Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nie každú zrušenú dovolenku si môžete odložiť. Tieto pravidlá musíte spĺňať pre získanie cestovného vouchera
Zdielať na

Nie každú zrušenú dovolenku si môžete odložiť. Tieto pravidlá musíte spĺňať pre získanie cestovného vouchera

BRATISLAVA / Mali zakúpenú dovolenku, ale o voucher požiadať nemôžu. Slováci, ktorí chceli odložiť svoju dovolenku, sú teraz sklamaní. Mysleli si, že majú kúpený zájazd, lenže nárok na poukážku majú iba tí, ktorí si kúpili ubytovanie spolu s dopravou. Klienti, cestujúci vlastnými autami, nemajú na náhradu nárok.

"Tak máme malé deti, my sa obávame, že akí turisti tam prídu, či tam náhodou neprídu nejakí z Nemecka, z Talianska, že nevieme s kým sa tam stretneme," vyjadrila obavy jedna z objednávateliek dovolenky. 

Odložiť si dovolenku o rok chceli viacerí a takto sa vyjadrili na sociálnych sieťach cestovných kancelárií:

"Ide o Chorvátsko do hotela s vlastnou dopravou, nechcú vrátiť peniaze ani dať poukaz."

"Som sklamaná, že len preto, že ideme individuálnou dopravou do Chorvátska, tak pre nás voucher neplatí."



Klienti cestovných kancelárií čakali na novelu zákona, ten sa však týka iba zájazdov. "Zájazdom rozumieme spojenie dvoch služieb cestovného ruchu, najčastejšie to býva spojenie služieb dopravy a ubytovania," povedal prezident slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

"Ak si klient objednal cez cestovnú kanceláriu výlučne ubytovanie tak sa jedná o sprostredkovanie služby, nie o zájazd. V tom prípade sa aplikujú všeobecné obchodné podmienky alebo reklamačný poriadok," informoval generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy Radúz Dula.

​Celková čiastka storno poplatku sa u tejto rodiny vyšplhala na sumu takmer 500 eur."Alebo nastúpime, alebo zaplatíme storno poplatky," posťažovala si kupujúca. Generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu však upozorňuje: "V tomto prípade je cestovná kancelária, cestovná agentúra alebo ktokoľvek iný aj napríklad online portál iba sprostredkovateľom služby a samotnú službu dodáva hotel alebo ubytovacie zariadenie."

Voucher ako náhrada


Novela zákona o zájazdoch vyšla z dielne ministerstva hospodárstva. "Ak by sa zákon týkal aj samostatných služieb v cestovnom ruchu ako napríklad ubytovanie, dopravu samostatne tak by, išlo by o nadmernú reguláciu," povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Svrčeková.


Je tak už len na cestovných kanceláriách alebo hoteloch, či sa s klientmi na odklade dovolenky dohodnú. "Rezort hospodárstva odporúča spotrebiteľom dohodnúť sa s cestovnou kanceláriou na takzvanom vouchri - to znamená odklade plnenia," dodáva Svrčeková.

Ak sa rozhodnete, že ostanete dovolenkovať na Slovensku, máme pre vás tip. Viac v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy