Aktuálne 13. júl 2020

V pondelok sa v USA uskutoční prvá poprava na federálnej úrovni za 17 rokov

TASR
TASR

Rozsudok siedmeho odvolacieho súdu zrušil rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktoré pozastavilo popravu 47-ročného Daniela Lewisa Leeho.

Rozsudok siedmeho odvolacieho súdu zrušil rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktoré pozastavilo popravu 47-ročného Daniela Lewisa Leeho.

TASR

TASR

Lee z Yukonu v štáte Oklahoma by mal byť usmrtený vo federálnej väznici Terre Haute v štáte Indiana smrtiacou injekciou. Odsúdili ho v štáte Arkansas za vraždu obchodníka so zbraňami Williama Muellera, jeho manželky Nancy a ich osemročnej dcéry.

Federálna sudkyňa Jane Magnus-Stinsonová v piatok vyhlásila, že poprava bude pozastavená pre obavy rodiny obetí z koronavírusovej pandémie, ktorá si v USA vyžiadala už viac ako 135-tisíc životov.

Ministerstvo spravodlivosti však uviedlo, že tento súdny príkaz porušil zákon, a preto požiadal odvolací súd, aby rozhodnutie okamžite zrušil. Odvolací súd rozhodol, že žiadosť rodiny obetí "nemá žiadny preukázateľný právny základ a je preto neopodstatnená".

Príbuzní by cestovali tisíce kilometrov, aby boli svedkami popravy v malej miestnosti, kde je dodržiavanie spoločenského odstupu, ktoré má zabrániť šíreniu nového koronavírusu, prakticky nemožné. Vo väznici Terre Haute doposiaľ potvrdili štyri prípady nákazy a jedno úmrtie.

Na federálnom zozname čakateľov na popravu je 62 mien, avšak posledná federálna poprava sa uskutočnila v roku 2003. Trest smrti na štátnej a federálnej úrovni bol postavený mimo zákona rozhodnutím najvyššieho súdu v roku 1972, ale opätovne ho zaviedli v roku 1988.

Rozhodnutie o obnovení popráv na federálnej úrovni bolo kritizované ako nebezpečný a politický krok. Kritici tvrdia, že vláda zbytočne urguje tému, ktorá momentálne nie je vysoko na zozname amerických záujmov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia