľmi tesný výsledok odráža hlboké kultúrne rozdiely v krajine. Duda, ktorého podporuje vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), sa uchádza o druhé päťročné obdobie a počas kampane sa zameral na podporu tradičných hodnôt a sociálnu politiku.

Vlnu kritiky spustilo napríklad jeho vyjadrenie, že hnutie za práva LGBT je nebezpečnejšie než komunizmus. Trzaskowski, naopak, podpísal vyhlásenie za toleranciu tejto komunity.


Zdroj: Webnoviny.sk - Prezidentské voľby v Poľsku vyhral Duda, tesný výsledok odráža hlboké kultúrne rozdiely v krajine © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Hromadné prepúšťanie v Banskej Štiavnici, o prácu zrejme príde viac ako 30 zamestnancov
<< predchádzajúci článok
Koronavírus: V nedeľu vykonali necelých 300 testov, pribudol jeden infikovaný